Herbalife: Penipuan atau peluang perniagaan yang sah?

Herbalife: Penipuan atau peluang perniagaan yang sah?

Orang sering bertanya jika Herbalife adalah satu penipuan atau peluang perniagaan yang sah. Lebih besar daripada keprihatinan mereka terhadap produk, kebanyakan bakal usahawan ingin tahu sama ada model perniagaan Herbalife adalah sah atau skim piramid. Ini adalah soalan yang wajar untuk sesiapa yang sedang mencari home based business yang boleh dipercayai. Objektif saya adalah untuk tidak memberi pendapat untuk atau terhadap produk Herbalife atau dasar-dasar korporat. Sebaliknya, niat saya adalah untuk membentangkan data yang diperolehi daripada laporan rasmi syarikat yang boleh membantu anda membuat keputusan yang tepat.

Mari kita lihat pada syarikat itu sendiri. Diasaskan pada 1980 oleh Encik Mark Hughes, Herbalife adalah pelbagai peringkat pemasaran Syarikat (MLM) yang menawarkan produk-produk pemakanan, pengurusan berat badan dan penjagaan diri. Laporan Tahunan Korporat 2008 mendakwa 1.9 juta pengedar di 72 buah negara, dengan jualan tahunan di antara 3.8 bilion dolar. 1.9 Juta pengedar, laporan 2008 menganggarkan bahawa 505,000 adalah “jualan pemimpin.” Ini adalah tempoh untuk pengedar yang memasarkan produk itu dan 2) merekrut tenaga penjualan lain ke dalam mereka “down-lines”, atau pasukan jualan 1) secara aktif. Jualan pemimpin dibayar komisen jualan 1) peribadi produk dan 2) jualan yang dibuat oleh orang lain yang telah telah secara langsung atau tidak langsung “melatih” kepada pasukan down-line mereka. Pemimpin-pemimpin jualan juga boleh menerima bonus dan komisen lain pada jumlah jualan keseluruhan Syarikat.

Kira-kira 80% daripada jualan bersih Herbalife 2008 yang berlaku di luar Amerika Syarikat. Kecuali China, pemasaran pelbagai peringkat sistem jualan di seluruh dunia (MLM)–adalah serupa dengan yang digunakan di Amerika Syarikat. China diterbitkan peraturan melarang 2005 “piramid promosi skim.” Sebut harga dari 2008 Herbalife Laporan Tahunan, “peraturan-peraturan ini memerlukan kita untuk menggunakan model perniagaan yang berbeza daripada apa yang kami tawarkan di pasaran-pasaran lain. Di China kami ada kedai runcit yang menjual melalui bekerja pegawai jualan-pengurusan kepada pelanggan dan pelanggan-pelanggan syarikat yang dikendalikan.” Beberapa wakil jualan-pekerja juga dibenarkan di Provinsi-provinsi yang pilih untuk menjual “dari lokasi runcit tetap.”

Laporan 2008 Herbalife mendakwa bahawa mereka adalah “Sebuah syarikat yang bertaraf antarabangsa dengan kepimpinan berwawasan untuk menyokong perniagaan anda.” Laporan itu juga menyatakan: “misi Herbalife untuk nutrisi yang baik, gaya hidup yang sihat, aktif dan kesejahteraan kewangan membantu berjuta-juta orang mencapai berat yang ideal, melihat dan merasa lebih sihat mereka, dan mendapat apa mereka tidak bernilai.”

Penyata pendapatan berikut diambil dari Laporan Tahunan 2008 mereka.

Herbalife Ltd. penyata pampasan kasar purata
Penyelia AS pada tahun 2008
Herbalife menawarkan pengedar peluang untuk mencapai seumur hidup kesihatan yang lebih baik melalui produk pengurusan berat badan dan pemakanan secara saintifik maju. Manakala kebanyakan pengedar kami menyertai keluarga Herbalife semata-mata untuk menikmati produk yang mengubah hidup kami, orang lain mahu berkongsi keputusan mereka dan mengambil kesempatan daripada manfaat pendapatan yang banyak menyediakan peluang perniagaan kami. Dengan Herbalife, anda boleh bekerja sambilan pendapatan tambahan atau tumpuan semata-mata kepada keahlian Herbalife anda dan meningkatkan potensi kewangan anda. Terpulang kepada individu berapa banyak dia ingin mencapai! Pengedar mendapat keuntungan dengan membeli produk Herbalife secara borong dan catatkan pada runcit. Jika pengedar ingin meningkatkan penglibatan beliau dalam perniagaan dan menikmati kemungkinan tahap pendapatan yang lebih tinggi, dia boleh menaja orang lain ke dalam perniagaan dan membangunkan sesebuah organisasi.
Lebih daripada 25% pengedar mencapai pangkat penyelia dan ke atas (“pemimpin”), kelayakan mereka untuk pampasan tambahan yang telah dibayar oleh Herbalife yang berdasarkan pengeluaran jualan orang-orang yang mereka telah ditaja secara langsung dan tidak langsung. Pampasan Tahunan kasar yang dibayar oleh Herbalife untuk semua pemimpin semasa 2008 purata $2,200. Lebih 42% dari penyelia adalah “Aktif” (ditakrifkan sebagai mereka yang menjana sekurang-kurangnya 2,500 mata jumlah pada tahun 2008 selepas menjadi penyelia). Pampasan Tahunan kasar yang dibayar oleh Herbalife untuk pemimpin-pemimpin yang aktif pada tahun 2008, purata kira-kira $5,200. PEMIMPIN-PEMIMPIN YANG AKTIF
Pendapatan % daripada jumlah % purata aktif
Pemimpin pemimpin tahap pendapatan (USD)
Presiden pasukan 0.2% 0.5% $ 475,789
Jutawan pasukan $ 1.6% 0.7% 80,983
DAPATKAN 2.2% 5.1% $ 17,785
Pasukan dunia 2.7% 6.4% $ 4,479
Penyelia 36.4% 86.4% $ 440
Jumlah 42.2% 100.0% $ 5,245

Syarikat Laporan Tahunan 2008 sama: “Kita yang tersenarai di Bursa Saham New York yang berprestij, ahli-ahli Persatuan penjualan langsung seluruh dunia, dan mempunyai jenama penglihatan melalui penajaan sukan.”

Satu bahagian yang sangat penting Syarikat laporan yang sama: “pemegang-pemegang saham biasa kami mungkin menghadapi kesukaran untuk melindungi kepentingan mereka kerana kami akan diperbadankan di bawah undang-undang Cayman Islands. Hal-ehwal korporat kami diuruskan oleh kami telah dipinda dan dinyatakan semula memorandum dan Tataurusan Syarikat, dan undang-undang Syarikat (semakan 2007) dan undang-undang common Cayman Islands. Hak-hak para pemegang saham kami dan tanggungjawab fidusiari Pengarah kami di bawah undang-undang Pulau Cayman adalah tidak seperti yang terdahulu jelas ditubuhkan sebagai di bawah undang-undang atau kehakiman yang wujud di negara-negara di Amerika Syarikat. Oleh itu, pemegang saham mungkin mempunyai lebih banyak kesukaran dalam melindungi kepentingan mereka dalam menghadapi tindakan oleh pengurusan atau Lembaga Pengarah kami daripada pemegang saham sebuah syarikat yang diperbadankan di bidang kuasa dalam Amerika Syarikat, oleh kerana sifat Kepulauan Cayman kerana undang-undang dalam bidang ini agak kurang maju akan.”

Untuk meringkaskan, Herbalife adalah sebuah perbadanan Pulau Cayman dengan pengedar 1.9 juta daripada mereka 505,000 adalah “jualan pemimpin.” Purata pendapatan tahunan pada 2008 bagi semua pemimpin jualan Herbalife adalah $2,200. Kalangan mereka “aktif jualan pemimpin,” 86.4% memperolehi $440 pada tahun ini. 6.4% yang diperolehi kurang dari $5,000 dan 5.1% yang diperolehi merupakan gaji tahunan $17,785. Ini bermakna bahawa 97.9% mereka “aktif jualan pemimpin” yang diperolehi kurang daripada $20,000 untuk sepanjang tahun.

Adakah anda ingat penyata misi Herbalife dari atas? Ia menyatakan: “misi Herbalife untuk nutrisi yang baik, gaya hidup yang sihat, aktif dan kesejahteraan kewangan membantu berjuta-juta orang mencapai berat yang ideal, melihat dan merasa lebih sihat mereka, dan mendapat apa mereka tidak bernilai.” Jika terdapat penipuan Herbalife, ia adalah bahawa pengurusan Herbalife nampaknya menganggap 97.9% pemimpin jualan mereka aktif yang “bernilai” kurang daripada $20,000 setiap tahun.

Model perniagaan yang menggunakan Herbalife nampaknya sah di banyak negara selain China; Walau bagaimanapun pengagihan pendapatan secara besar-besaran wajaran untuk 0.5% di atas pemimpin jualan yang aktif. Beribu-ribu pekerja pada asas yang luas struktur menghasilkan sebahagian besar jualan dan wang untuk menyokong sedikit di atas yang sempit. Adakah model ini struktur mencadangkan sebuah piramid untuk anda?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *