Hodoh realiti: Penjagaan kesihatan di Amerika

Hodoh realiti: Penjagaan kesihatan di Amerika

Ini adalah satu cerita kecil yang mewakili masalah dengan sistem penjagaan kesihatan semasa kami. Ia tidak pergi ke butir-butir teknikal, tetapi hanya mewakili kita berada dalam dilema moral.

Jelas sekali, penjagaan kesihatan sejagat telah tamat lampau. Terdapat berjuta-juta atas berjuta-juta rakyat Amerika (kerja orang, malah!) yang tidak mampu insurans kesihatan daripada poket, tetapi yang tidak ditawarkan perlindungan insurans oleh majikan mereka atau kerajaan. Apa yang mereka lakukan? Mereka menderita. Mereka mati.

Abang saya meninggal dunia untuk bleed otak besar-besaran pada tahun 2005. Beliau telah telah mengalami kejang dan ke atas bagi tempoh dua tahun. Dia bekerja beberapa hari seminggu untuk satu kelas atasan negara rangkaian Restoran (tidak makanan segera) yang bernama. Beliau telah menjadi pelayan selama beberapa tahun, dan adalah sebelum ini Ketua memasak di dapur mereka tempatan.

Kenapa dia mati? Pakar bedah yang diperiksa abang saya ketika beliau tiba di hospital beberapa hari sebelum kematiannya berkata bahawa keadaan beliau boleh dicegah. Beliau berkata bahawa abang saya mungkin telah hidup jika dia telah dirawat dan imbasan melalui rutin check up.

Abang saya tidak boleh mendapatkan pemeriksaan tetap kerana dia tidak mampu perlindungan Kesihatan dari poket, dan tidak ditawarkan perlindungan oleh tempat kerja beliau. Beliau juga adalah tidak layak untuk bantuan Negeri untuk penjagaan kesihatan beliau kerana pendapatan beliau. Katakan sayang akan menjadi satu perkara yang besar. Ia adalah di luar yang tragis.

Sistem kami membunuh saudaraku. Itulah pandangan saya. Berfikir tentang ini menjadi rakan anda, jiran anda, Partner anda, atau malah ahli keluarga anda. Abang saya ketinggalan anak muda dan ibu anak itu, yang adalah kedua-duanya masih bersedih kematian perlu abang saya.

Apabila anda menganggap anda undi dalam pilihanraya umum kejatuhan ini, berfikir tentang kisah saya dan bayangkan itu seseorang dalam keluarga sendiri. Undi untuk calon yang akan menegakkan sistem penjagaan kesihatan sejagat yang anda percaya adalah paling berkesan. Jangan biarkan orang-orang ini untuk terus mati tanpa sebab yang baik. Ia adalah salah, dan kita juga Amerika untuk itu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *