Hyperventilation boleh membuat anda berasa sentiasa letih

Hyperventilation boleh membuat anda berasa sentiasa letih

Hyperventilation berlaku apabila seseorang bernafas dengan lebih daripada biasa. Ia dicirikan oleh kekurangan bernafas oleh itu pesakit sentiasa cuba untuk bernafas lagi. Ini boleh menyebabkan keletihan kerana tubuh tidak mendapat oksigen yang cukup dan keadaan ini juga boleh membawa kepada serangan panik dan gementar.

Hyperventilation tidak harus harus ditakuti kerana ia tidak hidup mengancam. Walau bagaimanapun, ia perlu ditangani segera untuk mengelakkan daripada mengalami masalah yang berkaitan dengannya terutamanya kebimbangan masalah. Apabila seseorang hyperventilates, bimbang melintasi fikirannya dan ini menyebabkan kegelisahan. Kebimbangan seperti tidak dapat bernafas secara biasa boleh mengganggu tumpuan, menanyakanNya secara dan tidur penghidap. Ianya benar-benar menakutkan untuk mencari diri anda perlu bernafas keras. Walau bagaimanapun, panicking bukanlah satu keazaman untuk masalah ini. Satu hal yang sangat yang anda perlu adalah untuk menjadi tenang.

Rawatan untuk hyperventilation biasanya bertahan selama beberapa hari atau minggu. Dalam kes-kes yang teruk daripada keadaan ini, rawatan boleh bertahan selama beberapa bulan. Terdapat beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk membantu dalam mempercepatkan rawatan. Berikut adalah beberapa perkara-perkara ini untuk menyelesaikan masalah.

Pertama, anda perlu menumpukan perhatian apabila anda bercakap dengan orang-orang yang akan hyperventilating. Keadaan ini boleh menyebabkan mereka bertindak airnya atau sangat-sangat kerana mereka akan panicking untuk bernafas. Bilik-bilik ini juga mempunyai beberapa isu kebimbangan yang mungkin menambah kepada tindakan mereka.

Kedua, anda sentiasa perlu menjaga seseorang yang mengalami hyperventilation tenang. Bercakap dengan suara yang sangat tenang dan Jangan sekali-kali menjadikan mereka bimbang. Apabila persekitaran huru-hara, minda menjadi keliru dan semak itu pesakit mungkin berasa lebih bimbang dan tertekan. Anda perlu sentiasa teratur, tenang dan menenangkan mereka. Ini akan menjadikan mereka tenang sedikit.

Ketiga, mengesahkan jika keadaan adalah benar-benar hyperventilation. Beberapa syarat lain seperti asma juga boleh menyebabkan kekurangan breathe dan harus ada rawatan yang berbeza untuk menyelesaikan masalah itu. Misdiagnosis boleh membawa kepada keadaan yang lebih parah. Untuk melakukan cek awal, anda perlu mengesahkan jika pesakit mengalami kekejangan beberapa kawasan anggota dan kebas di bibir. Juga menghubungi seorang doktor dengan serta-merta bagi prosedur-prosedur yang lebih kompleks.

Keempat, anda harus menggalakkan pesakit hyperventilating untuk melakukan pernafasan yang betul. Pernafasan yang betul terdiri daripada nafas yang panjang sedalam. Pesakit harus mampu menyedut dan menahan udara selama beberapa saat sebelum perlahan-lahan exhaling. Proses ini akan menenangkan mereka dan akan mengurangkan keletihan yang mereka berasa kerana tubuh mendapat lebih banyak oksigen.

Akhir sekali, jika keadaan ini diikuti dengan sakit dada secara tiba-tiba, anda perlu pergi ke doktor dengan serta-merta. Sakit dada adalah berkaitan dengan kes-kes yang teruk itu pesakit perlu dirawat secepat mungkin untuk mengelakkan komplikasi utama. Mempunyai seorang doktor yang datang ke rumah. Ia juga akan menjadi lebih baik jika anda hanya sibuk ke hospital dengan segera.

Ini adalah 5 perkara yang anda boleh lakukan ketika berhadapan dengan orang-orang yang menderita dari hyperventilation. Perkara-perkara utama yang akan menjadi tenang dan sentiasa memastikan keadaan terkawal.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *