Imej berkotak-kotak perubatan gejala jangkitan Salmonella

Imej berkotak-kotak perubatan gejala jangkitan Salmonella

Gejala-gejala jangkitan Salmonella biasanya melibatkan cirit-birit dan sakit perut dan senggugut. Jangkitan salmonella adalah jenis keracunan makanan dan ini tanda-tanda dan gejala-gejala dan lain-lain cenderung untuk membangunkan dalam 12-72 jam selepas orang tertentu makan atau minuman yang apa-apa yang tercemar dengan bakteria salmonella. Penyakit itu boleh hadir bagi 4 hingga 7 hari.

Istilah perubatan SALMONELLA UNGGAS digunakan untuk menggambarkan satu jangkitan yang dicetuskan oleh bakteria Salmonella. Posting ini disediakan untuk memberi tanda-tanda perubatan atau gejala-gejala yang dikaitkan dengan keadaan ini dan membantu anda membentuk satu diagnosis dalam talian.

Gejala-gejala jangkitan Salmonella dan sebab-sebab

SALMONELLA UNGGAS menghasilkan tanda-tanda dan gejala-gejala yang secara umumnya dianggap sebagai keracunan makanan, yang mungkin melibatkan:

* Perut kejang dan sakit atau ketidakselesaan

* Cirit-birit

* Rasa loya

* Muntah

* Demam

* Kesejukan

* Otot kesakitan dan ketidakselesaan

Tanda-tanda atau gejala-gejala boleh berubah dari segi keamatan dari berterus-terang sistem penghadaman upset melampau atau kehidupan yang mengancam dehidrasi jika muntah-muntah dan cirit-birit berterusan.

Jangkitan berlaku selepas makan makanan atau minum minuman yang mengandungi bakteria dari genus Salmonella. Organisma mikro terletak dalam makanan dari sumber haiwan tetapi makanan boleh tercemar jika syarat-syarat persiapan makanan dan peralatan akan tercemar dengan bakteria organisma mikro.

Tipikal sumber jangkitan adalah: kurang masak daging (di Turki yang tertentu atau ayam), telur yang mentah atau retak atau susu mentah (unpasteurized). Selain itu, kegagalan untuk sejukkan makanan ini diliputi dengan segera boleh membenarkan bakteria untuk tumbuh. Memasak pada suhu yang tinggi boleh memusnahkan bakteria.

Reptilia adalah pembawa salmonella dan memiliki haiwan kesayangan seperti Penyu yang, ular, iguana atau cicak lain boleh meletakkan orang tertentu pada risiko yang lebih besar.

Jangkitan Salmonella Diagnosis dan rawatan

Diagnosis boleh pada asalnya berdasarkan pemerhatian tanda dibincangkan lebih awal. Jika tanda-tanda dan gejala-gejala sekarang, analisis oleh doktor adalah digalakkan, terutamanya jika cirit-birit atau muntah-muntah berterusan atau meningkatkan. Penilaian termasuk pemeriksaan fizikal atau darah dan najis analisis kehadiran bakteria salmonella dan kemudahan seperti di rumah. Jabatan Kesihatan tempatan mungkin perlu dihubungi untuk membantu mengenalpasti sumber (iaitu Restoran, pasar raya dan sebagainya.).

Penyakit ini biasanya berterusan selama 4 hingga 7 hari, dan banyak individu membuat pemulihan yang lengkap tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, dalam sesetengah kes, cirit-birit atau muntah-muntah boleh menjadi begitu teruk bahawa kemasukan ke hospital adalah diperlukan.

Rawatan biasanya dijangka pada mencegah dehidrasi dan ketidakseimbangan elektrolit dengan menggalakkan pengambilan cecair (Pedialyte untuk bayi dan kanak-kanak, berkembang ups Mei menggunakan minuman sukan). Ubat antidiarrheal yang biasanya tidak diberikan kerana ia mungkin memanjangkan jangkitan.

Berikutan diet sekitar, yang berdiri untuk pisang, nasi, sos epal dan roti bakar boleh mengurangkan tanda-tanda atau gejala-gejala cirit-birit kerana ini akan mengikat makanan yang menjadikan najis lebih kukuh. Memampatkan panas boleh mengurangkan kesakitan perut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *