Halangan perlindungan (sarung tangan) – bagaimana berkesan dan Peti Deposit Keselamatan akan mereka?

Halangan perlindungan (sarung tangan) – bagaimana berkesan dan Peti Deposit Keselamatan akan mereka?

Kakitangan perubatan akan berterusan risiko jangkitan daripada ejen-ejen seperti hepatitis B dan C serta HIV manakala mereka menyediakan rawatan dan perubatan campur tangan orang lain.Oleh itu, mereka mempunyai keperluan mendesak untuk melindungi diri mereka sendiri, khususnya apabila dengan tercemar darah dan cecair badan semasa kerja-kerja mereka.
Terdapat lebih daripada 90,000 orang melekat jarum kemalangan di hospital-hospital di UK setiap tahun, dua pertiga daripada yang akan dialami oleh kakitangan kejururawatan. Penggunaan sarung tangan perubatan yang sesuai boleh memberi satu langkah perlindungan tersebut. Walau bagaimanapun, memandangkan bahawa keupayaan untuk memberikan perlindungan berkesan halangan yang berbeza-beza antara pengeluar sarung tangan dan sarung tangan bahan, berhati-hati perlu dilaksanakan untuk mengelakkan penggunaan sarung tangan dengan sifat mengurangkan halangan yang boleh mendedahkan pesakit kepada risiko kesihatan yang tidak diingini dan profesional penjagaan kesihatan.
Ia adalah penting bahawa profesional penjagaan kesihatan mengikut perkembangan maklumat terkini mengenai keberkesanan dan Keselamatan sarung mereka memilih untuk menggunakan. Artikel ini secara ringkas Ulasan keputusan kajian perbandingan oleh penyelidik Amerika Syarikat mengenai keberkesanan sarung tangan yang sedang disediakan, serta mengenal pasti risiko kesihatan seperti protein lateks ketoksikan Alergi dan kimia yang berkaitan dengan penggunaan sarung tangan beberapa halangan. Ia juga membincangkan pengurangan dramatik dalam Alergi lateks protein di tempat kerja melalui generasi baru sarung tangan rendah-protein-lateks, sebagaimana yang dilaporkan oleh hospital kajian di AS, Eropah, dan Amerika Syarikat, sekaligus menjadikan ia boleh didapati untuk majoriti pengguna sarung tangan untuk terus bergantung kepada perlindungan halangan terbukti sarung tangan latex tanpa kebimbangan memuncak Alergi. Program pensijilan sarung tangan Standard Malaysia (CQB) semalam juga dinyatakan; program ini membantu pengguna mengenalpasti sarung tangan rendah protein berkualiti yang menawarkan perlindungan baik halangan dengan risiko-risiko rendah Alergi lateks.
Faktor-faktor pemilihan sarung tangan yang penting

Sepatutnya pemilihan sesuatu jenis sarung tangan adalah faktor penting dalam memaksimumkan perlindungan yang diberikan terhadap jangkitan yang berpotensi berbahaya. Kepentingan pembolehubah yang dipertimbangkan sebagai mempunyai pengaruh ke atas harta-benda halangan dan keberkesanan sarung tangan perubatan termasuk yang berikut:
Halangan perlindungan ini adalah kriteria paling penting yang tunggal bagi pilihan sarung tangan dalam industri penjagaan. Sebab utama wearing sarung tangan adalah untuk mendapatkan perlindungan terhadap darah patogen dan jangkitan lain. Sarung yang digunakan oleh itu mesti mempunyai keupayaan halangan yang berkesan. Oleh itu, adalah penting bahawa Pengurus pejabat mengkaji ketebalan sarung tangan, dan mencuba produk dahulu, sebelum memperkenalkan mereka ke dalam amalan. Kekuatan jahitan dan ketebalan harus lebih penting daripada {cost|price.
Selesa dan sesuai patut ini ditakrifkan sebagai keupayaan sarung tangan untuk meregangkan dan mematuhi tangan, sebagai serta kelembutan sarung. Kegagalan di mana-mana kawasan-kawasan ini boleh menyebabkan tangan keletihan, menghalang pergerakan tangan dalam prosedur perubatan dan sekali gus menjejaskan keupayaan sarung untuk memberikan perlindungan berkesan halangan.
Sentuhan ini sensitiviti adalah amat penting semasa prosedur perubatan atau pembedahan yang rumit, di mana rasa sentuhan yang miskin boleh menghalang operasi halus berkenaan.
Ketahanan ketahanan-miskin bukan sahaja menjejaskan keberkesanan halangan, tetapi juga melibatkan lebih tinggi jumlah penggunaan sarung tangan dan peningkatan kos.
Cost-effectiveness-ini penting terutamanya apabila penggunaan kelantangan besar yang terlibat. Angka terbaru dari NHS yang mendedahkan bahawa sarung tangan 2 juta akan digunakan di UK setiap tahun.

Memastikan perlindungan berkesan halangan

Walaupun tugas-tugas tertentu dan prosedur akan menetapkan jenis sarung tangan yang diperlukan, kriteria terpenting yang tunggal dalam pemilihan sarung tangan adalah halangan perlindungan terhadap virus penghantaran dan lain-lain jangkitan yang berbahaya. Keupayaan sarung tangan untuk memberi perlindungan berkesan halangan adalah satu prasyarat penting untuk pemilihan. Setakat ini, data saintifik yang cukup mengenai halangan perlindungan disediakan, terutamanya untuk yang paling biasa digunakan bahan-bahan:
1) susu getah,
2) vinil,
3) nitrile,
4) polychloropren
Kedatangan sarung tangan rendah-protein-lateks telah disediakan Hospital dengan pilihan yang bukan sahaja berkesan, tetapi juga menawarkan suasana keselamatan yang berorientasikan kerja. Ini menjadikan ia mungkin:
bagi sebahagian besar anggota kesihatan yang alah tidak lateks-untuk terus bergantung kepada perlindungan halangan mungkin yang terbaik yang ditawarkan oleh sarung tangan getah tua;
untuk mengelakkan protein lateks pemekaan antara kakitangan penjagaan kesihatan; dan
untuk membolehkan ramai individu yang alah susu getah memakai sarung tangan untuk bekerja di hospital-hospital tanpa kebimbangan memuncak Alergi.
Terdapat sebilangan besar rencana dan kertas kerja mengenai perkara di atas. Artikel ini berfungsi untuk membantu mempromosikan kesedaran mengenai isu-isu utama berkaitan pembelian sarung tangan, supaya pengamal penjagaan kesihatan seperti dimaklumkan sebaik mungkin, apabila masa yang datang untuk membeli bekalan penjagaan kesihatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *