Imej badan sukan

Imej badan sukan

Triad atlet wanita yang merupakan siri interrelated masalah perubatan yang ditemui di kalangan wanita yang aktif secara fizikal, termasuk gangguan makan, ketiadaan haid, dan osteoporosis.

Pemain Tenis akan terdedah. Pada tahun 1999, suatu kajian NCAA dilaporkan bahawa 8% pemain Tenis wanita peringkat collegiate mempunyai gangguan makan dan 50-60% risiko salah disebabkan oleh imej badan yang lemah, keinginan untuk menjadi nipis dan eksperimentasi dengan gangguan makan. Mereka kebanyakannya berpendidikan tentang bahaya ini, yang termasuk dehidrasi, rendah gula dalam darah, perubahan mood, kehilangan jisim otot, dan menurun prestasi. Mereka juga boleh menyembunyikan tingkah laku mereka dan menafikan bahawa mereka berjuang terhadap imej badan dan isu-isu berat badan mereka.

Andre Agassi bintang Tenis berkata, “Imej adalah segala-galanya.” Imej tubuh adalah satu faktor yang kuat dalam berapa orang yang anggap diri mereka. Ia sering membawa kepada kesukaran, antara rendah diri hingga anoreksia dan bulimia.

Perempuan akan lebih berpuas hati berbanding lelaki tentang imej badan mereka. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh menganggap bahawa lelaki tidak mempunyai isu-isu imej badan yang sama. Penjagaan kesihatan profesional semakin mula untuk akaun ini.

Remaja Amerika yang tidak hanya menumpukan kepada imej badan. Di Kesatuan Eropah (Eropah) yang 15,239 remaja subjek kajian ini. Keputusan adalah seperti berikut:

Hanya 39% responden berpuas hati dengan berat badan mereka.

Lelaki (46%) adalah lebih cenderung berpuas hati berbanding perempuan.

Subjek Finland telah di-kurangnya kandungan (29%) dengan berat badan mereka.

Belgium (47%) dan Luxemburg (49%) adalah Tempahan berpuas hati.

Peratusan tertinggi kandungan mata pelajaran dengan berat badan mereka adalah perempuan yang kurang berat badan (58%).

Walau bagaimanapun, 20% kurang berat badan perempuan yang ingin menjadi lebih ringan berbanding dengan hanya 5% daripada lelaki. Lelaki yang normal berat (66%) juga seolah-olah Tempahan berpuas hati.

Pemain bola sepak Amerika Syarikat Brandi Chastain kembali murahan dia menerima daripada bapanya semasa beliau remaja. “Ayah saya telah satu gelaran yang comel bagi saya — ‘Pipi montel’. Ia tidak pernah benar-benar peduli saya. Bahawa adalah, sehingga tahun tahun pertama saya di sekolah menengah. Saya tahu bahawa ayah menyayangi saya. Dan Mama akan cuba untuk mendapatkan dia untuk berhenti murahan saya. Saya hanya akan tiup ia — tetapi ia mula menyakiti dalam. ”

Walau bagaimanapun, komen-komen yang paling negatif datang dari jurulatihnya. “Okay, saya adalah chunky. Tetapi, sukan sering menjadi tempat di mana saya rasa diterima. Pasukan bola sepak ini, kami terpaksa memakai pakaian seragam ini kecil yang tidak betul-betul flattering badan remaja saya. Jurulatih akan memberitahu saya bahawa saya adalah terlalu gemuk untuk bola sepak. Saya mula menjadi benar-benar tidak selesa kira-kira badan saya. Saya fikir bahawa sesuatu yang tidak kena dengan saya. Buat pertama kalinya, saya tidak suka diri saya sendiri. Jadi saya pergi beberapa Diet gila? Kagak. Saya hanya makan ringan yang lebih banyak. Ia adalah satu perasaan yang seksa yang amat besar. Ia adalah begitu tertekan untuk sentiasa membimbangkan mengenai berat badan saya. Dalam fikiran saya, ia adalah satu masalah yang besar.”

Belanda pelumba Leontien Zijlaard menang beliau kedua Tour de France, perlumbaan jalan raya Tempahan masih dalam program Berbasikal, apabila beliau ditimbang 45kg, tidak lebih daripada basikal beliau. Zijlaard berkata, dia telah hilang 20kg “kerana saya terpaksa tarik kilogram setiap Bukit semasa Tour de France. Saya fikir yang ringan saya adalah lebih baik. Ia adalah bodoh.”

Zijlaard adalah salah satu daripada 20% yang akhirnya pulih dari anorexia, dan dia telah memenangi dua pingat emas di Sukan Olimpik Sydney. “Saya hanya bernasib baik bahawa saya boleh makan apa yang saya mahu dan tidak meletakkan berat badan. Saya tahu apa yang diperkatakan, tetapi saya hanya fokus pada permainan saya dan persediaan saya dan Jangan fikir terlalu banyak tentang itu hal lain, “katanya.

Wimbledon, dan tenis wanita secara keseluruhan, adalah sering lebih kelihatan kira-kira dan kebolehpasaran daripada Tenis sebenar. Daniela Hantuchova adalah a sekarang seorang wanita yang berbeza untuk Nicol yang kerjaya yang mengambil satu pusingan untuk paling teruk selepas mencapai dunia atas empat di tengah-tengah kebimbangan ke atas Rajah nipis batang beliau.

Dia tidak pernah menjadikan rahsia cinta beliau untuk pemodelan. Jurulatih beliau telah pergi jauh untuk mencadangkan ia adalah keinginan untuk menjadi sebahagian daripada fesyen menjadi nipis yang menjejaskan beliau. Beliau menolak cadangan yang beliau mengalami anorexia atau sememangnya apa-apa bentuk gangguan makan, berkata bahawa beliau hanya “dibakar kira kalori lebih banyak daripada yang saya telah. Saya perlu makan lebih sedikit.”

Olahraga wanita sering boleh kehilangan penglihatan hakikat bahawa berat badan terbaik untuk penampilan yang tidak semestinya yang terbaik untuk prestasi. Ini boleh dibuat lebih teruk dengan tekanan daripada jurulatih, ibu bapa, adik-beradik, ejen atau pihak media dalam usaha untuk mencapai imej yang bercanggah yang kuat dan pandai Begitulah. Jika masalah ini tidak diatasi atlet itu boleh membangunkan gangguan makan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *