IHPR tuntutan – mencari sebuah syarikat pengurusan tuntutan yang baik

IHPR tuntutan – mencari sebuah syarikat pengurusan tuntutan yang baik

Syarikat-syarikat pengurusan tuntutan (CMCs) telah datang di bawah kebakaran dari kumpulan pengguna tertentu untuk mengambil kesempatan daripada pelanggan yang mahukan bantuan menuntut kembali PPI. Dalam beberapa keadaan CMCs yang akan mendapat lebih banyak wang dari PPI tuntutan daripada pihak menuntut menerima atau, lebih teruk lagi, mengenakan caj lebih untuk perkhidmatan mereka daripada kemenangan sebenar mereka menguruskan untuk menuntut.

Ini jelas salah, dan orang-orang yang bertanggungjawab ke atas situasi seperti ini hanya sebagai lapuk sebagai Bank-Bank yang digunakan diragui strategi untuk mis-sell PPI kepada berjuta-juta pelanggan.
Mana-mana JKP yang berupa bahawa perkhidmatan mereka adalah satu-satunya cara untuk seseorang berjaya mendapatkan kembali PPI caj faedah tidak sedang benar dan ia adalah penting bagi anda untuk menjadi rajin apabila memilih JKP yang mengendalikan kes anda. Meskipun terdapat beberapa perangkap, ianya dapat dinafikan bahawa JKP yang pada keseluruhannya boleh menjadi sangat berkesan dalam memenangi yang menuntut kembali wang mereka apabila dipilih dengan betul.

Ia adalah penting untuk ingat bahawa seseorang pasti boleh mendakwa diri mereka sendiri, dan adalah lebih dialu-alukan untuk jika mereka merasakan mereka mempunyai masa dan keyakinan untuk berbuat demikian.

Keputusan Mahkamah Tinggi yang memberikan pengguna tangan membantu secara besar-besaran apabila, pada April 2011, mereka perlu mengarahkan Bank-Bank untuk menghubungi sesiapa sahaja yang telah mis-sold PPI, dan untuk membantu orang-orang yang kembali wang mereka dengan sedikit kerumitan dan hujah yang mungkin.

Terdapat juga dalam kewangan Ombudsman Perkhidmatan (FOS) yang mengendalikan sejumlah besar aduan bagi pihak mis-sold PPI pelanggan dan mempunyai rekod yang kuat untuk memerintah kepada pihak yang menuntut perlu sebuah bank mempertikaikan tuntutan PPI.

Apabila seseorang ditolak tuntutan oleh bank masing-masing mereka, seorang pelanggan yang terkilan boleh menghubungi FOS yang atau JKP yang mengambil perkara-perkara ke peringkat seterusnya.

Sebuah syarikat pengurusan amanah tuntutan akan buat apa sahaja untuk mendapatkan kembali PPI mis-sold yang menggunakan kepakaran dan pengalaman dalam bidang, bagi peratusan kemenangan yang ‘ tidak menang tidak ada kos ‘ jika ini adalah sesuai untuk pelanggan.

Sebuah syarikat pengurusan tuntutan yang berwibawa akan mengetahui tentang strategi-strategi yang perlu untuk cepat mendapat seorang pelanggan terkilan pembayaran PPI mis-sold kembali kepada mereka, dan mereka harus menawarkan perkhidmatan mesra dan profesional dan sangat jelas mengenai apa-apa yuran atau bayaran yang mungkin ditanggung dalam mengejar tuntutan PPI.

Walau bagaimanapun, tidak semua tuntutan syarikat pengurusan boleh dianggap “ternama” – sebenarnya, ramai yang melompat sehingga sebaik sahaja krisis PPI menjadi berita besar seolah-olah menjadi hanya crooked sebagai Bank-Bank yang mis-sold anda PPI di tempat pertama.

Anda akan tidak berkewajipan untuk mengambil Perkhidmatan JKP yang jika anda tidak pasti Syarikat yang anda berurusan dengan yang sangat ialah dan boleh dipercayai. Jika sebuah syarikat pengurusan tuntutan suapan seseorang talian tentang bagaimana cara mereka adalah satu-satunya cara, atau menggunakan taktik keras-jual – seperti menelefon seseorang sehingga dan memberitahu mereka bahawa mereka tidak akan menang tanpa mereka – putuskan.

Sesiapa yang terlalu sibuk, mempunyai telah berpaling atau kecewa dan memahami proses yang mendakwa perlu menghubungi sebuah syarikat pengurusan tuntutan jika mereka ingin meringankan beban berurusan dengan Bank-Bank dan prosedur aduan.

Kepakaran mereka dalam mendakwa boleh membuat semua perbezaan dan Kumpulan Perkhidmatan mereka dengan bayaran yang lebih baik daripada hanya kembali kos PPI yang minimum atau tidak dapat menuntut sekali.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *