Hantu di Rahim Beliau: fenomena kehamilan palsu

Hantu di Rahim Beliau: fenomena kehamilan palsu

Semalam di Kansas City, Missouri seorang wanita sedang dalam percubaan untuk menculik mengakibatkan kematian. Di Pusat percubaan ini adalah keadaan perubatan yang membela menegaskan bahawa Lisa Montgomery mengalami dipanggil pseudocyesis. Mereka mendakwa bahawa dia tidak mental, mengalami pelbagai masalah psikologi yang berpunca dari kanak-kanak itu, yang telah ditandakan oleh penderaan seksual dan kerap bergerak. Pseudocyesis, juga dikenali sebagai kehamilan palsu atau pseudopregnancy, adalah satu keadaan yang mana seorang wanita yakin dia hamil Walaupun tiada janin yang sebenar dalam rahim Nya. Pakar-pakar tidak pasti mengapa wanita mengalami kehamilan palsu kadang-kadang mempamerkan tanda-tanda fizikal yang benar kehamilan. Wanita yang mempunyai kehamilan palsu akan mendakwa mempunyai, atau benar-benar mempamerkan gejala kehamilan sebenar amenorrhea (pemberhentian haid), loya, mengidam pelebaran abdomen, pembesaran payudara dan quickening (sensasi kanak-kanak bergerak di dalam rahim).

Kehamilan palsu adalah satu keadaan yang jarang berlaku yang Walau bagaimanapun keadaan emosi dan psikologi yang serius di kalangan wanita. Tiada sebab tunggal untuk keadaan Universal diterima oleh profesional kesihatan mental, walaupun terdapat tiga teori yang popular. Teori pertama menyifatkan kehamilan palsu kepada konflik emosi, mana satu keinginan yang kuat untuk menjadi hamil, atau ketakutan untuk menjadi hamil, boleh mewujudkan konflik dalaman dan perubahan dalam sistem endokrin, yang mungkin menjelaskan beberapa tanda-tanda kehamilan palsu. Teori kedua kebimbangan Hajat dipenuhi, dan memegang bahawa jika kehamilan keinginan wanita yang dia buruk cukup mentafsirkan perubahan kecil pada badannya sebagai tanda-tanda kehamilan. Teori utama yang ketiga adalah teori kemurungan, yang mengekalkan bahawa perubahan kimia dalam sistem saraf yang dikaitkan dengan beberapa penyakit kemurungan boleh mencetuskan gejala-gejala kehamilan palsu. Penyelidikan juga telah berkaitan kehamilan palsu pituitari (pusat pengeluaran hormon semasa mengandung) dan tahap hormon yang teramat tinggi. Ada kemungkinan bahawa emosi dan psikologi anjakan yang membawa wanita yang palsu percaya bahawa beliau menjangkakan adalah disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon yang mencetuskan tekanan dan kebimbangan.

Menurut polis, Lisa Montgomery datang ke rumah mangsa di bawah memihak kepada membeli salah satu tikus Terrier tiga anak-anak anjing yang Bobbie Jo Stinnett meletakkan untuk dijual secara online. Tertuduh didakwa kemudian membunuh ibu mengandung Bobbie Jo Stinnett oleh tercekik dan diukir lapan bulan bayi dari rahim yang menggunakan pisau dapur. Dia kemudian terus mengambil bayi, meminta suaminya untuk menjemput mereka di kantin tempatan dan memandu mereka rumah dan memberitahunya bahawa dia telah melahirkan di Pusat birthing berdekatan. Keesokan hari dia cuba untuk Pas bayi sebagai dirinya sendiri, dengan pasangan akan keluar di bandar, memaparkan kanak-kanak itu kepada rakan-rakan dan kenalan. Kemudian pada hari yang sama, Lisa Montgomery telah ditahan berikutan satu manhunt besar-besaran untuk suspek selepas badan cacat Bobbie Jo Stinnett dijumpai di dapur rumahnya oleh ibunya. Polis dikesan Lisa Montgomery dan bayi keesokan harinya melalui e-mel Montgomery telah dihantar Stinnett tentang membeli anjing. Mencari kereta beliau menghasilkan beberapa keping bukti termasuk berdarah tali digunakan untuk strangle Stinnett dan sebilah pisau yang digunakan dalam mengeluarkan bayi dari rahim beliau. Tali dan pisau adalah antara lebih dari 100 keping bukti-bukti fizikal yang Pendakwa akan hadir pada perbicaraan di Montgomery bersama-sama dengan Testimoni yang lebih 100 saksi-saksi yang boleh didapati. Pihak berkuasa percaya bahawa Lisa Montgomery mahu bayi begitu teruk bahawa dia telah sanggup membunuh untuk mendapatkan salah satu.

Pakar-pakar untuk membela mengatakan bahawa kecenderungan beliau untuk melarikan diri ke dalam fantasi berpunca dari kecilnya yang huru-hara, dan bahawa dia akan melakukan apa-apa untuk melindungi dunia fantasi ini daripada runtuh. Jadi walaupun fakta bahawa dia telah berkenan untuk menjalani satu tubal ligation pada tahun 1990, beliau boleh memilih untuk tidak mengakui bahawa dia tidak lagi boleh membawa kanak-kanak, terutamanya kerana dia tertekan ke pembedahan oleh ibu beliau dan Carl Bowman suaminya itu. Beliau menegaskan bahawa dia adalah hamil sekurang-kurangnya lima kali sejak pembedahan, enggan mendengar ahli-ahli keluarga yang sentiasa mengingatkan dia bahawa ia adalah tidak mungkin. Inilah rupanya biasa dalam orang-orang yang mengalami pseudocyesis atau kehamilan palsu, dan doktor sekarang akan mempertikaikan tuntutan mereka menggunakan teknologi seperti Mesin ultrasound atau teknik-teknik pengimejan yang lain. Kaunseling Mei juga boleh membantu untuk wanita yang mempunyai keadaan ini, kerana kehamilan palsu sering menunjukkan masalah-masalah psikologi yang lain.

Pada akhirnya, sama ada atau tidak, Lisa Montgomery mengalami kehamilan palsu, bahagian saddest tentang kes ini adalah bahawa seorang gadis kecil terpaksa membesar tanpa ibu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *