Hawthorn – kegunaan ubat-ubatan, dos interaksi, kesan sampingan,

Hawthorn – kegunaan ubat-ubatan, dos interaksi, kesan sampingan,

Hawthorn
Hawthorn adalah ahli keluarga rose dan dalam genus Crataegus. Spesies paling biasa bekerja hawthorn adalah C. laevigata (juga dikenali sebagai C. oxyacantha) dan C. monogyna. Formulasi herba yang mungkin mengandungi campuran spesis-spesis ini.
Kegunaan dan faedah:
Dalam perubatan herba moden, hawthorn digunakan terutamanya untuk merawat kegagalan jantung congestive (CHF). Lain-lain aplikasi klinikal termasuk terapi bagi angina dan penyakit arteri koronari, tekanan darah tinggi dan jantung aritmia. Secara tradisinya, hawthorn dianggap herba “cardiotonic”.
Farmakologi:
Hawthorn berbeza daripada foxglove kerana ia tidak menghasilkan cardioactive glycosides. Antara asas kimia dalam hawthorn termasuk pembabitan dan dipercayai procyanidins, flavonoid (cth., hyperoside, vitexin dan acetyl vitexin­2 “-O – rhamnoside), catechins, triterpene saponins dan Amina. Ini, pembabitan procyanidins (OPCs) dan flavonoid yang paling mungkin untuk memberi sumbangan aktiviti pharmacologic. Dalam kajian haiwan dan in vitro, flavonoid menghalang phosphodiesterase (PDE) activ­ity. Hasilnya, mereka boleh menggalakkan vasodilation dan aliran darah koronari, mengurangkan rintangan vaskular dan meningkatkan kadar jantung dan contractility. Vasodilation yang mungkin disebabkan oleh kesan PDE atau pelepasan endothelium yang diperolehi vasoactive faktor, nitrik oksida. Kesan inotropic, Walau bagaimanapun, kelihatan unre­lated PDE atau kesan beta-sympathomimetic. Crataegus in vitro, menghalang Na dalam kuasa pada K + ATPase di miokardium sel manusia, sama seperti digitalis glycosides, yang membawa kepada peningkatan intrasel yang obligat kalsium dan dipertingkatkan kuasa penguncupan.
Berbeza dengan ubat inotropic lain (contohnya, digoxin, amrinone, milrinone, epinephrine), hawthorn meningkatkan refractori­ness jantung dengan memanjangkan tempoh tindakan potensi (menyerupai antiarrhythmic kelas satu) dan melambatkan pemulihan saluran natrium (menyerupai antiarrhythmic kelas a). Inotropes lain memendekkan tempoh refraktori, dan dengan itu boleh mendorong aritmia. Ekstrak Standard hawthorn mengurangkan ischemia-berpunca dari ar­rhythmias dan penanda ischemic kecederaan dalam model Tempahan haiwan. Satu kajian terkini, bagaimanapun, menunjukkan kesan proarrhythmic yang di hawthorn.
Walaupun mungkin tidak berkaitan dengan aktiviti yang inotropic, persediaan flavonoid­rich mempamerkan sifat antioksidan dan mengurangkan para­meters lipid peroxidation dalam model haiwan aterosklerosis. Pecahan OPC juga mempunyai kesan antioksidan. . In vitro, pelbagai juzuk dalam hawthorn telah telah ditunjukkan untuk menghalang platelet ag­gregation menghalang thromboxane A2 sintesis, dan merangsang belat platelet dengan mempertingkatkan sintesis prostacyclin.
Ujian klinikal:
Hawthorn telah dikaji terutamanya di pa­tients dengan lembut CHF (kebanyakannya New York jantung Persatuan kelas II) dalam sekurang-kurangnya kajian klinikal dari negara-negara Eropah. Hanya satu kajian diterbitkan dalam Bahasa Inggeris, tetapi semua kajian yang telah dikaji dan diringkaskan. Tujuh percubaan-percubaan klinikal ini telah dikawal dan mempunyai ukuran hasil yang sama; lima telah dwipihak dan semua double-buta. Enam daripada tujuh telah terkawal plasebo, dan salah satu berbanding hawthorn ex­tract untuk captopril, perencat enzim angiotensin-menukar. Ini ujian kawalan yang terkandung 30-136 pesakit, berlangsung 4-8 minggu, setiap digunakan dos Standard hawthorn ekstrak produk antara 160 hingga 900 mg/hari. Out­comes kajian yang utama adalah produk kadar tekanan (PRP)-hasil daripada kadar jantung didarabkan dengan tekanan darah sistolik dibahagikan dengan 100; toleransi senaman seperti yang diukur oleh sebuah ergometer Basikal; dan gejala-gejala yang subjektif (contohnya, sesak nafas, fatigability).
Ujian terkawal plasebo enam, empat daripada lima mencatat peningkatan ketara statisti­cally PRP, tiga dan empat di toleransi senaman, lima daripada enam dalam gejala-gejala yang subjektif. Satu perbicaraan placebo­controlled yang tidak mematuhi mana-mana manfaat di PRP, toler­ance kerja, atau tanda-tanda mempunyai tempoh kajian 4 minggu, berbanding 8 minggu bagi sebahagian yang lain. Kajian ini, Walau bagaimanapun, pula maklum peningkatan yang ketara dalam pecahan lenting dalam Kumpulan hawthorn. Percubaan yang berbanding hawthorn ekstrak (900 mg/hari) kepada dos rendah captopril (37.5 mg/hari) untuk 8 minggu mencatat penting. setaraf peningkatan kerja toleransi dan keterukan gejala-gejala.
Kesan buruk:
Hawthorn diterima dengan baik. Kesan-kesan gastrousus yang ringan dan sakit kepala dilaporkan di
Kesan-kesan sampingan dan interaksi:
Hawthorn cabutan mungkin potentiate tindakan digoxin, tetapi kesan itu telah tidak telah juga disifatkan. Gabungan ini adalah digunakan untuk mengurangkan dos yang glycosides jantung. Pemantauan rapi diberikan jika digunakan bersama dengan digoxin, lain inotropes dan dadah antiarrhythmic.
Peringatan: Hawthorn telah bercampur kesan belat platelet in vitro; Walau bagaimanapun, Terdapat tiada laporan kesan hematologic klinikal, dan tiada dijangka in vivo. Terdapat tiada data Keselamatan semasa kehamilan atau laktasi.
Dos & persediaan:
Ekstrak dua yang paling kerap digunakan di Eropah dikawal percubaan-percubaan klinikal telah 1442 WS (Crataequtt) dan 132 LI (Faros). Crataegutt adalah daun dan bunga cabutan; tandardized untuk OPCs 18,75%. Faros disediakan dari daun-daun, bunga, berry dan dipiawaikan kepada 2.2% f1avonoids. Crataegutt hanya dipasarkan di Amerika Syarikat, sebagai HeartCare (cara). Dos dalam percubaan-percubaan klinikal adalah meluas dari 160 hingga 900 mg/hari, biasanya dalam 2-3 dibahagikan dos. Dos harian ini mewakili kira-kira 4-30 mg flavonoid dan 30-160 mg OPCs, masing-masing.
Ringkasan penilaian
Objektif penambahbaikan untuk pesakit dengan CHF ringan telah dilaporkan secara konsisten dalam banyak jangka pendek dikawal perbicaraan, imply­ing kesan-kesan yang memberangsangkan bagi herba ini. Walau bagaimanapun, kualiti methodologic tidak diberi jaminan kerana majoriti kajian klinikal yang tidak terdapat dalam Bahasa Inggeris. Selain itu, tidak seperti farmaseutikal rawatan standard bagi CHF yang telah didokumenkan dengan sewajarnya untuk mengurangkan morbiditi dan kematian apabila digunakan kronik, hawthorn tidak belajar selepas 2 bulan penggunaan, dan hasil satu kajian menunjukkan hawthorn menjadi setara dengan dos yang sangat rendah penindas Sat. Oleh itu, pesakit harus digalakkan menggunakan hawthorn semata-mata, malah untuk rawatan CHF ringan. Di samping itu, kegagalan jantung perlu diuruskan oleh pakar yang berpengalaman, dan penggunaan yang tidak diselia hawthorn mungkin mendedahkan pesakit kepada risiko un­needed.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *