“imunologi kemandulan” melihat dari sudut pandangan perubatan tradisional Cina

“imunologi kemandulan” melihat dari sudut pandangan perubatan tradisional Cina

Ia adalah lebih mudah untuk memahami konsep apa yang telah datang untuk dihubungi Immunologic kemandulan, apabila kita melihat kepada sebab-sebab seperti yang diterangkan dalam sains perubatan Barat.

Keupayaan seorang wanita untuk berjaya mengekalkan ovum disenyawakan dan benarkan ia akan tumbuh, bergantung kepada menjelaskan interaksi yang kompleks pelarasan immunologic canggih yang direka bentuk untuk menukar Rahim Beliau menjadi tuan rumah bagi embrio membangun dan melindungi janin membangun dan plasenta yang terhadap penolakan.
Kadang-kadang, mekanisme ini boleh pergi salah; bergantung kepada bagaimana dan bila ini berlaku, wanita mungkin mengalami keguguran berulang, kemandulan, atau kegagalan untuk hamil walaupun selepas IVF.

Satu faktor imunologi asas yang perlu dipertimbangkan dalam semua kes-kes “kemandulan tidak dapat dijelaskan”, terutamanya Bilakah “blighted ovum” berulang kali dilihat.

Sains Barat telah dibuang sehingga banyak bukti yang menunjukkan bahawa antibodi anti-sperm boleh berlaku pada kedua-dua lelaki dan wanita dan boleh membawa kepada kemandulan. Antibodi anti-sperm adalah molekul protein yang mendapatkan melekat sperms dan mengganggu aktiviti sperma di dalam mana-mana beberapa cara. Mereka mungkin immobilize sperma, menyebabkannya clump bersama-sama, menghadkan keupayaan mereka untuk melalui mukus serviks, atau menghalang mereka dari mengikat dan menembusi telur.

Penyelidik telah dikelaskan antibodi khusus oleh (1) jenis IgA governan, IgG dan IgM dan (2) lokasi di mana mereka mendapatkan melekat dalam sperma (dalam kepala, midpiece atau ekor). Ia dilihat bahawa antibodi jenis IgG yang paling biasa di kalangan lelaki manakala IgA yang jenis makan ditemui dalam mukus serviks wanita dan cecair folikel.
Mengikat kepala sperma yang dipercayai mengganggu lampiran dan penembusan telur, sambil mengikat ekor yang mengganggu motility.

Sebab-sebab lain imunologi melibatkan wanita yang menghasilkan antibodi yang secara tidak langsung menyebabkan kaunseling dalam saluran darah yang membawa kepada janin membangun. Janin adalah kekurangan nutrien dan meninggal dunia dalam utero, yang mencetuskan pengguguran.
Ia kini lebih lagi difikirkan bahawa antara 20 dan 25 peratus dari semua diulang keguguran adalah disebabkan oleh masalah imunologi.

Walaupun beberapa lelaki serta wanita imunologi faktor telah dikenal pasti sebagai menyebabkan kemandulan, rawatan bagi keadaan ini adalah masih di peringkat yang masih baru dalam perubatan konvensional, yang cenderung untuk melihat masalah secara berasingan dan kemudian meneruskan untuk merawat mereka dengan cara yang sama.

Syarat-syarat imun yang tertentu menyebabkan kemandulan tidak lagi secukupnya didefinisikan atau difahami dan rawatan konvensional dalam kes-kes yang disyaki gangguan imun kini terhad kepada penggunaan Aspirin dan Heparin untuk mengelakkan kaunseling dalam saluran darah janin dan IVIg untuk mengawal tindak balas imun, sering bersama dengan steroid.

Perubatan tradisional Cina, dengan pandangan yang menyeluruh, walaupun ia tidak menyebut “immunologic gangguan” sudah tentu, merangkumi pelbagai syarat-syarat asas yang mengakibatkan kemandulan, dan alamat apa yang dipanggil ‘ketidakseimbangan’ yang menyebabkan ‘disharmony’.

Dalam beberapa tahun amalan saya sebagai pakar kemandulan TCM, saya telah berjaya ditangani beratus-ratus kes-kes yang kononnya ‘tidak dapat dijelaskan kemandulan’ dengan saya Formula herba Cina yang ditempah khas dan saya kira banyak juga mungkin kes-kes di mana adalah tidak diketahui kemudian ‘faktor imunologi’ di tempat kerja, satu faktor yang dapat diperbetulkan apabila ketidakseimbangan asas telah dibuang!

Faktor-faktor imun tidak sentiasa nyata sebagai gejala fizikal tetapi kadang-kadang gejala-gejala berikut boleh dilihat:

Kerap keguguran dalam minggu awal
Bodyaches, PMS
Episod keresahan dan depressive dan/atau serangan panik.
Berpeluh malam dengan berpeluh ke atas tulang dada
Insomnia pada waktu awal pagi
Tahap hormon menunjukkan penurunan dalam setiap mid-cycle
Lepas sejarah gatal atau gatal kulit
Gangguan Tiroid dengan kehadiran antibodi anti-thyroid

Gejala ini sering menterjemahkan Genangan hati qi, dan yin kekurangan haba di tengah-tengah dengan hati di TCM. Gejala-gejala ini akan lebih rumit oleh haid tidak teratur dan graf BBT saw-toothed, tidak menentu.

Beberapa kajian kini muncul mengenai penggunaan herba Cina ini jenis kemandulan.
www.PubMed.gov (perkhidmatan yang kami Kebangsaan Perpustakaan Perubatan dan Institut Kebangsaan Kesihatan) petikan rencana jianghuo Ziyin herba Cina yang berikut:
“Mengikut perbezaan Sindrom mikrokosmik, kemandulan imunologi diiktiraf sebagai buah pinggang Yin kekurangan-hiperaktiviti Sindrom kebakaran. Zhibai Sungai pil, resepi herba Perubatan Cina, telah digunakan untuk merawat yang subur pasangan dengan antisperm dan/atau antizona pellucida antibodi dalam serum darah mereka. Didapati bahawa selepas rawatan, antibodi tersebut telah ditukar kepada negatif 81.3% daripada pasangan subur imunologi. Semua 8 kes berjaya kehamilan berlaku dalam 1-9 bulan selepas antibodi negatif penukaran dan status negatif adalah dikekalkan sepanjang kehamilan.”

Kementerian Kesihatan China diterbitkan Materia medica kini dokumen bahan-bahan herba lebih daripada sepuluh ribu, kebanyakan yang ditemui menerusi penggunaan dan eksperimentasi dalam syarat-syarat tertentu.

Herba Cina kebanyakannya digunakan dalam kombinasi herba 8 atau lebih (sering hamper 20 herba) dan disesuaikan ke dalam formula untuk pesakit-pesakit individu. Oleh itu, adalah biasa untuk mempunyai pelbagai Formula herba untuk pesakit-pesakit di persekitaran klinikal yang sama. Herba ini boleh diketepikan dalam pelbagai bentuk. Herba mentah kebanyakannya digunakan dalam keadaan ketidaksuburan dan diambil dalam bentuk teh yang dikisar.

Kajian mengenai ketidaksuburan lelaki imunologi oleh Chen Xiaoping digunakan ubat tradisional yang Zhibai Wan Sungai. Kumpulan kawalan menerima kortison dan vitamin C. Dalam Kumpulan rawatan, langkah-langkah autoimmunity yang menurun, sperma menjadi lebih berdaya maju dan tempat menjadi 80 peratus dari isteri hamil dalam tempoh enam bulan. Dalam Kumpulan kawalan, 46 peratus daripada isteri menjadi hamil.

Setiap herba mempunyai sifat-sifat yang berbeza berkaitan dengan tenaga, rasa dan pergerakan di dalam badan. Ia adalah berkaitan dengan berbeza Meridian badan, terlalu.

Empat jenis tenaga yang diterangkan dalam TCM sejuk, sejuk, panas dan panas dan lima perisa atau herba, pedas, manis, masam, masin dan pahit.

Kajian terkini telah menunjukkan bahawa Perubatan Cina tradisional boleh mengawal gonadotropin – releasing hormon untuk merangsang ovulasi dan meningkatkan aliran darah ke Rahim dan perubahan haid endometrium. Di samping itu, ia juga mempunyai kesan pada pesakit dengan kemandulan yang berpunca daripada Sindrom ovari polycystic, kebimbangan, tekanan dan gangguan imunologi. Semasa REF. pendapat dalam bidang Obstetrik and Ginekologi: isu Jun 2008 – Jilid 20 – 3 – p 211-215

Perubatan barat sering menggunakan corticosteroid Kumpulan ubat-ubatan, dengan semua ada atendan bahaya dan keburukan, untuk merawat kemandulan immunologic.
Ini semata-mata, selain beberapa sebab-sebab lain, harus menggalakkan penggunaan ubat-ubatan herba Cina tradisional, untuk merawat apa-apa kes-kes dan saya yakin bahawa dengan peningkatan kesedaran tentang perkara ini, lebih dan lebih ramai lelaki dan wanita yang menghadapi kemandulan akan memilih untuk talian ini rawatan pada masa hadapan yang tidak terlalu jauh!

Patricia Karnowski, M.S.O.M
Herba kesuburan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *