Haiti

Haiti

Port-au-Putera adalah bukan sahaja sebuah bandar, tetapi juga ibu negara Caribbean yang dikenali sebagai Haiti. Bandar ini merupakan satu encircled di negara kira-kira lapan juta penduduk. Bandar ini terletak di tengah-tengah sebuah negara tropika yang masih panas dan lembap semasa musim hujan, kering bulan lain di mana suhu paling hangat adalah semasa musim panas, dari Jun hingga September. Berbeza-beza bahasa yang dituturkan di bandar ini, manakala majoriti Haitians (majoriti lebih rendah sosio – ekonomi penduduk) bercakap Kriol manakala individu-individu yang tinggi sosio-ekonomi-status bercakap lancar dalam Bahasa Perancis dan Bahasa Inggeris. Pecahan kelas semasa bandar adalah daripada status sosioekonomi berbeza dua; kebanyakannya individu-individu daripada status sosio-ekonomi yang rendah kekal dan tinggal di bandar Port-au-Prince. Kira-kira 80% daripada penduduk tinggal di muram kemiskinan (Perusse 1995). Walaupun terdapat individu-individu daripada status sosio-ekonomi yang tinggi yang hidup dalam Port-au-Prince, ramai di antara individu-individu dianggap elit dan akan sering Keluarga, rakan-rakan dan kenalan daripada Presiden Haiti, ramai mengekalkan gaya hidup yang sama sebagai Presiden oleh tinggal di kawasan Berkelompok sekitar pengawal lengan sama kepada Presiden yang tinggal di rumah putih. Ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa masalah langsung (sosial dan ekonomi) dalam bandar Putera Port-au adalah manifestasi langsung masalah Dalaman (sosial dan ekonomi) negara.

Port-au-Prince seperti banyak bandar-bandar lain menghadapi cabaran-cabaran yang teruk dalam survival ikannya. Isu-isu semasa yang perlu menangani menghadapi Port-au-Prince akan syarat-syarat Keselamatan, perumahan, bekalan air, syarat-syarat Pengangkutan/Jalan, pendidikan dan penjagaan kesihatan. Syarat-syarat Keselamatan bandar adalah sangat tidak menentu, orang-orang yang tinggal di sana tidak merasa selamat, yang adalah penting untuk membuat ini dikenali kerana apabila orang-orang yang menghuni sebuah bandar tidak lagi merasakan terdapat isu-isu yang jelas yang perlu alamat. Ianya juga penting untuk ambil perhatian bahawa kerana Port-au-Prince ibu, banyak ketegangan politik memanifestasikan dirinya dalam isu-isu keselamatan dan sebagainya. Kerana politik boleh menjadi sangat tidak menentu, orang-orang yang tinggal di tengah-tengah boleh sering merasa akibat pada intensiti yang lebih tinggi maka orang-orang yang tinggal lebih jauh dari bandar atau luar bandar.

Keselamatan adalah sangat tidak menentu. Ia dicadangkan bagi mereka yang tidak ingin mengembara atau berjalan di jalan-jalan (terutamanya wanita) semasa siang atau malam. Syarat-syarat Keselamatan akan jadi miskin di bandar tidak dikawal selia jam di mana ianya tidak selamat untuk perjalanan dengan kereta selepas 6 pada waktu malam dan sebelum 7 pagi. Seseorang dalam keluarga perlu menemani kanak-kanak ke destinasi mereka. Disarankan untuk warga asing atau pengunjung untuk mengupah seseorang yang terkenal, untuk menjalankan tugas di bandar atau di pejabat-pejabat awam, dan membuat orang itu membawa anda (dan menunggu untuk anda) kepada Bank dan pasar raya. Jenayah, yang berganding bahu dengan syarat-syarat Keselamatan, adalah juga berleluasa di bandar. Golongan miskin, pelbagai peringkat umur dari 13-24; sejak mereka masih muda dan lebih tangkas, belia sering melakukan jenayah di bandar Port-au-Prince, kerana bandar menjana lebih daripada kebanjiran rakyat. Jenayah dilakukan akan oleh individu-individu yang datang dari latar belakang yang miskin kerana mereka terlalu lemah untuk menerima pendidikan, tetapi kerajaan merasakan mereka tidak berhak mendapat bantuan kerajaan. Penduduk bandar menggalakkan orang-orang yang melawat bandar pelancongan dengan jumlah besar wang atau beg-beg besar yang mengandungi barangan berharga. Disarankan untuk menggunakan cek dan kad kredit tempatan, yang diterima di kebanyakan bandar-bandar pasaraya, Kedai-kedai, sekolah, dan restoran. Tunai adalah penting hanya di pasar-pasar lambak dan untuk membeli sayur-sayuran pada penjual jalanan.

Perumahan di bandar, terutama untuk majoriti individu-individu di dalam status sosio-ekonomi yang rendah, tidak hidup apartmen tetapi dalam tanah liat/stuko sedikit shacks tanpa dalaman paip atau elektrik. Orang-orang bandar yang tinggal di bandar Port-au-Prince tinggal di shacks mereka, yang sama ada boleh satu bilik atau dibahagikan oleh kira-kira/langsir atau yang hidup dalam a shack dengan dua bilik yang tidak perlu dipisahkan oleh sehelai/langsir. Dalam shacks ini terdapat tiada perbezaan antara yang makan, Bilik tidur, Bilik hidup sering dalam satu bilik gergasi atau kajian dijadikan tujuan untuk semua bilik, bermakna bahawa satu room menghidangkan pelbagai fungsi. Sejak ada tidak dalaman saluran paip shack, tiada yang sering outhouse untuk mencari beberapa kaki di shacks dan pam besar yang menghasilkan air yang dimiliki oleh dan adalah saham oleh masyarakat yang tinggal di kawasan itu.

Sejumlah shacks sekitar kawasan-kawasan tertentu yang membantu untuk menghasilkan apa yang kita buat masa ini tahu sebagai pentadbiran (berjalan ke rumah-rumah yang usang di kawasan tertentu, secara umumnya tidak diketahui selamat); pentadbiran yang sangat dominan di kawasan-kawasan di mana terdapat Kumpulan individu taraf sosio-ekonomi yang rendah. Di bandar Port-au-Prince tiada tinggi rating daripada pentadbiran kerana jisim perlepasan kelas pertengahan dan bilangan elit, yang meninggalkan banyak tanah dan perumahan kepada penduduk miskin bandar untuk mengambil alih dan hidup. Apa juga membantu Port-Au-Prince mempunyai bilangan besar pentadbiran; semasa rampasan kuasa ini rumah-rumah elit, pangsapuri dan shacks sering dibakar ke tanah semasa politik fervor. Orang-orang yang (kelas pertengahan lebih rendah) mampu tidak hidup dalam shacks tetapi hampir tidak mampu rumah sering menyewa pangsapuri pada harga yang tinggi di bandar-bandar yang tidak sepadan dengan kualiti Hotel yang kami menginap ditemui dalam sebuah negara seperti Amerika Syarikat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *