Halia – ubat penahan sakit yang

Halia – ubat penahan sakit yang

Asli ke India dan China, halia telah lama dikenali aphrodisiac untuk dan ejen penghadaman yang sangat baik. Kajian terbaru yang dijalankan oleh saintis telah disebabkan sifat-sifat painkilling serta Herba ubat-ubatan ini. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang halia, ubat penahan sakit ini.

Sifat-sifat anti-radang halia di menyembuhkan kesakitan dan mengurangkan keradangan yang berkaitan dengan artritis, kekejangan otot dan reumatisme. Ini telah disahkan oleh penyelidikan yang dijalankan di University of Sydney pada tahun 2001. Para penyelidik telah menyatakan bahawa halia mungkin alternatif kepada ubat penahan sakit dan ubat-ubatan anti-radang.

Berdasarkan kajian, bahan-bahan aktif dalam halia – sebatian yang dipanggil gingerols yang menyerupai struktur capsaicin, bahan aktif daripada Kapsikum dan lada cili yang tidak diketahui kesakitan relievers. Capsaicin bertindak pengesan khusus di dalam badan yang menganggotai hujung saraf deria kesakitan. Penerima ini dipanggil penerima vanilloid dan ia biasanya bertindak balas kepada haba dan keasidan.

Sensasi ‘panas’ yang berpengalaman apabila anda makan cili berasal dari capsaicin di dalam cili yang datang dalam hubungan dengan reseptor sakit tersebut. Tapi tangkapan capsaicin yang dulls reseptor sakit hanya setelah mereka. Pada mulanya, ia menyebabkan kesakitan tetapi selepas beberapa waktu menghalang sensasi kesakitan.

Dan ini adalah di mana halia markah lebih capsaicin. Gingerol dalam halia juga bertindak pada penerima vanilloid tetapi kerana ia kurang pedas daripada capsaicin yang ditemui di Kapsikum, kesakitan dapat dilegakan tanpa jawapan menyakitkan awal. Cara terbaik untuk menggunakan halia sebagai ubat tahan sakit adalah dengan mengambil dengan teh beberapa kali sehari.

Selain melegakan kesakitan secara langsung, ia juga melegakan keradangan yang dengan sendirinya menyebabkan kesakitan. Gingerols menghalang enzim yang menyebabkan keradangan, cyclooxygenase (COX dalam pendek). COX datang dalam dua bentuk: COX-1 sentiasa hadir dalam tubuh anda, dan COX-2 dihasilkan semasa keradangan. Gingerols yang seperti lebih tua ubat anti-radang, seperti aspirin dan ibuprofen, yang menghalang COX-1 dan COX-2.

Painkilling diketepikan, halia adalah baik untuk anda dengan begitu banyak cara lain. Mengambil namanya dari yang stringa perkataan Sanskrit-vera yang bermaksud ‘mempunyai badan seperti tanduk’, halia lama telah diambil sebagai aphrodisiac untuk yang bekerja jika diambil kedua-duanya secara dalaman serta luaran seperti. Ia paling biasa digunakan sebagai suatu pencernaan. Ia meningkatkan pengeluaran bendalir penghadaman dan air liur dan sekali gus melegakan sakit gas, cirit-birit, kekejangan perut dan senak.

Juzuk utama dikenali akar halia termasuk gingerols, minyak pati (zingiberene, zingiberole, camphene, cineol, borneol), bisabolenel, oleoresins, kanji, mucilage, zingibain dan protein. Mereka menggunakan painkilling dan Gingerols sudah telah dibincangkan dan gingerols adalah hanya salah satu daripada banyak juzuk berguna halia.

Halia telah merupakan ramuan penting dalam Perubatan Cina untuk beberapa abad. Akar halia digunakan untuk mengubati rasa loya yang disebabkan oleh mabuk dan loya. Halia adalah lebih berkesan daripada Dramamine ® dalam mabuk kerana ia menyembuhkan tanpa menyebabkan mengantuk.

Halia merangsang peredaran darah, membuang toksin dalam badan, membersihkan usus dan buah pinggang anda dan menyihatkan kulit anda. Bukan sahaja itu akar halia yang paling membantu dalam rawatan asma, bronkitis dan lain-lain masalah respiratori dan pulmonari. Ia melakukannya dengan pertama kelonggaran dan kemudian membuang kahak dari paru-paru anda. Akar halia turut membantu tubuh anda melawan demam oleh kerana ia memanaskan badan dan meningkatkan peluh.

Selain daripada faedah-faedah ini ianya juga baik untuk mengetahui bahawa terdapat tiada kesan sampingan yang diketahui halia. Ia tidak berinteraksi dan bertindak balas buruk untuk mana-mana nutrien atau dadah dalam badan. Mengambil halia dalam bentuk mentah atau kapsul akan melakukan kekecohan. Sebaliknya, ia akan memberikan semua faedah di bilik tanpa sebarang kos.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *