Harus pesakit Vertigo mengelak daripada perjalanan udara?

Harus pesakit Vertigo mengelak daripada perjalanan udara?

Saya bertemu ramai orang yang menarik semasa dalam perjalanan. Bagi kedua-dua perniagaan dan sebab-sebab peribadi saya perjalanan banyak. Kerana aku sentiasa tidak sabar-sabar untuk bercakap dengan orang baru, saya bagaimanapun juga akan memulakan perbualan yang telah membawa kepada banyak maklumat menarik ini.

Kadang-kadang vertigo berlaku menjadi topik biasa. Ramai orang memberitahu saya bahawa sama ada melalui perjalanan udara dan kereta membuatkan vertigo mereka lebih teruk lagi.

Terdapat tiada keadaan tertentu yang menyebabkan vertigo dan puncanya tidak diketahui sentiasa. Apakah maksud gayat? Ia bermakna berputar atau whirling yang disebabkan oleh gangguan dalam baki keseimbangan. Vertigo tidak dianggap sebagai penyakit, ia adalah gejala semata-mata.

Punca utama vertigo adalah kerana gangguan di dalam sistem vestibular. Ia juga boleh disebabkan oleh beberapa masalah dengan sistem vestibular Pusat. Salah satu gejala yang gayat adalah pening. Tetapi ia tidak bermakna bahawa semua orang dengan pening mempunyai gayat.

Saya juga telah mencatat bahawa orang-orang yang mempunyai masalah dengan ketinggian tidak takut terbang. Ramai orang mengaitkan gayat takut tinggi kerana filem Alfred Hitchcock. Ini dikaitkan kerana kedua-dua gejala-gejala seperti pening dan loya.

Terdapat pelbagai jenis gayat tetapi jenis yang paling biasa vertigo BPPV. Permulaan adalah biasanya tiba-tiba dan cenderung untuk tarikh kurang daripada satu minit. Ia hampir selalu disebabkan oleh pergerakan kepala secara tiba-tiba.

Gejala-gejala boleh termasuk: nystagmus (gegaran mata), loya, muntah-muntah dan berpeluh. Serangan boleh berhenti atau memperbaiki selepas beberapa minggu atau bulan. Walau bagaimanapun dalam sesetengah kes, mereka boleh berterusan bagi lagi. Doktor anda dengan betul boleh mendiagnosis anda dan mencadangkan Khas kepala dan leher latihan untuk membantu menghalang tercetusnya gayat.

Kebanyakan orang yang mempunyai vertigo jenis ini mempunyai tiada isu dengan pergerakan pelancongan tetapi sebaliknya, meletakkan kepala mereka di kerusi. Ini adalah apa yang boleh membawa pada gejala untuk penghidap jenis ini.

Gayat sementara boleh dicetuskan oleh alkohol. Oleh itu, alkohol perlu dielakkan apabila anda terbang atau memandu.

Walaupun tidak seperti biasa, psychogenic vertigo adalah vertigo yang disebabkan oleh gangguan psikologi yang seperti gangguan kebimbangan atau panik. Jika mengalami gangguan ini, perjalanan boleh memulakan atau membuat gejala-gejala buruk.

Dia usul perjalanan boleh menjejaskan bahagian-bahagian telinga dalam yang membantu kawalan keseimbangan. Tempahan, ini berlaku apabila perjalanan dengan bot tetapi boleh dengan perjalanan auto dan kapal terbang.

Seperti gayat, bermulanya gejala adalah cepat. Antaranya: rasa loya, pening, sakit kepala, berpeluh sejuk, hyperventilation (yang boleh membawa kepada pitam) dan muntah-muntah biasanya.

Mabuk boleh dielakkan dengan melakukan yang berikut semasa dalam perjalanan tanpa Rokok, tidak minum, tidak membaca semasa perjalanan dan mendapat udara beberapa segar.

Terdapat banyak ubat-ubatan yang disediakan untuk merawat mabuk. Tetapi ubat-ubatan ini mungkin menyebabkan mengantuk dalam kanak-kanak dan bayi mungkin menggelisahkan.

EL331014

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *