Hati yang pecah boleh membunuh anda

Hati yang pecah boleh membunuh anda

Hidup boleh mencabar, walaupun amat memberangsangkan. Mogok tornados. Satu penyakit yang melemahkan berat kami. Tidak disangka-sangka, kita kehilangan seseorang yang kita pegang. Hidup mempunyai cara yang menekankan kita untuk had keupayaan kita untuk menanganinya.

Di Institut Kebangsaan Kesihatan Tempahan melaporkan bahawa setiap tahun lebih daripada 60 juta rakyat Amerika mendapatkan rawatan bagi kebimbangan dan kemurungan akibat tekanan mental yang mengalami. Wanita khususnya kelihatan tertanya terutamanya sebagai lebih 2/3 daripada kunjungan ke doktor dan Hospital telah dibuat oleh wanita.

Mei adalah bulan kesihatan wanita Kebangsaan dan ia adalah masa yang baik untuk meneliti peranan kuat yang tekanan boleh terhadap kehidupan dan kesihatan. Apa yang jelas adalah bahawa ketegangan dalam kehidupan seharian boleh lebih unnerve hati kita.

Kadang-kadang hati akan rosak. Saya tidak bermaksud rosak hanya dalam erti biasa, dari hubungan yang telah masam. Hati tidak boleh menjadi retak seperti sekeping China yang halus.

Selepas didera oleh pergolakan emosi atau psikologikal, hati kita boleh menjadi rosak di bahagian dalam. Menggalakkan kesedihan atau kesedihan boleh patah hati kita.

Tahu apa yang saya maksudkan? Kebanyakan orang lakukan. Kebanyakan orang telah mempunyai hati mereka amat cedera dalam satu cara atau yang lain. Kesakitan, penderitaan, atau heartache boleh begitu mengejutkan bahawa kita mungkin merasa seperti berputus asa terhadap kehidupan.

Tetapi Adakah anda tahu bahawa hati yang rosak secara literal boleh membunuh anda? Memang benar. Hati yang pecah boleh maut. Dan Malangnya, wanita mungkin berisiko besar.

Penyelidik perubatan Tempahan telah mengenal pasti satu penyakit baru yang dipanggil Sindrom pecah jantung. Mula-mula digambarkan pada tahun 1991 oleh pakar-pakar perubatan Jepun, Sindrom pecah jantung adalah keadaan perubatan yang menimpakan sebahagian besarnya merupakan wanita pertengahan umur dan membawa kepada gejala-gejala yang serupa dengan serangan jantung.

Wanita melaporkan sakit dada, sesak nafas dan perasaan kelesuan yang teruk. Gejala-gejala yang sering jadi menakutkan mereka mendapatkan perubatan membantu. Apabila mereka yang hadir ke bilik kecemasan, mereka sering mempunyai EKG yang tidak normal dan bahkan boleh menderita sesak teruk dengan pembentukan cecair dalam paru-paru kerana kegagalan jantung.

Pengkateteran Kardiak (ujian sinar-x yang khas untuk memeriksa arteri jantung) menunjukkan bahawa tanda-tanda mereka tidak serangan jantung-tiada Deposit kolesterol akan hadir. Namun, otot jantung mereka sering teruk adalah lemah.

Penyelidikan dari Universiti Duke yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine (2005) telah menunjukkan bahawa tahap hormon tekanan yang berlebihan, terutamanya adrenalin seperti bahan-bahan akan beredar dalam darah. Selalunya paras adrenalin akan 3 – 4 kali peringkat yang biasa dilihat dalam serangan jantung rutin. Amat menggalakkan tekanan ini dipercayai menjadi punca keadaan ini yang boleh mengurangkan dengan ketara keupayaan jantung untuk pam darah.

Mujurlah, kebanyakan pesakit membuat pulih sepenuhnya dari penyakit, tetapi ia tidak boleh dipandang remeh. Menariknya, Sindrom pecah jantung adalah mengubah cara doktor melihat Kesihatan emosi.

Kami digunakan untuk berfikir bahawa perasaan tidak mempengaruhi kita secara fizikal. Kita fikir bahawa tanggapan yang takut mati yang lama isteri kisah atau cerita. Namun, penyelidikan saintifik dalam beberapa tahun yang lepas telah menunjukkan ini menjadi tidak benar. Perasaan kita, perasaan yang negatif terutamanya: takut, kemarahan, kesedihan, kesepian, keresahan dan kemurungan untuk menamakan beberapa-boleh mempunyai kesan yang berbahaya terhadap kesihatan fizikal kita. Mereka sebenarnya boleh mencipta penyakit. Hati yang pecah memang boleh membunuh anda!

Jadi, bagaimana tidak seorang yang tahu jika mereka berisiko mati dari hati yang rosak dan apa yang boleh mereka lakukan untuk menghalangnya?

Pertama, mengiktiraf bahawa kesihatan emosi anda adalah penting. Jangan diskaun perasaan ketidakpuasan hati atau sakit dalaman yang kuat.

Kedua, dapatkan bantuan perubatan. Doktor anda boleh membantu membuat keputusan sama ada keadaan emosi anda cukup teruk memerlukan penjagaan pakar psikologi atau pakar psikiatri.

Ketiga, mengambil masa untuk mendapatkan lebih banyak berhubung dengan perasaan sendiri. Perkara-perkara yang mudah seperti menghabiskan 15 minit setiap hari untuk merenung diri telah membantu ramai orang mengatasi Negeri emosi yang menyusahkan.

Akhirnya, menyedari bahawa anda boleh meningkatkan cara yang anda rasa. Kajian telah menunjukkan bahawa kaunseling, meditasi, yoga, dan lain-lain amalan bantu diri boleh mempunyai kesan positif ke atas kesihatan jantung anda.

A patah hati boleh membunuh anda, tetapi anda tidak perlu menjadi statistik perubatan.

Anda boleh mengubah hidup anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *