Hadiah hamper – ia adalah asal-usul

Hadiah hamper – ia adalah asal-usul

Barangan hamper adalah istilah British bagi bakul wicker (terutamanya besar) yang digunakan untuk mengangkut makanan atau barang-barang lain. Wujud banyak bentuk hamper, dobi apa-apa hamper dan mereka semua berkaitan dengan hakikat bahawa ia mengandungi sesuatu, sering dalam bentuk bakul. Walau bagaimanapun, hamper Hadiah datang dari British makna perkataan.

Hamper adalah suatu tradisi lama yang digunakan oleh organisasi amal, seperti St Vinnies (Paul de St Vincent) atau oleh individu untuk kegunaan amal. Mereka biasanya mengandungi perkara-perkara bagi orang-orang miskin, diderma oleh ahli komuniti atau organisasi. Ia mungkin mengandungi makanan, peralatan mandian, pakaian atau lain-lain barangan isi rumah yang perlu. Ini akan digunakan untuk membantu ekonomi keluarga yang.

Saiz yang hamper adalah terhad, memandangkan sehingga pertengahan abad ke-20, tradisi dalam masyarakat Barat, adalah bakul harus mempunyai saiz yang boleh dibawa dan fizikal diberikan ke tangan penerima. Ini bermakna bahawa ia hanya akan mengandungi perkara-perkara yang cukup untuk kegunaan satu hingga dua minggu. Hamper ini dihantar pada bakul-bakul seperti bakul itu sendiri boleh menjadi satu perkara isi rumah yang berguna dan lapisan yang digunakan untuk bakul yang boleh dimanfaatkan oleh penerima juga.

Baru-baru ini, hamper amal yang tradisional boleh dihantar dalam pelbagai bekas yang berbeza – apa-apa dari dalam kotak yang dihias untuk beg plastik adalah boleh diterima. Mereka sering juga mengandungi barang-barang dalam tin yang boleh bertahan jauh lebih lama daripada makanan yang dihantar pada dekad sebelumnya. Konsep ini hamper amal tetap sama, Walau bagaimanapun.
Tradisi Krismas menghalang sebagai hadiah hamper berasal sebelum hamper Hadiah lain seperti hamper Krismas bermula sebagai derma kebajikan. Mereka secara tradisinya lebih besar daripada amal hamper dan makanan mengandungi parti atau mainan lain dan lebih perayaan dalam penampilan.

Tradisi hamper amal hadiah atau hamper Krismas telah merebak. Hari ini, Hadiah hamper boleh diberi untuk sebarang Majlis – bayi Hadiah, hadiah korporat, Hadiah hari lahir, Hadiah hari ibu atau hanya untuk “mate saya berfikir,” Hadiah. Bahagian yang terbaik mengenai Hadiah hamper adalah bahawa mereka boleh dibuat kepada perintah. Anda boleh memasukkan pakaian, bunga, coklat, buah-buahan – hanya kira-kira apa yang anda tahu bahawa rakan anda suka. Dan mereka boleh diperibadikan dengan nama, bendera bagi negara asal, warna-warna kegemaran dan lain-lain. Mereka masih yang biasanya diberi dalam bakul semacam, tetapi mereka boleh diberi dalam bentuk bekas yang pemberi itu berhasrat. Malah, langit adalah batas apabila ia datang kepada kandungan dan penyampaian hadiah hamper.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *