Ia adalah mungkin untuk menjalani kehidupan yang Normal dengan PCOS

Ia adalah mungkin untuk menjalani kehidupan yang Normal dengan PCOS

Menjadi seorang ibu adalah impian setiap wanita mempunyai pada masa tertentu dalam hidupnya. Malah, ia memang dikatakan bahawa “kanak-kanak memberikan melahirkan seorang ibu”. Tanpa keupayaan untuk menanggung kanak-kanak, seorang wanita tidak akan berasa lengkap. Terdapat banyak sebab mengapa sesetengah wanita tidak boleh menanggung kanak-kanak atau mengalami keguguran. Salah satu daripadanya adalah [Sindrom ovari polycystic] PCOS.

PCOS adalah satu gangguan endokrin yang menjejaskan kira-kira 5% daripada semua wanita. Ia merupakan satu gangguan hormon dan juga sebab kemandulan yang biasa. PCOS punca sista untuk membangunkan dalam ovari dan ini menjadikan ovari yang besar dan ini membawa kepada masalah kitaran haid dan kehamilan.

Terdapat banyak gejala-gejala yang berlaku disebabkan PCOS. Untuk hamil dengan PCOS adalah sukar, walaupun tidak mustahil. Keguguran dan PCOS juga dihubungkan antara satu sama lain.

Wanita yang hamil walaupun mempunyai PCOS, perlu tahu bahawa terdapat banyak komplikasi yang boleh berlaku semasa mengandung. Tetapi kehamilan yang berjaya masih boleh didapati. Keterukan PCOS, kesihatan mental dan fizikal dan rawatan yang anda terima semua menyumbang kepada peluang anda untuk membawa bayi untuk jangka penuh.

Wanita dengan PCOS adalah meningkatkan risiko menghidap kencing manis, tekanan darah tinggi dan darah kaunseling gangguan semasa mengandung. Hamil penghidap PCOS akan cenderung kepada keguguran berulang, Adakah kelahiran atau melahirkan over-size. Keguguran antara penghidap PCOS adalah 45 ke 50% berbanding dengan 15 ke 25% kalangan wanita biasa.

Tetapi tidak perlu panik. Jika anda hamil dan mempunyai PCOS, memaklumkan gynecologist anda dengan serta-merta. Sesetengah ubat-ubatan untuk PCOS tidak sesuai semasa hamil. Kerana anda sudah menjalani rawatan untuk PCOS, kemungkinan mempunyai kehamilan yang berjaya secara automatik meningkat kerana anda sudah mesti menumpukan penurunan berat badan melalui pemakanan yang baik dan senaman, mengurangkan tahap tekanan anda dan mengambil rawatan perubatan untuk melindungi anda dan bayi anda.

Ia adalah sangat penting untuk mendapatkan berat badan di bawah kawalan jika anda hamil dan mempunyai PCOS. Ketidakseimbangan hormon juga boleh dikawal bila anda menurunkan berat badan. Peraturan insulin adalah satu lagi kelebihan yang datang dengan penurunan berat badan. Mengekalkan tahap insulin adalah penting bagi mengelakkan kencing, darah beku, bayi yang Kacip dan kelahiran pramatang. Darah beku mengelakkan bayi dari mendapat nutrien dan sekali gus meningkatkan peluang untuk keguguran antara penghidap PCOS.

Keseimbangan hormon dalam badan anda adalah apakah ubat-ubatan dan ubat seperti Clomid cuba mencapai untuk meningkatkan peluang anda mempunyai kehamilan yang berjaya. Satu lagi kerja yang Adakah ubat-ubatan adalah pencegahan darah beku.

Selepas mengambil semua langkah berjaga-jaga dan ubat-ubatan, jika anda masih mengalami keguguran atau tidak dapat hamil dengan PCOS, cuba intrauterine beradas atau dalam Vitro untuk membantu anda hamil.

Perkara yang paling penting yang akan membantu anda hamil dan mengelakkan keguguran adalah sikap yang positif. Mengumpul maklumat sebanyak mungkin tentang PCOS, berhubung dengan doktor anda dan berehat seberapa banyak yang mungkin. Ingat, minda yang sihat adalah pintu masuk ke tubuh yang sihat. Jika anda menjaga diri anda cukup, anda akan boleh memegang bayi impian anda di tangan anda tidak lama lagi!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *