Hubungan antara Pentadbir sekolah dan pengurusan tekanan

Hubungan antara Pentadbir sekolah dan pengurusan tekanan

Tiada siapa dikecualikan daripada tekanan dan itulah kenyataan hidup. Pentadbir sekolah, dengan tujuan untuk menyediakan pendidikan berkualiti sekali gus mengupah guru-guru cemerlang yang boleh menyampaikan. Bersama-sama dengan misi ini untuk berkhidmat adalah tekanan jangkaan. Pentadbir sekolah itu tidak akan imun kepada kesan tekanan.

Pentadbir sekolah dan pengurusan tekanan telah menjadi tajuk-tajuk buku-buku yang banyak yang Tempahan diterbitkan. Buku-buku mereka amalkan hubungan Pentadbir sekolah dan pengurusan tekanan dan bagaimana kedua mempengaruhi bekas.

Salah satu roh-roh yang berani yang telah mengarang sebuah buku mengenai Pentadbir sekolah dan pengurusan tekanan adalah Dr. Andrea Thompson. Dr. Thompson adalah seorang pakar dalam bidang kepimpinan pendidikan Setelah selesai Pengajian Ijazah Sarjana Muda dari Universiti Barry, Florida. Buku beliau yang bertajuk “Tekanan pengurusan bagi sekolah Pentadbir: Survival panduan” ini berlandaskan kepada fakta bahawa Pentadbir sekolah sentiasa dihujani dengan aduan-aduan daripada pelajar dan ibu bapa. Begitu juga, mereka juga perlu menangani isu-isu daripada guru-guru dan kakitangan lain. Buku ini menyerlahkan myriads cara pentadbir sekolah boleh polis dengan sumber-sumber yang berbeza stres yang mereka perlu sentiasa berurusan dengan, kalau-kalau ia akan memakainya ke bawah.

Berhadapan dengan dilema pengendalian tekanan kakitangan bawahan mereka, pentadbir sekolah juga perlu berurusan dengan mereka sendiri. Menguruskan tekanan dalam persekitaran sekolah adalah sebagai mencabar tugas sebagai menyediakan pendidikan yang berkualiti dan mengekalkan guru-guru yang cemerlang. Oleh itu Pentadbir sekolah perlu hurdle situasi tekanan kalau-kalau ia menghalang pertumbuhan sekolah dan begitu juga mungkin membebankan hubungan mereka dengan guru-guru, pelajar dan ibu bapa.

Pemilik sekolah begitu juga, pada akhir mereka, Cari Pentadbir sekolah yang boleh mengendalikan tekanan dan keadaan yang tertekan. Fakta masih pemilik sekolah di Amerika yang daunted dengan tugas pada bagaimana untuk menarik, membangun dan mengekalkan potensi Pentadbir sekolah. Kebimbangan ini telah melanda empat sudut bidang pendidikan. Pentadbir sekolah yang bakal di Amerika Syarikat akan fazed dengan kebenaran bahawa tekanan yang melibatkan kerja-kerja mereka pada masa hadapan adalah mahal, terutamanya ke atas kesihatan mental, fizikal dan emosi. Oleh itu, jawatan pentadbiran sekolah yang disediakan pula tidak benar-benar menarik sebilangan besar pemohon.

Dalam kajian yang dijalankan mengikut bidang pengkhususan J. Lynette daripada Universiti of South Florida, St. Petersburg telah mendedahkan bahawa sekolah pentadbir dalam hal ini Pengetua yang berada dalam tahun pertama mereka daripada mengambil jawatan ditekankan kebanyakannya disebabkan oleh permintaan mereka masa yang seolah-olah sukar untuk kawalan, kakitangan dan guru-guru, dan konflik di kalangan kakitangan. Begitu juga kali pertama Pembantu utama pergi walaupun pengalaman yang sama. Selain itu, ia boleh dikutip dari kajian bahawa Pengetua dan Penolong Pengetua mempunyai sumber-sumber yang berbeza stres. Walau bagaimanapun, strategi daya tindak adalah lebih kurang sama seperti gelak ketawa, senaman, dan ekspresi emosi yang terpendam ke.

Pentadbir sekolah dan pengurusan tekanan adalah kebimbangan pemilik sekolah. Kedua-dua mesti sama-sama diberi perhatian yang sewajarnya untuk memaksimumkan potensi dan sumber.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *