Habu A ular yang harus dihormati

Habu A ular yang harus dihormati

Ia adalah malam yang clammy tanpa apa-apa kemudahan seperti di rumah. Hujan hanya telah ditarik balik, dan semua orang perlahan-lahan adalah kipas mengatakan dirinya, cuba untuk menyimpan sejuk. Tiba-tiba menangis mendengar: “Habu!” “Terdapat habu yang!” Maka Demikianlah seterusnya jeritan yang bimbang penduduk. Orang dewasa yang menyambar batang dan berlari Keluar; ingin tahu kanak-kanak bergegas selepas mereka. Di mana itu? Semua orang adalah bimbang. Menggigit dari enam ini-ke-tujuh-kaki-[kira-kira 2 m] ular panjang boleh membawa maut. Penduduk Kampung berasa lega kerana orang-orang yang lebih tua memukul kepala ular itu dengan kayu panjang sehingga ia tidak sedarkan diri. Ia adalah kemudian dengan cepat dimasukkan ke dalam beg untuk dijual hidup-hidup.

Di Kepulauan Ryukyu, terletak di Timur Laut China, Semua orang daripada kanak-kanak kepada Datuk dan nenek menghormati habu yang kuning-dikesan, Ketua lance asli pit viper beberapa, tetapi bukan semua Pulau-pulau ini. Marilah sekarang melihat lebih dekat pada ular takut-inspirasi ini. Tapi ingat ia menghormati dan sentiasa pastikan ia pada yang saksama!

Reka bentuk ketakutan-inspirasi.

Terdapat pelbagai jenis habus. Satu telah mottle gelap, coklat kehijauan yang memberinya penyamaran yang luar biasa dalam rumput dan daun-daun reput. Sesetengah yang lain mempunyai penampilan yang blacker yang sesuai dengan aktiviti-aktiviti pada waktu malam dan kecenderungan untuk bersembunyi di tempat-tempat gelap di habu.

Makhluk ini mempunyai Hadiah yang kita miliki, walaupun ia sedikit nearsighted. Ia adalah berbakat dengan apa yang dipanggil organ-organ lubang, satu pada setiap sisi kepalanya. Ini adalah depressions antara dengan lubang hidung dan mata yang sangat sensitif kepada haba. Dua lubang membantu untuk “melihat” sinaran inframerah yang manusia merasa haba. Dengan ini, habu yang ini dapat sifar dalam tetikus sedikit Panas, walaupun dalam kegelapan yang lengkap.

Anda mungkin telah melihat ular lidah dengan menguis ke. Lidah yang berfungsi sebagai hidung kedua yang luar biasa. Oleh itu flicking habu yang mengambil bahan-bahan kimia di udara dan kemudian menekan lidah yang terhadap organ yang sensitif kimia di mulutnya. Dengan hidung kedua ini di tempat kerja, habu yang mengambil pelbagai maklumat kimia dari udara.

“Habu mengekalkan kadar tinggi lidah menguis ke atas tempoh masa yang berturut-turut berikutan mogok,” diperhatikan penyelidik R. M. perairan dan G. M. Burghardt dari University of Tennessee. Mengapa mencari rangsangan kimia di udara selepas serangan tersebut? Kerana selalu ada risiko serang dari mangsa yang terdesak, habu, selepas menarik dan menyuntik Haiwan Berbisa, sering melepaskan mangsa yang. Kemudian, sebagai Haiwan Berbisa yang akan berkuat kuasa, viper yang mengesan mangsa itu oleh “berbau” dengan lidah yang.

Setelah dikesan mangsa kini tidak berdaya, hendaklah ia tetikus, anak ayam, atau burung, habu kemudian hasil untuk menelan seluruh kepala, kaki, ekor, bulu, bulu, dan semua. Rahang yang membuka di belakang, membolehkan tulang rahang untuk memisahkan supaya mangsa yang terlalu besar boleh ditelan. Kucing keseluruhan telah ditemui di dalam perut seorang habu yang dipamerkan di salah satu daripada Pusat-Pusat habu di Okinawa.

Bagaimana jika habu yang kehilangan fang yang syringelike dalam serangan? Yang baru akan menggantikannya. Mengapa, sesetengah telah telah melihat dengan dua kini pada setiap sisi mulut! Selain itu, walaupun habu yang hilang dan kini, ia akan tidak kebuluran. Habu satu rekod terselamat selama tiga tahun pada air sahaja.

Mengelakkan serangan yang

Manakala cobra di Asia Tenggara dan mamba hitam Afrika menyuntik racun saraf, habu yang injects amat hemorrhagenic Haiwan Berbisa. Ia dipanggil hemorrhagenic kerana ia menyebabkan pendarahan dengan memusnahkan salur darah. Haiwan Berbisa yang menyebabkan kesakitan dan bengkak yang terbakar, dan ia boleh membawa maut.

Beberapa berfikir bahawa ular itu melompat keluar dari bersembunyi dan mengejar selepas manusia, tetapi yang tidak kes. Manusia akan kelazatan tiada untuk habu ini. Hanya jika anda bunga tanpa disedari atas habu yang atau menceroboh wilayah yang akan ia mungkin menyerang. Kebanyakan mangsa telah di tempat di mana habus Cari mangsa, seperti di Taman-taman sayur-sayuran atau ladang tebu. Penduduk Pulau yang tidak pernah pergi ke padang rumput tanpa perlindungan kaki yang betul, dan mereka membawa lampu suluh yang pada waktu malam. Habu ini adalah aktif terutama pada waktu malam. Oh, anda tidak harus lupa bahawa ular ini adalah pokok yang lincah pendaki, yang membolehkan mereka untuk menyimpan sejuk pada musim panas serta lebih berhampiran burung-burung yang tidak curiga. Jadi watch kepala anda, serta langkah-langkah anda, apabila anda berada berhampiran habitat mereka!

Cara terbaik untuk menangani viper ini dijangka tidak menjemput dalam di tempat pertama. Menutup semua lubang-lubang di dinding luar dan dalam bangunan Yayasan. Pastikan meter anda percuma padang rumput. Dalam erti kata lain, tidak menyediakan tempat bersembunyi di habu.

Bagaimana jika anda akan melanda?

Apa yang boleh berlaku jika anda bertemu dengan salah satu ular Berbisa ini? Mungkin habu yang akan gegelung, dengan setengah bahagian atas badan dalam bentuk S untuk. Di sini ia datang! Dua pertiga daripada dengan lunges badan ke arah anda, jaws yang luas terbuka, kini pertama.

Tidak panik. Semak bahawa ia sebenarnya adalah habu yang menyerang anda. Menggigit habu boleh dikenal pasti oleh dua bintik kemerahan, kira-kira satu inci [2 cm] Selain, di mana itu kini dicucuk kulit anda. Mungkin ada tiga atau empat kini, yang meningkatkan bilangan tompok-tompok kemerahan. Tidak lama lagi, rasa Bahang, seolah-olah seseorang telah masukkan tangan ke dalam api, luap. Apa yang boleh anda lakukan? Panggilan untuk membantu. Kemudian, menyedut keluar racun dan meludah atas tanah. “Menghisap darah keluar berkali-kali sepuluh kali sekurang-kurangnya,” kata buku panduan untuk kawalan Habu atau Venomous ular di Kepulauan Ryukyu. Ketua bagi sebuah hospital yang dilengkapi dengan serum bagi racun habu. Jangan sekali-kali berjalan, walaupun.

Yang akan menyebarkan racun melalui badan anda, meningkatkan kerosakan dan memperlahankan pemulihan cepat. Jika anda tidak dapat sampai ke hospital dalam masa 30 minit, gunakan tourniquet yang terjejas lengan atau kaki pada tempat kerusi tengah-tengah daripada gigitan untuk melambatkan penyebaran Haiwan Berbisa itu. Tidak mengikat terlalu ketat, Walau bagaimanapun, untuk denyut mesti dikekalkan. Lepaskan tekanan setiap sepuluh minit untuk membenarkan peredaran.

Masatoshi Nozaki dan siaran Katsuren, Seksyen penyelidikan habu Okinawa Wilayah Institut Kesihatan dan alam sekitar, berkata: bahawa manusia, walaupun selepas sedang digigit, tidak membangunkan kekal kekebalan kepada racun habu. Menggigit sering menyebabkan Amputasi di masa lalu, tetapi hari beberapa orang kehilangan seorang anggota, apatah lagi mati, dari gigitan habu. Terima kasih kepada ubat-ubatan yang berkesan dan teknik-teknik yang terapeutik, kini 95 peratus daripada mereka yang akan digigit pulih. Sahaja yang percaya diri atau mereka terlalu jauh dari rawatan mungkin mengalami kecederaan yang serius.

Habus untuk dijual

Habu ini mempunyai beberapa musuh-musuh semula jadi. Anjing dan isi rumah mempunyai kecenderungan untuk sukan dengannya. Ular nonpoisonous yang dipanggil akamata, beberapa weasels, Babi hutan, dan hawks disenaraikan antara pemangsa yang. Walaupun garangan itu telah dibawa ke Kepulauan Ryukyu untuk membantu mengawal populasi habu, ini tidak berkesan dalam membasmi mereka.

Dahsyat semua musuh semula jadi adalah lelaki. Seperti penduduk kampung yang bergegas keluar pada menangis “Habu!” ketika mereka mendengar, terdapat ramai yang tidak sabar-sabar untuk menangkap habu satu masa yang ia menjadikan penampilan. Walaupun bahaya, nilai pasaran antara $80 $100 (AS) bagi satu habu adalah terlalu besar godaan bagi kebanyakan orang.

Bagaimana habu yang digunakan? Habu arak dan serbuk kering ular, kedua-duanya digunakan untuk sebab-sebab Kesihatan, dibuat daripadanya. Banyak digunakan secara langsung dalam rancangan untuk menarik pelancong. Sudah tentu, kulit adalah baik untuk dompet dan tali pinggang, manakala Haiwan Berbisa yang digunakan untuk membuat antitoxin serum. Tidak kira apa-apa kegunaan, nasihat masih, Jauhkan diri anda daripada habu ini!

Habu dengan Fang yang syringelike. Rahang yang membuka menelan mangsa yang lebih besar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *