Hrt untuk mencegah kanser kolon

Hrt untuk mencegah kanser kolon

Kanser kolon adalah tumor ganas yang muncul dalam dinding bahagian dalam usus besar. Kanser kolon boleh membangunkan dari polyps dan penghapusan awal boleh mencegah dari penyakit kanser. Kanser ialah pengubahsuaian sel-sel yang normal, yang menyebabkan mereka untuk membesar dan membiak pada kadar yang tidak normal. Jika tidak dirawat pada masa, ia boleh merebak lagi melibatkan bahagian-bahagian lain badan seperti paru-paru, hati, tulang dan otak. Kanser ini juga dikenali sebagai kanser Kolorektal apabila rektum (hujung kawasan usus besar) juga terjejas.

Menurut Persatuan Kanser Amerika, kira-kira 112,000 orang setiap tahun mendapat terjejas dengan kanser kolon dan 41,000 kanser rektum, menjadikannya 3 kanser utama pembunuh di Amerika Syarikat antara manusia dan keempat di kalangan wanita. Biasanya dalam
gejala-gejala kanser kolon mungkin tidak dapat dikesan pada peringkat awal, tetapi anda harus pasti Dapatkan cek Keselamatan jika menghadapi perkara-perkara berikut:
• Usus turun naik, termasuk konsisten cirit-birit atau sembelit
• Pendarahan rektum
• Darah dalam badan anda sisa/najis
• Kerengsaan perut kerap dalam bentuk kontraksi, gas, atau sakit perut
• Kelemahan dan keletihan dengan berterusan kehilangan berat badan.

Berikut boleh menjadi punca beberapa kanser kolon:
• Rokok, alkohol yang banyak, dan pengambilan ubat-ubatan sangat meningkatkan risiko kanser usus besar.
• Sejarah perubatan peribadi atau keluarga boleh menyebabkan anda terdedah kepada kanser kolon.
• Pengambilan makanan yang tinggi lemak dan rendah serat juga boleh menjadi faktor
• Orang lebih tua, biasanya di atas 50 adalah lebih berisiko untuk menghidap kanser kolon daripada anak-anak muda

HRT (Terapi penggantian hormon) adalah rawatan yang baru muncul untuk kanser kolon. Satu kajian menunjukkan bahawa HRT cukup mampu untuk melindungi daripada kanser usus besar yang dikesan dalam 1 daripada setiap 17 orang di Amerika Syarikat, menjadikannya pembunuh kanser ketiga-memimpin wanita selepas kanser paru-paru dan payudara.

Persatuan Penyelidikan Kanser di Amerika Syarikat menyatakan bahawa HRT terbukti bermanfaat dalam mengurangkan potensi risiko kanser kolorektum. Wanita yang menggunakan ubat-ubatan HRT menunjukkan kadar penurunan kejadian kanser berbanding dengan orang-orang yang tidak menggunakan ubat-ubatan. Ia telah disahkan bahawa HRT dalam bentuk estrogen sahaja atau gabungan dengan progestin menunjukkan keputusan yang positif yang banyak dalam mengubati kanser kolon.

Mencegah kanser kolon, pemeriksaan berkala boleh menjadi langkah berjaga-jaga baik. Tetapi jika ia telah dikesan pada peringkat lewat kemudian HRT boleh banyak membantu. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai HRT dan bagaimana ia boleh mengurangkan risiko kanser usus, sila rujuk Pusat Kesihatan & rejuvenasi LA.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *