Hidup dengan Diabetes sempadan

Hidup dengan Diabetes sempadan

Ia boleh menghantar yang sejuk sehingga tulang sesiapa di belakang kerana dimaklumkan oleh doktor bahawa anda menghidap diabetes garis sempadan. Ini adalah satu penyakit yang benar-benar boleh mengubah hidup anda. Tetapi, setiap tahun, beratus-ratus ribu pesakit melalui senario itu. Bilangan orang yang didiagnosis dengan diabetes terus meningkat. Pada masa ini, terdapat lebih daripada 18 juta dikenali kes diabetes di Amerika Syarikat yang mempunyai kencing manis. Adalah dianggarkan bahawa terdapat kira-kira 6 juta lebih ramai orang yang menghidap kencing manis dan tidak tahu. Dan ia masih menjadi masalah kesihatan yang serius yang bernilai pesakit berbilion-bilion ringgit dalam penjagaan kesihatan setiap tahun.

Betul-betul Apakah batasan kencing manis? Kadang-kadang dipanggil pre-diabetes, ia adalah satu keadaan di mana seseorang mempunyai paras glukosa antara tahap normal dan tahap yang akan mengenal pasti mereka sebagai pesakit kencing manis. Sebab ramai orang tidak tahu mereka mempunyai keadaan adalah bahawa ia agak bebas daripada gejala. Seseorang tanpa kencing manis, badan akan menghasilkan insulin untuk membantu sel-sel yang memecahkan makanan kepada tenaga. Dalam pesakit kencing manis dan pre-diabetics, Walau bagaimanapun, badan tidak mampu untuk membuat insulin atau tidak dapat menggunakan insulin. Ini adalah salah satu sebab mengapa Penghidap kencing manis sempadan cenderung untuk menjadi sangat letih pada masa itu. Mereka makan, tetapi badan mereka tidak dapat memecahkan makanan kepada tenaga yang boleh digunakan.

Banyak pakar-pakar perubatan telah dihentikan menggunakan istilah kencing manis sempadan untuk menggambarkan keadaan ini. Dengan cara yang mereka lihat itu, seseorang yang mempamerkan gejala-gejala pre-diabetes adalah, malah kencing manis. dan mereka melihat tiada sebab sebenar perubatan untuk mengelirukan keadaan. ramai juga berasa bahawa memberitahu seseorang bahawa mereka menghidap sempadan menghalang orang dari mengambil serius – diagnosis kerana bunyi “pinggiran” seolah-olah anda benar-benar tidak mempunyai penyakit. Lain-lain doktor merasakan bahawa keadaan pesakit-pesakit ini adalah lebih tepat digambarkan sebagai toleransi glukosa tahan insulin atau cacat. Doktor-doktor lain, Walau bagaimanapun, masih menggunakan istilah dan mendapati ia berguna untuk mengekalkan perbezaan di antara pre-diabetes dan kencing manis.

Bagi mereka yang dalam bidang perubatan yang terus menggunakan istilah, sempadan diabetes dikesan apabila paras glukosa seseorang, sebagaimana yang ditentukan oleh glukosa ujian, jatuh di antara 100-125 miligram setiap deciliter.

Malangnya, dalam kebanyakan kes, orang yang menghidap kencing manis sempadan akan melihat kemajuan penyakit kencing manis. Dalam sesetengah kes, Walau bagaimanapun, dengan perubahan makan tabiat dan lain-lain perubahan gaya hidup sihat, penyakit ini akan dimansuhkan.

Ramai pakar-pakar kesihatan percaya bahawa pre-diabetes merupakan sejenis penyakit yang boleh dicegah. Kajian telah menunjukkan hubungan yang berbeza antara peningkatan jumlah puasa makanan yang kita makan dan dalam kejadian baru diabetes jenis II. Begitu juga, terdapat hubung kait antara gaya hidup semakin sedentari kita dengan kenaikan bilangan orang yang didiagnosis dengan diabetes. Membuat kekalahan kencing manis lebih penting adalah bahawa seseorang dengan pre-diabetes atau kencing manis adalah pada risiko yang lebih besar untuk pelbagai penyakit-penyakit lain termasuk penyakit jantung, strok, penyakit hati, dan banyak lagi.

Mujurlah, ahli sains dan penyelidik telah mula menemui dan Katalog banyak risiko faktor-faktor yang mempengaruhi seseorang ke arah menghidap kencing manis. Mereka adalah harapan bahawa, dalam masa terdekat, kencing manis akan akan dilihat sebagai penyakit masa lalu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *