IMT Manesar hartanah

IMT Manesar hartanah

Dengan tanah yang lebih banyak menjadi tersedia untuk tujuan kediaman dan komersial di bawah baru dimaklumkan Gurgaon pelan induk, ‘Gurgaon Manesar bandar kompleks pelan 2021’, Manesar dijangka akan muncul sebagai focal point untuk pembangunan hartanah pada masa depan di Gurgaon. Manesar di Gurgaon-Jaipur NH-8 telah mendapat keseimbangan di antara penggalak yang sebagai di Gurgaon baru pelan induk projek besar-besaran perkembangan bandar siber mengambil 300 lebih akan memulakan pengeluaran dalam masa 6 bulan. Plot baki yang diperuntukkan selepas 31 Mac akan memulakan pengeluaran biasa masa”.
Bahawa IMT Manesar telah yang paling dicari selepas industri perbandaran ini jelas terbukti daripada permintaan yang tinggi dan peningkatan dalam harga plot industri di sini. Kira-kira 3 tahun kembali, Plot industri ini telah tersedia untuk kira-kira Rs 3000 setiap meter persegi. Hari kadar pasaran yang telah ditembak sehingga lebih Rs 15,000 setiap meter persegi,”kata Sandip Sharma perunding industri Nimmi.

Manoj Tyagi, Setiausaha Agung, Persatuan Industri IMT, menyifatkan spurt ini harga untuk dasar-dasar mesra usahawan daripada HSIIDC seperti rebat ke atas harga tanah dan kelulusan yang lebih pantas bangunan pelan dan Sijil siap. Perhubungan yang baik dengan NH-8 dan prasarana yang baik dalam bentuk baik hidupannya kediaman perindustrian dan komersial zon, luas bersih jalan khusus tempat letak kereta, dan sebagainya juga adalah faktor utama yang menyumbang kepada pertumbuhan berterusan IMT Manesar.

Maruti Udyog hanya telah dimulakan dengan kemudahan perkilangan yang keempat pada Manesar, menyepadukannya pelaburan sebanyak Rs 9000 crore selama tiga tahun. Ini termasuklah kilang pemasangan kereta untuk mengeluarkan premium hatchback anjakan dan model eksport baru, loji enjin diesel dan sebuah loji 2-roda motosikal Suzuki India. Ramesh Menon daripada tanah Realty berkata, “dengan Maruti Suzuki dan Honda motosikal dan skuter telah tiada dan sekarang SEL Honda yang memperolehi 600 ekar untuk menubuhkan kilangnya, Manesar telah bertukar menjadi hab Auto. Dan sekarang dengan Wipro datang dengan kampus hijau, Manesar harus berubah menjadi sebuah destinasi yang menarik bagi syarikat-syarikat IT dan BPO. Dan sebagai jalan bandar, Neemrana dan bandar-bandar industri yang berdekatan daripada Manesar Alwar, tali pinggang seluruh akan bertukar menjadi besar sibuk perindustrian dan komersial zon, terutamanya dengan kedatangan SEZs.”

Pembangunan Perniagaan

Manesar terletak bukan hanya untuk satu suntikan Pembangunan Perindustrian tetapi juga sebagai destinasi komersial panas. HSIIDC telah dikenal pasti sektor lengkap (sektor 2) bagi pembangunan komersil. Ia sedang membangunkan Bandar-bandar komersil yang 12. Daripada empat ini telah telah telah dilelong untuk Rahejas, Uppals, Amrapali dan Eros Kumpulan dan satu oleh pemaju Raheja.

Raheja Square, keluasan keluasan 2.5 lakh kaki persegi, sudah beroperasi. Pemaju Raheja Sanjay Khosla, VP, berkata, “adegan komersial di Manesar sedang. Kami telah habis dijual kami kompleks komersial di sewa yang baik Rs 140 setiap kaki persegi. Kadar penginapan adalah memilih cepat dan dalam lagi enam bulan, kami menjangka kami kompleks komersial sepenuhnya dihuni.”

Pelan Induk baru Gurgaon yang bercadang untuk meningkatkan kawasan untuk pembangunan komersial 1404 hektar dijangka akan memberi rangsangan besar kepada realty komersial. Berkata SP Gupta, Gurgaon pihak berkuasa pembangunan bandar Haryana pentadbir (HUDA), “Di bawah pelan induk yang baru, kami akan menggalakkan lebih banyak pusat membeli-belah, Taman-Taman Korporat dan pusat-pusat membeli-belah yang mudah.” Pemaju swasta akan mendapat peluang lebih besar untuk melaksanakan pembangunan komersial kerana mereka kini dibenarkan untuk membangunkan 50 peratus daripada keluasan sektor-sektor yang dikhaskan untuk kegunaan komersil. SEZs juga akan mencetuskan perkembangan perdagangan. Pergantungan di SEZ juga akan mencetuskan perkembangan komersil besar-besaran 5000 ekar kawasan. Berkata Avneesh Sood, Pengarah, Eros Group, “Manesar akan menjadi Mekah dalam infrastruktur industri khusus, Perkhidmatan Rampaian, Perkhidmatan komersil dan Perkhidmatan-Perkhidmatan penting yang lain.”

Hartanah kediaman

Perbandaran model industri yang luas di Manesar dan tali pinggang perindustrian bersebelahan telah mewujudkan permintaan yang besar untuk perumahan. Dalam Manesar IMT semata-mata, HSIIDC telah memperuntukkan 250 ekar untuk pembangunan perumahan dalam sektor 1. Ini adalah plot kediaman 550 dan 50 Kumpulan-perumahan masyarakat lebih 50acres untuk allottees industri plot dan kakitangan unit industri di Manesar. Menurut Norhisham Sharma HSIIDC, zon kediaman juga akan mempunyai pangsapuri-pangsapuri perkhidmatan yang dibangunkan oleh Ascot

Hartanah kediaman di bawah pelan induk Baru Gurgaon akan mendapat galakan besar seperti 14,930 hektar tanah telah dikenal pasti untuk tujuan kediaman untuk memenuhi keperluan perumahan penduduk unjuran 37 lakhs. Dan sejak pelan induk Gurgaon 2021 dimodelkan pada garisan sektor kediaman di Chandigarh, kawasan-kawasan yang baru termasuk regangan Gurgaon – Manesar bersama-sama NH8 akan menyaksikan kemunculan – mengekalkan diri bandar 150-300 ekar. Dan untuk menggalakkan, Town dan Country perancangan Jabatan daripada Haryana, menurut Setiausaha khas, SS Dhillon telah dibenarkan guna tanah bercampur yang dirancang dengan skop untuk masyarakat, rekreasi, pendidikan, Kesihatan, institusi, pejabat-pejabat komersial, Hotel, Restoran, panggung wayang, Kedai-kedai dan sebagainya.

Pelan Induk baru Gurgaon mengikut SP Gupta, pentadbir, HUDA Gurgaon, telah membawa sorakan pembina peribadi kerana ia membuka lebih banyak pintu untuk mereka. Pemaju swasta dibenarkan untuk membangunkan 50 peratus dari kawasan setiap sektor yang baru diwujudkan untuk kegunaan kediaman dan komersial. Kol Prithvi Nath, Naib Presiden Eksekutif Majlis pembangunan harta tanah Kebangsaan, menggambarkan ia sebagai sebuah pembangunan yang gembira. Jika semalam Gurgaon telah mencapai numero uno kedudukan sebagai destinasi kediaman dan komersil, kredit untuk itu sebahagian besarnya beralih kepada perkongsian awam-swasta. Dan sekarang bahawa pelan induk Baru Gurgaon terus memberi tumpuan kepada perkongsian penting ini, ia merupakan petanda baik untuk pembangunan harta tanah di rantau ini.

Sanjay Khosla, VP, pemaju Raheja, berkata bahawa sejak Gurgaon agak tepu, ia adalah sektor baru di mana fasa pertumbuhan yang seterusnya akan berlaku. Dan manesar akan mempunyai kelebihan yang berbeza. Rahejas telahpun merancang tiga projek perumahan baru sekitar Manesar. Ini termasuk Lembah Navodaya, Gulmohar dan Aaranya. Navodaya adalah perumahan seluas 17 ekar-segmen Kumpulan dalam sektor 88, yang menawarkan lebih dari 1100, 2-3 bilik dengan keluasan binaan sebanyak 2 msf. Gulmohar adalah 18.4 ekar atas kelas menengah Kumpulan dalam sektor 78, menawarkan pangsapuri-pangsapuri yang lebih daripada 1000 ke atas keluasan binaan 2.5 msf. Aaranya adalah Kumpulan akhir 12 ekar tinggi dalam sektor 79, menawarkan ove 600 3-4-5 bilik tidur pangsapuri, Villa dan pangsapuri mewah.

Menurut Ramesh Menon tanah Realty, menawarkan nilai akan lebih baik di Manesar berbanding Sohna jalan atau kawasan-kawasan lain di Gurgaon baru kerana ketersediaan tanah yang lebih murah. Perumahan yang mampu dimiliki akan mendapat rangsangan selanjutnya seperti rancangan pembangunan yang baru bercadang untuk memperuntukkan 45 peratus daripada pembangunan kediaman eksklusif di kelas pertengahan dan miskin. Realtors berpendapat bahawa semua ini akan memastikan pangsapuri berpatutan kadar Rs. 2000-2500 psf di sektor-sektor yang baru, terutamanya antara Gurgaon dan Manesar.

Tolak SEZ

Beberapa SEZs yang dirancang sekitar Manesar akan memberi terus menolak kepada pertumbuhan perindustrian dan hartanah yang lebih cepat di kawasan ini.

SEZ yang dicadangkan sepanjang Lebuhraya Kundli – Manesar – Palwal (KMP) dengan Manesar akan membuktikan pencetus utama bagi menjadikan pelaburan domestik dan global Manesar, menjadikan ia merupakan sebuah kawasan industri dan korporat.

Usahasama antara Reliance Industries terhad (RIL) dan Haryana perindustrian & infrastruktur pembangunan Corporation (HSIIDC), ini SEZ multi-product lebih 25,000 ekar akan menjadi yang terbesar di India.

Menurut pihak berkuasa (HSIIDC), 20 peratus daripada jumlah kawasan di SEZ yang telah dikenal pasti untuk pembangunan infrastruktur, perumahan, Lapangan dan sebuah loji kuasa 2000 MW. Dua puluh lima peratus kawasan dikhaskan untuk industri mencemarkan, 20 peratus bagi pembangunan komersial, 15 peratus untuk tujuan kediaman, 8 peratus bagi aktiviti rekreasi dan 5 peratus untuk unit-unit R&D. Untuk dibangunkan dengan kos Rs. 25,000 crore, SEZ yang dijangka membawa masuk pelaburan untuk lagu-Rs 1 lakh crore.

Pembangunan hartanah dalam dan sekitar Manesar juga akan mendapat galakan dengan SEZ multi-produk cadangan Raheja di luar NH8, bermula dari Bilaspur dan Kumpulan di seluruh Dharuhera dan Rewari. Projek ini akan dibina lebih 1200 ekar kawasan pemprosesan dan 3750 ekar kawasan bebas-pemprosesan. Kawasan pemprosesan akan terutamanya mempunyai unit-unit perkilangan dan industri berasaskan Perkhidmatan manakala-pemprosesan terutamanya akan mempunyai pembangunan kediaman dan perdagangan. SEZ ini adalah dibangunkan sebagai sebuah bandar yang moden untuk pembuatan kereta dan auto Rampaian berketepatan tinggi industri tekstil, farmaseutikal, industri IT, barang-barang Kejuruteraan ringan, pemprosesan makanan, Bioteknologi, Selain itu perkhidmatan seperti tekan sini. Bilangan lain-lain SEZs yang dirancang Manesar akan bertindak sebagai pemangkin kepada pembangunan Estet Perindustrian, komersial dan kediaman zeel.

Perhubungan bertambah baik cepat dari Manesar yang terletak strategik di NH8 membayar dividen dari segi pembangunan hartanah. Cadangan 135 km panjang Kundli-Manesar-Palwal(KMP) Lebuhraya yang akan dibina atas dasar BOT dengan kos RM 1900 crore akan membuka peluang-peluang baru yang menarik dari segi pelaburan oleh Syarikat-syarikat asing dan domestik. Koridor ekonomi global, lengkap dengan IMTs, Hotel, Taman Teknologi dan kemudahan rekreasi yang telah dirancang oleh HSIIDC di KMP ke atas lebih daripada 3000 ekar. Ini adalah tambahan kepada 1800 ekar yang sedang ditambah untuk memperluaskan IMT Manesar yang sedia ada.

Dan dengan Delhi – Gurgaon Lebuhraya dijadual siap menjelang akhir tahun ini dan cadangan Metro KLIA, Manesar dan fast track untuk pertumbuhan hartanah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *