Home remedi untuk pertumbuhan rambut – merangsang pertumbuhan rambut anda

Home remedi untuk pertumbuhan rambut – merangsang pertumbuhan rambut anda

Rambut yang sihat dan bercahaya pasti boleh meningkatkan penampilan wajah anda. Walau bagaimanapun, kehilangan rambut atau pertumbuhan miskin adalah salah satu masalah kosmetik yang paling kerap dihadapi oleh kedua-dua lelaki dan wanita. Rambut yang sihat biasanya bertambah kira-kira setengah inci setiap bulan dan kira-kira 6 inci setiap tahun. Banyak faktor, seperti pemakanan yang tidak, pencemaran, tekanan, umur, keadaan perubatan, dan sesetengah ubat-ubatan boleh menjejaskan pertumbuhan. Genetik juga mempengaruhi pertumbuhan rambut anda. Ia telah diperhatikan bahawa orang-orang tertentu yang cenderung secara genetik untuk pertumbuhan rambut miskin.

Ada remedi rumah beberapa mudah dan murah untuk pertumbuhan rambut yang boleh membantu rambut anda berkembang dengan lebih cepat. Ingat bahawa apa yang anda makan menentukan pertumbuhan dan kesihatan rambut anda. Rambut yang tidak sihat mungkin tanda pemakanan yang kurang baik atau kekurangan vitamin. Vitamin, seperti A, B3, B6, B12, C, dan E adalah amat penting bagi pertumbuhan mencukupi. Tambah ke dalam makanan diet dan makanan tambahan yang mengandungi vitamin ini anda. Makan banyak makanan yang kaya dengan protein dan nutrien seperti biotin dan inositol untuk meningkatkan proses pertumbuhan rambut anda. Mineral seperti selenium, iodin, zink, kalsium dan magnesium juga membantu merangsang pertumbuhan.

Cuba untuk menjauhkan diri daripada terlalu banyak shampooing, sepanjang atau memberus semasa rambut basah, dan berlebihan menggunakan pukulan dyers, seterika pengeritingan, dan straighteners rambut. Anda juga harus mengelak daripada pendedahan secara langsung daripada rambut anda kepada matahari, air berklorin dan garam, dan pencemar udara. Memotong rambut anda sering adalah satu lagi cara untuk membuat rambut anda berkembang dengan lebih cepat. Kerap mengurut kulit kepala dan rambut dengan minyak kelapa anda adalah salah satu remedi yang rumah berkesan untuk pertumbuhan rambut. Minyak kelapa secara tradisional telah digunakan untuk memudahkan pertumbuhan rambut. Ia menyediakan rambut anda dengan kelembapan, cahaya dan kelancaran dan membantu rambut anda tumbuh dengan mengelakkan rambut pecah.

Campurkan dengan setengah cawan minyak zaitun, satu kuning telur dan beberapa titik jus lemon bersama-sama. Gosok campuran ini ke kepala anda. Tunggu sekurang-kurangnya lima belas minit dan kemudian menggunakan syampu bilas ia. Inilah yang dingin semulajadi yang baik. Telur, dengan jumlah mereka yang kaya protein dan mineral, adalah satu lagi meluas remedi rumah untuk pertumbuhan. Pukul telur dan memohon kepada kepala dan kulit kepala anda. Biarkan telur di kepala anda selama lima belas minit dan basuh dengan air sejuk. Jangan gunakan air panas untuk mengeluarkan telur dari kepala anda.

Membuat serbuk biji pasli dan menggunakannya untuk rambut anda sebelum anda pergi tidur. Pada keesokan harinya, berus rambut anda untuk alih keluarkannya. Ini dianggap sebagai salah satu remedi rumah yang terbaik untuk pertumbuhan rambut. Yang lagi cara yang berkesan untuk menanam rambut anda untuk Campurkan dengan kuning telur dengan jus lemon, letakkan ia pada rambut anda, dan menggunakan syampu bilas selepas beberapa minit. Sebaliknya, gunakan minyak zaitun extra virgin sesetengah anda rambut dan kulit kepala, biarkan rambut anda semalaman dan kemudian basuh pada keesokan harinya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *