Hyperthyroidism – punca, gejala dan pengurusan

Hyperthyroidism – punca, gejala dan pengurusan

Tidak boleh tidur dan pada waktu malam? Adakah anda mengalami denyutan jantung yang cepat dan tidak teratur? Adakah anda sentiasa bimbang atau cepat marah? Adakah anda rasa sekaligus yang di kawasan leher anda? Adakah ia kelihatan bengkak? Jika anda mengalami gejala-gejala ini, disarankan untuk mengesahkan dengan doktor perubatan anda. Juga untuk prognosis yang betul dan dengan mengenepikan hyperthyroidism.

Menurut statistik, di Amerika Syarikat Satu atau dua orang daripada seratus mengidap Hyperthyroidism. Tetapi Apakah Hyperthyroidism? Satu atau lebih adalah definisi awalan Hiper di hyperthyroidism perkataan. Suka jadi, hyperthyroidism merujuk kepada masalah perubatan yang dicirikan oleh satu peningkatan pengeluaran hormon Tiroid oleh kelenjar Tiroid. Hormon Tiroid bertanggungjawab ke atas aktiviti metabolik di dalam badan.

Yang lebih cenderung untuk mempunyai keadaan?
Adakah anda tahu apakah punca-punca yang diubah suai dan diubah suai bebas? Untuk mengenali siapa cenderung membangunkan gangguan, ia adalah penting untuk membezakan kedua-dua. Di sini adalah a simple explanation daripada Apakah sebab-sebab yang diubah suai bebas. Faktor-faktor yang diubah suai bebas adalah orang-orang yang tidak boleh diubah atau dipinda. Seperti bagaimana genetik dan kecenderungan keluarga memainkan peranan dalam membangunkan hyperthyroidism dan hanya oleh yang dilahirkan wanita. Menurut kajian perubatan dan klinikal, wanita didapati cenderung untuk membangunkan gangguan daripada lelaki. Sementara itu, punca-punca yang diubah suai adalah faktor-faktor yang boleh diubah atau ditukar unhealthful gaya hidup dan diet. Makan kelp adalah satu faktor yang diubah suai. Kelp adalah sejenis makanan laut yang sangat banyak dalam iodin. Berdasarkan penyelidikan, makanan yang mempunyai kandungan iodin yang tinggi boleh membuat satu aras ke hyperthyroidism.

Gejala-gejala
Gejala-gejala hyperthyroidism mungkin mungkin muncul dalam lain-lain jenis penyakit-penyakit yang tidak berkaitan dengan keadaan dirinya. Atas sebab ini, ia adalah penting untuk mendapatkan nasihat perubatan dan untuk berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mengalami simptom yang disebabkan oleh peningkatan hormon Tiroid atau sesuatu yang lain.

Berikut adalah beberapa simptom paling Hyperthyroidism: berunding dengan doktor anda jika anda mengalami denyutan jantung yang cepat dan tidak teratur, dyspnea atau kesukaran bernafas walaupun pada rehat, kehilangan berat badan walaupun anda makan biasanya, cirit-birit, melampau berpeluh, infuriating mood dan perubahan dalam kitaran haid. Manakala lelaki mungkin mungkin mengalami pembesaran payudara.

Ujian untuk menentukan Hyperthyroidism
Sebaik sahaja anda perhatikan gejala-gejala ini, singgahlah cawangan penyedia jagaan kesihatan anda untuk pemeriksaan perubatan yang menyeluruh. Di dalam ujian pertama yang doktor perubatan akan melaksanakan adalah ujian – Stimulating hormon Tiroid (TSH). Ujian ini membantu menunjukkan jumlah TSH dalam darah. Ia juga tepat menentukan aktiviti Tiroid. Ujian TSH adalah mudah dalam mengenal pasti hyperthyroidism ringan. Selain daripada ujian TSH, penyedia jagaan kesihatan anda juga boleh menjalankan satu turutan ujian seperti ujian T3 atau T4, ujian suntikan immunoglobulin (TSI) merangsang Tiroid, iodin radioaktif penyerapan Tiroid dan ujian imbasan.

Pengurusan dan rawatan
Pengurusan Hyperthyroidism bergantung kepada beberapa faktor seperti punca hyperthyroidism dan keterukan yang. Penyedia jagaan kesihatan anda boleh lulus pada pesakit untuk seorang, yang mengkhususkan diri dalam gangguan jenis ini. Seorang perlu mengesahkan umur pesakit, alahan kepada ubat-ubatan dan keadaan perubatan yang lain pendam seperti penyakit jantung atau kehamilan. Intervensi yang paling kerap bagi pesakit yang mengidap hyperthyroidism adalah preskripsi ubat-ubatan yang anti-thyroid, radio-iodin terapi dan pembedahan Tiroid.

Jenis-jenis hyperthyroidism boleh mempelbagaikan dan pihak pengurusan adalah bergantung kepada jenis yang tersendiri dan menyebabkan. Awal mengesan gejala dan segera melaporkan kepada penyedia penjagaan kesihatan adalah penting untuk membantu menguruskan gangguan. Jika anda percaya bahawa anda akan mengalami gejala-gejala hyperthyroidism, waver untuk bercakap dengan doktor anda. Elakkan diri ubat untuk tidak memburukkan lagi keadaan. Berbincang dengan doktor anda mengenai sebarang kebimbangan perubatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *