Hiper-penghidratan Tips untuk latihan kecergasan

Hiper-penghidratan Tips untuk latihan kecergasan

Apakah Hyper-penghidratan

Saya baru sahaja menerima Nota dari rakan saya, Shane ‘Ahli kimia rakyat’ Ellison, tentang kepentingan Hiper-penghidratan untuk atlet. Beliau mencatatkan mengenai topik ini blognya, ThePeoplesChemist.com, di bawah tajuk, menjulang cepat Hyper-penghidratan bagi atlet dan banyak lagi. Shane dan pendekatan adalah seperti saya, kerana beliau juga adalah seorang saintis. Beliau menegaskan membentangkan maklumat yang berdasarkan Sains sebenar di sebalik nasihat untuk latihan kecergasan, jadi saya menganggap dia sebagai sumber maklumat yang boleh dipercayai.

Perkara pertama yang saya fikir adalah bahawa ini adalah satu idea yang pedas dari pengeluar minuman Sukan untuk menggalakkan mereka minuman yang buruk sekali. Walau bagaimanapun, dengan sedikit menggali, saya mendapati bahawa pakar fisiologi Sukan telah melakukan beberapa kajian sebenar mengenai topik ini dan telah datang dengan satu cara untuk meningkatkan prestasi fizikal dengan meningkatkan peratusan atlet keseluruhan badan air di atas garis dasar. Ini adalah apa yang mereka merujuk kepada sebagai hyper-penghidratan.

Salah satu ciri-ciri utama penyelidikan ini adalah bahawa ia melibatkan Formula lisan, orang-orang yang tidak pemakanan. Satu lagi ciri yang penting ialah bahawa, seperti yang saya telah belajar banyak kali ke atas, air semata-mata tidak berkesan untuk meningkatkan peratus keseluruhan badan air. Malah, anda boleh mengalami mengambil air terlalu banyak jika ia mengandungi apa-apa kecuali air.

Secara ringkas, berikut adalah formula yang disampaikan Shane:

1 pint air tulen
1 sudu teh garam
3 camca teh gula
1 sudu besar glycerin (juga dipanggil glycerol)

Anda boleh, jika anda ingin, mengambil formula ini pada nilai muka dan pergi ke depan dan menggunakannya sebagai. Saya kira, walaupun, bahawa minda lokasi akan mahu mengetahui lebih lanjut tentang apa yang adalah di belakang, apa yang anda harapkan daripada, dan bagaimana untuk meningkatkan ia. Malah, ini adalah sebab mengapa saya digali ke dalam topik ini.

Gula dan garam – kunci penghidratan

Dehidrasi, tentu saja, bukanlah hanya kehilangan air. Ia juga melibatkan kerugian sebanyak garam (secara khusus, natrium) dan electrolytes lain. Air dan garam, oleh itu, adalah jelas komponen formula apa-apa untuk terimunokompromi – bermaksud pembalikan dehidrasi. Kepentingan gula (sukrosa atau gula) dalam Formula ini adalah berdasarkan kepada penemuan glukosa itu (salah satu daripada dua gula ringkas yang terdiri daripada sukrosa, lain itu fruktosa) bertindak sebagai co-transporter yang bagi garam. Malah, natrium penyerapan di dalam usus memerlukan glukosa atau galactose (salah satu daripada dua mudah gula dalam susu gula, laktosa, yang lain menjadi glukosa), tanpa natrium usus yang tidak akan diserap.

Banyak maklumat mengenai kepentingan garam dan glukos untuk terimunokompromi juga disediakan di sini Wikipedia di bawah terapi terimunokompromi lisan. Kisah lengkap pada terapi terimunokompromi lisan (ORT) melibatkan menterbalikkan Apakah yang menjadi pembunuh utama kanak-kanak di seluruh dunia – iaitu, dehidrasi. Penemuan Formula ORT yang berkesan telah diturunkan dehidrasi nombor 2 (di sebalik radang paru-paru) sebagai pembunuh kanak-kanak seluruh dunia. Banyak barangan yang lebih baik mengenai topik ini boleh didapati dalam talian dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan UNICEF, di bawah lisan terimunokompromi Salts (ORS) dengan mengurangkan osmolarity.

Jika ini kelihatan seolah-olah saya sedang digressing, maka saya. Walau bagaimanapun, mengambil hanya menceritakan cursory pada formula WHO-ORT mendedahkan bahawa kalium adalah untuk ramuan yang sama penting untuk terimunokompromi. Sebenarnya, dari apa yang saya tahu tentang fisiologi manusia, ini adalah jelas. Membran sel mempunyai apa yang dipanggil sodium – kalium pam, yang bermaksud bahawa electrolytes dua ini bekerjasama dan bergantung antara satu sama lain untuk mengangkut bahan-bahan ke dalam dan keluar dari sel-sel. Anda punya untuk kedua-dua mereka.

By the way, sebelum saya mendapat hadapan sendiri: Jika anda sedang mencari bahan-bahan untuk menggubal Formula anda sendiri, maka ada dua sumber yang mungkin tidak jelas. 1) Glukos boleh didapati sangat murah di mana-mana brewery bekalan stor (saya fikir saya dibayar tujuh ringgit lima pound); 2) kalium boleh didapati sebagai kalium klorida dalam garam ‘no-garam’ di mana-mana kedai runcit. Meminta jika anda tidak menjumpai (kedai tempatan kami telah ia bersebelahan dengan garam biasa, berhampiran bahagian rempah). Dan tidak keterlaluan kalium, kerana terlalu banyak pada satu-satu masa mempunyai kesan-kesan sampingan yang negatif.

Oh, satu lagi perkara ialah glukosa yang lebih baik daripada gula, dengan kira-kira dua. Gula (sukrosa) termasuk molekul fruktosa bagi setiap molekul glukosa. Fruktosa tambahan menambah kalori yang tidak perlu kepada diet anda.

Terimunokompromi dan Hiper-penghidratan tidak sama

Ini adalah di mana badan penyelidikan penghidratan seolah-olah membuat salah satu cabang di jalan raya. Terimunokompromi merawat dehidrasi. Hyper-penghidratan merangsang keseluruhan badan air peratus ke atas tahap asas anda. Kedua-duanya adalah penting untuk kecergasan. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang masih tidak sedar kepentingan meningkatkan air pre-exercise keseluruhan badan atau bagaimana untuk melakukannya. Dan saya boleh beritahu anda sekarang bahawa saya dapat mencari apa-apa dalam penyelidikan Sastera menggunakan ORT, atau beberapa setaraf, dalam Perubatan Sukan selain daripada bagi terimunokompromi.

Glycerin merupakan faktor utama

Penggunaan glycerin/glycerol (boleh didapati di farmasi atau kedai-kedai pemakanan) untuk meningkatkan daya tahan telah menjadi topik utama dalam Perubatan Sukan selama bertahun-tahun. Perkara-perkara utama penggunaan glycerin adalah berdasarkan kajian yang saya dapati dalam data perubatan saya kegemaran, PubMed. Saya telah datang masuk dengan artikel-artikel 40 tiada dengan menggunakan frasa carian ‘ hyperhydration glycerol dan ‘. Ringkas ini ditawarkan garis panduan dari sebuah artikel yang muncul dalam jurnal, perubatan sukan, Jld. 40 (no. 2): ms 113-129 (Feb 1, 2010), bertajuk: Garis Panduan bagi glycerol menggunakan hyperhydration dan terimunokompromi yang berkaitan dengan senaman.

Berikut adalah garis panduan ini melibatkan:

Untuk meningkatkan kandungan air badan anda sebanyak 1 liter:

Dalam tempoh 60 minit, untuk setiap kilogram jisim badan anda, minum 26 milliliters air yang mengandungi 1.2 gram glycerol. INI ADALAH JUMLAH YANG BESAR! Bagi saya saiz (198 kg atau 90 kilogram), ini bermakna milliters 90 x 26 = 2340 (iaitu 2.34 liter atau hanya di bawah 2.5 quarts – lebih daripada satu setengah satu gelen!), mengandungi sejumlah 108 gram glycerol (sudu sedikit lebih 17 teh).

WHEW! Tidak hairanlah kejang perut adalah salah satu kesan sampingan! Minum lebih daripada setengah gelen air yang tulen dalam satu jam mungkin menyebabkan perut kejang dengan sendirinya.

Untuk melambatkan dehidrasi semasa senaman:

Ini seolah-olah mudah. Minum glycerol, 0.125 g/kg BW dalam jumlah yang sama untuk 5 mL/kg BW. Tiada tempoh masa yang diberikan. Bagi saya, ini akan menjadi 11.25 gram glycerol dalam 450 milliliters. Minum cecair banyak apabila aku sedang menjalankan bermakna berhenti untuk minum, yang akan baik-baik. Berdasarkan kajian yang saya telah melihat, ini hanya akan menjadi penting untuk latihan yang berlangsung selama sejam atau lebih.

Untuk rehydrate selepas senaman:

Tambah 1.0 g/kg BW ke 1.5 L setiap cecair yang dimakan selepas senaman. DOUBLE WOW! Bagi saya, ini akan menjadi 90 gram glycerol dalam 1.5 liter (berbanding 108 gram di 2.34 liter bagi Hiper-penghidratan dahulu). Glycerol ialah apa kita panggil osmotically aktif, yang bermaksud bahawa ia menarik air. Garis bawah adalah bahawa 90 gram glycerol dalam hanya 1.5 liter air akan menarik begitu banyak air ke dalam usus saya bahawa saya hampir pasti akan mendapat cirit-birit berair. Ini nampaknya counterproductive, bukan?

Membandingkan Formula

Shane, asal formula di atas, yang dilancarkan saya turun laluan ini di tempat pertama, datang ke 3 camca teh di 473 milliters air, iaitu kira-kira 87 peratus seperti yang pekat sebagai garis panduan untuk pre-exercise Hiper-penghidratan dalam artikel perubatan sukan. Rumusan Nya, Walau bagaimanapun, nasihatkan saya untuk minum hanya kira-kira 20 peratus daripada jumlah yang disyorkan mengikut garis panduan yang diterbitkan (iaitu, 473 vs 2,340 milliliters).

Yang tidak diketahui

Kita tidak tahu Bagaimanakah keberkesanan kombinasi Formula ORT dengan glycerin, seperti yang disyorkan oleh ahli kimia rakyat. Kami hanya ada penyelidikan tiada padanya. Orang-orang perubatan sukan dan Kesihatan orang-orang dunia tidak hanya halaman yang sama. Di sini adalah di mana percubaan peribadi diperlukan. Secara khusus, saya mencadangkan bahawa anda melihat apa yang berlaku kepada air peratus keseluruhan badan anda menggunakan kombinasi yang berlainan untuk bahan-bahan yang saya telah dibentangkan di sini. Jangan gunakan prestasi senaman anda untuk mengukur maklum balas anda. Ini adalah terlalu subjektif.

Anda akan lakukan lebih baik untuk membeli skala bilik mandi yang menawarkan keseluruhan badan air sebagai salah satu pengukuran. Mana-mana peranti impedans bioelectric tingkat-model biasa akan dilakukan. Saya mendapati yang baik pada saya sasaran tempatan bagi kira-kira 40 dolar (disahkan oleh pemerhati berat… betapa baik itu?).

Kemudian hanya mewujudkan nilai asas anda (tahap ‘euhydration’) beberapa hari, pada waktu yang berbeza hari ini, selepas makan yang berbeza, selepas latihan, dan sebagainya. Kemudian bermain-main dengan Formula sehingga anda melihat beberapa perubahan. Status anda akan berbeza dari saya atau dari sesiapa yang lain kerana tahap euhydration anda, dan jawapan anda kepada mana-mana Formula penghidratan, bergantung pada banyak pembolehubah – umur, jisim badan tanpa lemak dan peratus lemak badan, tahap kecergasan, jenis dan takat latihan ketahanan, keadaan kesihatan, dan banyak lagi.

Penghidratan otot adalah Crucial

Manakala kebanyakan kerja-kerja di Hiper-penghidratan melibatkan volum plasma merangsang kecergasan daya tahan, ia adalah sama penting untuk memberi perhatian kepada otot penghidratan. Cara yang paling mudah dan paling berkesan untuk menangani isu ini adalah untuk menambah dengan creatin. Walau bagaimanapun, saya tidak mengesyorkan bahawa anda mendapatkan nasihat mengenai topik ini dari bina badan atau lain-lain Laman kecergasan. Penyelidikan sebenar di sebalik topik ini adalah luar biasa cukup tanpa menundukkan diri kepada pemasaran gembar-gembur.

Saya telah menulis beberapa jawatan-jawatan yang akan membawa anda untuk kelajuan pada otot penghidratan dan bagaimana untuk mencapai dengan creatin. Kepada kepentingan Kekesalan anda tentang topik ini, saya akan hanya berkata buat masa ini bahawa kering otot membuatkan mereka lebih besar! Ini bukan satu-satunya sebab penghidratan otot itu penting, walaupun ia adalah manfaat sampingan yang baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *