India industri animasi semua bakal tumbuh lebih banyak

India industri animasi semua bakal tumbuh lebih banyak

India industri animasi semua bakal tumbuh lebih banyak

Hampir sepuluh tahun yang lalu, industri animasi India adalah hanya titik kecil dalam pasaran global animasi. Tetapi ramai pakar kembali kemudian yang sangat berminat untuk mempromosikan slogan “Jenama Malaysia”, penjualan yang pada tahun-tahun yang akan datang akan menjamin standard yang tinggi dari segi kualiti dan kepakaran. Walau bagaimanapun, hari ini hampir semua studio animasi antarabangsa di dunia membuat menggunakan kemudahan dan kakitangan India atau mempunyai beberapa jenis kehadiran di subbenua India.

Berbanding kawasan lain di dunia, industri animasi India buat apa kebanyakan pengkritik negara akan memanggil “starter lewat”. Di India, untuk tempoh yang sangat panjang masa, Arena animasi adalah dianggap satu saranan yang sangat mahal, dan sesuatu yang akan menarik penonton India. Tambahan pula, dengan filem India yang sentiasa berkembang industri yang mengambil tempat duduk di depan berhubung isu-isu seperti cetak rompak dan kawalan kualiti, industri animasi mengambil tempat duduk belakang. Ia bukan bahawa animasi adalah tidak wujud; Ia sememangnya wujud tetapi adalah agak primitif. Satyajit Ray, mungkin adalah pembuat filem India yang pertama untuk bereksperimen dengan animasi.

Pada masa ini yang turut di lebih daripada 15 bilion rupee, animasi dan visual FX segmen di India telah mengalami meningkatnya yang luar biasa dalam tempoh tiga tahun. Mengambil kira kelajuan di mana industri ini semakin berkembang dalam negara, negara kita mungkin akan memerlukan profesional lebih 25,000 tahun yang akan datang untuk menjaga industri. Hari ini Walau bagaimanapun, industri yang mempunyai sedikit lebih daripada 15,000 profesional yang bekerja dalam bidang ‘tekno-kreatif’ ini.

Tetapi ini adalah tidak perlu penggera. Terdapat beratus-ratus Institut cantuman yang bagaikan seluruh negara yang menyediakan pendidikan animasi dan institusi-institusi yang ditubuhkan, dan hari ini, terdapat lebih 100,000 pelajar yang mendaftar dalam animasi, Permainan dan program-program VFX ini.

Ramalan dan cadangan

Hari ini, industri animasi India berdiri di tempat sekitar 15 bilion rupee, dan dijangka berkembang kepada lebih daripada 42 bilion rupee menjelang 2009. Dalam industri animasi di negara sedang Menunggang pada tiga faktor utama, iaitu – rendah kos pengeluaran, studio-studio yang baik dan tempat yang besar buruh mahir. Walaupun industri ini semakin mendapat pengiktirafan dan kemasyhuran, faktor-faktor tertentu seperti peranan kerajaan dalam memberi sokongan bagi industri yang menghasilkan kandungan asal dan baik dalam negara, dan kepentingan ilmu dan latihan tenaga kerja, akan menggerakkan industri ini ke tahap yang lebih besar.

Ini membawa kita kepada soalan – boleh India datang setanding atau mengatasi semua lain maju animasi mewujudkan negara?

Kajian telah menunjukkan bahawa industri animasi global dijangka mencapai sekurang-kurangnya 80 bilion dolar pada penghujung 2010, sementara anggaran yang sama telah menunjukkan bahawa industri animasi India mungkin akan menyentuh 900 juta dolar pada penghujung 2010, mana, eksport akan akaun lebih daripada 70 peratus daripada keseluruhan hasil pendapatan.

Kalangan negara-negara Asia, Jepun dan Korea adalah pemimpin dalam industri animasi, manakala China, Hong Kong dan Taiwan yang datang di tempat kedua, dan India dan Filipina perlahan-lahan muncul sebagai seterusnya dalam barisan.

Setakat animasi berkenaan, demam penyumberan luar baru mempunyai cengkamannya ke seluruh negara. Penyumberan gergasi antarabangsa seperti Sony, Walt Disney dan Imax telah telah luar sejumlah besar projek-projek kesan khas dan watak-watak kartun ke India. Syarikat-syarikat besar yang lain juga telah memulakan permainan komputer penyumberan luar dan iklan.

Berada di peringkat remaja, industri animasi India adalah dianggap tidak stabil. Tetapi, ini adalah sebab untuk menarik kaki. Dalam tiga tahun yang lepas, India telah berjaya melangkah ke peringkat seterusnya pembangunan dan walaupun negara-negara seperti China dan Korea Selatan adalah jauh lebih maju dalam bidang ini, India masih mempunyai potensi untuk muncul sebagai salah satu hab animasi terkemuka, jika faktor-faktor tersebut yang bermasalah seperti dana, Kemudahan pendidikan, dan infrastruktur akan diuruskan.

Berbanding di pasaran antarabangsa, produk 2D dan 3D yang pemodelan di India masih di dalam peringkat awal tetapi skop bagi pertumbuhan luar biasa. Cara yang baik untuk meningkatkan bidang ini adalah untuk melahirkan asal productions animasi yang dibuat oleh penyiar tempatan. Dan, menyediakan infrastruktur yang berkaitan dan pembiayaan untuk pembangunan produk animasi.

Pencegahan yang perlu diambil utama lain kejayaan India sebagai sebuah hab animasi yang utama adalah: kekurangan sokongan kewangan yang mencukupi, kekurangan sokongan dan bantuan daripada kerajaan dan pendedahan antarabangsa yang terhad hanya kepada perniagaan kreatif.

Sebaliknya, Terdapat beberapa faktor menggalakkan yang India, termasuk penduduk berbahasa Inggeris yang besar, dan kos pengeluaran yang rendah. Tetapi, dalam industri animasi perlu boleh dilihat sebagai sebuah perniagaan yang serius dan bukan hanya permainan kanak-kanak.

Filem-filem animasi adalah semua tentang mewujudkan sihir dan untuk mewujudkan satu jenama global, kandungan dalam filem perlu mempunyai tarikan sejagat. Tenaga kerja yang kreatif di India pertama mesti mula mengenali seni cerita memberitahu, itulah satu-satunya cara yang boleh agar dikenali ramai sebagai pengeluar animasi berkualiti.

Untuk mencipta sebuah filem animasi yang berjaya, ia perlu mempunyai kisah yang diberitahu dari hati, dan ia perlu didorong oleh semangat inexhaustible.

Kesimpulan

India pasti mempunyai potensi apabila ia datang kepada industri animasi. Melabur secara besar-besaran dalam industri, latihan yang mencukupi dan menyediakan kandungan asal dan menarik adalah faktor-faktor yang kritikal untuk pertumbuhan. Berita baik adalah bahawa ketika kebanyakan kerja-kerja yang datang ke negara ini adalah kerja-kerja yang diserahkan, industri animasi India memang meniti tangga dan ke peringkat yang seterusnya, bagaimana dengan bilangan terbitan usahasama tugasan juga datang cara kita – perlahan-lahan tetapi beransur-ansur.

Hanya masa akan menentukan di mana industri animasi India akan pergi dari sini. Tetapi dengan industri yang dianggarkan untuk berdiri 15 bilion rupee, tidak ada keraguan bahawa industri animasi India ini di sini untuk kekal, dan mungkin rub bahu dengan beberapa industri bigwigs.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *