Hujung jari berkedut sebab mengapa ramai orang mendapatkan walaupun tidak berada di dalam air

Hujung jari berkedut sebab mengapa ramai orang mendapatkan walaupun tidak berada di dalam air

Hampir semua orang telah mengalami hujung jari berkedut, terutamanya semasa dalam dan dengan serta-merta selepas mandi. Anda mungkin juga sedar bahawa ia tidak biasanya berlaku apabila anda mandi, dan ini menjadikan orang-orang yang sering hairan. Walau bagaimanapun terdapat penjelasan yang mudah ini walaupun. Apabila anda berada di dalam tempat mandi, kedua-dua tangan anda kebanyakannya akan direndam dalam air, ketika mana sedikit air adalah benar-benar diserapkan ke dalam lapisan epidermis di atas. Oleh yang demikian, ini menyebabkan kulit membengkak, dan itu adalah apabila kita menyaksikan kedut-kedut.

Sekarang, kita boleh dengan mudah pergi jauh lebih mendalam ke dalam dan juga menerangkan mengapa anda mengalami hujung jari berkedut di tab mandi, manakala kedutan penginapan badan anda yang lain percuma, Walau bagaimanapun dalam artikel ini kita lebih prihatin dengan hujung jari berkedut yang tidak langsung hasil mandi atau mungkin berenang. Jadi, mengapa akan hujung jari sesetengah orang sering berkedut, walaupun tangan mereka telah menjadi tempat berhampiran air?

Saya benar-benar ingin saya memberikan anda jawapan yang muktamad untuk soalan ini, namun saya takut tidak walaupun perubatan doktor adalah 100% tertentu mengapa ini akan berlaku kepada banyak orang. Terdapat banyak spekulasi Walau bagaimanapun, sama seperti terdapat beberapa teori. Sebagai contoh, sesetengah orang melaporkan bahawa mereka hanya berakhir dengan hujung jari berkedut semasa cuaca sejuk Mantra, yang akan seolah-olah menunjukkan bahawa ia mungkin boleh mempunyai sesuatu yang boleh dilakukan dengan cara di mana kulit seseorang bertindak-balas dengan suhu luar.

Ia pada masa yang sama telah menyatakan bahawa orang-orang yang mengalami sesuatu di bawah Tiroid aktif yang terdedah untuk mempunyai puckered atau hujung jari berkedut. Pendapat keseluruhan di sini adalah yang satu di bawah Tiroid aktif dijangka mengurangkan kadar metabolisma, dan kadar metabolisme yang diturunkan kemudian menyebabkan suhu teras agak berkurangan. Jika badan anda sejuk, anda saluran darah di permukaan kulit yang menjadi terhad kerana badan cuba untuk menyelamatkan kehangatan, dan ini boleh kemudian, dalam teori, menyebabkan kedutan berlaku.

Satu perkara yang benar-benar kelihatan biasa mengenai orang dengan hujung jari berkedut adalah bahawa majoriti individu-individu ini terdedah kepada terutamanya Cucian tangan, atau sekurang-kurangnya, kulit pada tangan dan jari-jari mereka bagi sebahagian besar sangat kering. Ini juga menyebabkan ramai berfikir keratin kekurangan mungkin boleh bertanggungjawab atau mungkin sebahagiannya untuk menyalahkan untuk puckered hujung jari.

Di bawah senario yang biasa, anda akan mendapati kuantiti yang sangat besar daripada keratin yang hadir dalam kulit pada hujung jari seseorang. Protein ini berlaku secara semulajadi adalah penting untuk kesihatan kulit, sebahagiannya kerana ia menggalakkan pembentukan kolagen, yang secara amnya bertanggungjawab untuk keanjalan kulit. Selain menjadi sangat penting untuk kulit, keratin mudah gunakan sehingga air, jadi jika tidak ada banyak keratin dalam kulit, hasilnya mungkin akan keluar kering kulit.

Walaupun fakta bahawa hujung jari berkedut juga mungkin akibat daripada satu atau lebih banyak penyakit yang mendasari, kebanyakan orang-orang yang pergi melalui fenomena pelik ini mendapatkan pelepasan hanya dengan menggunakan satu krim tangan yang sesuai, tetapi seseorang perlu ingat bahawa pelembap tangan am banyak yang besar juga boleh membantu menjadikan isu sebenar dengan ketara lebih teruk disebabkan oleh perkara-perkara tertentu yang mungkin akan dimasukkan dalam sebenar losyen dan krim. Sebagai yang Agung rule of thumb, anda mungkin mahu untuk menjauhkan diri daripada apa-apa krim yang dirumus dengan bahan-bahan berasaskan petroleum, dan sebaik-baiknya, wangi rawatan mesti juga perlu dielakkan kerana beberapa penggunaan aroma dibuat dalam produk-produk kecantikan yang benar-benar keras pada kulit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *