H20 dengan fluorida: minuman ajaib pergigian

H20 dengan fluorida: minuman ajaib pergigian

Jika Amerika Syarikat adalah untuk fluoridate dengan bekalan air, akan ada sebanyak $100 juta dikurangkan dari bil kesihatan pergigian yang setiap tahun, seperti yang dianggarkan oleh Persatuan pergigian Amerika. Ini mungkin benar-benar berlaku tidak lama lagi. Kempen yang dibuat oleh The Jabatan Kesihatan & kebajikan untuk membantu dalam fluoridating komuniti 438 air sistem dan 100 sekolah air. Ini pasti akan menambah 6,800 masyarakat yang akan menikmati manfaat air fluoridation.

Ironinya, kaji selidik menunjukkan bahawa kira-kira 76 juta dewasa masih tahu apa fluoridation ini dan apa yang ia lakukan walaupun amalan yang banyak. Kira-kira 43 juta dewasa mempunyai tanggapan ini bahawa Tujuannya adalah untuk menjernihkan air untuk diminum atau untuk mengurangkan pencemaran. Orang-orang yang mendapatkan air dari sistem air, kira-kira 45 juta stumped tentang sama ada atau tidak air minuman mereka mempunyai fluorida.

Ia adalah matlamat pemacu kerajaan yang baru ini untuk lebih dalam mendidik orang awam dan membuat mereka memahami kegunaan fluoridation sebagai cara perubatan pencegahan terhadap kerosakan gigi. Manakala kaedah membaik pulih gigi reput telah wujud untuk masa yang lama, ianya hanya baru-baru bahawa kaedah-kaedah pencegahan telah datang kepada cahaya. Oleh menelan natrium fluorida kerana kanak-kanak, yang boleh mengurangkan peluang untuk membentuk kerosakan gigi sehingga 65% dan juga menikmati faedah-faedah peningkatan kesihatan pergigian yang berterusan sehingga dewasa.

Terdapat tiada langkah kesihatan yang lebih kritikal dipertimbangkan untuk penyelidikan dan pemerhatian daripada fluoridation bekalan air bandar. Fluoridation disokong oleh lebih daripada 30 tahun saintifik dan kajian komuniti yang mendedahkan faedah serta Keselamatan untuk dimakan. Kemungkinan kanak-kanak yang mendapat kerosakan gigi boleh dikurangkan dengan kira-kira dua pertiga jika mereka minum air yang fluoridated dari masa mereka dilahirkan. Sebilangan besar kanak-kanak ini boleh mengalami sebagai bebas daripada kerosakan. Selain daripada memotong gigi kos penjagaan kesihatan oleh separuh, pengambilan air yang fluoridated boleh memberikan manfaat untuk kekal sepanjang hayat.

Walaupun orang-orang yang bukan kanak-kanak mendapat perkara-perkara untuk kepentingan mereka sendiri. Terdapat enam times sebagai banyak remaja dalam masyarakat fluoridated yang rongga percuma berbanding remaja dalam masyarakat yang bebas fluoridated. Dalam mengesahkan fluoridation sebagai satu langkah yang paling penting masyarakat yang boleh dilakukan untuk meningkatkan kesihatan gigi, kerajaan juga sedang mencari ekonomi. Sokongan Kerajaan akan membantu komuniti yang kekurangan sumber untuk fluoridation.

Hampir as $2 bilion dibelanjakan setiap tahun untuk merawat penyakit-penyakit pergigian yang mempengaruhi 95% daripada Semua kanak-kanak. Pegawai-pegawai kerajaan menganggap fluoridation sebagai ganjaran tertinggi bagi mana-mana langkah pencegahan kesihatan selain pelalian polio. Sebanyak $12 boleh disimpan dalam mengambil semula gigi kekal anak jika setiap orang membuat pelaburan tahunan sebanyak 25 sen. Nilai tahunan kurang daripada $200,000 setahun telah dibelanjakan oleh perkhidmatan kesihatan awam dalam menggalakkan fluoridation.

Peliknya, sekitar masa itu, $9 juta telah dibelanjakan setiap tahun untuk lain-lain strategi penyelidikan untuk mengurangkan gigi. Fluoridated susu dan roti adalah contoh beberapa alternatif yang diuji. Kos susu fluoridating di New York City puratanya kira-kira $2 untuk setiap kanak-kanak berbanding hanya 25 sen bagi kos fluoridating air. Faedah-faedah fluoridation tidak akan dapat dinikmati oleh anak-anak yang laktosa tidak toleran, alah kepada susu, atau peminum susu bebas. Fluoridation, serta kebersihan yang betul dan pemakanan, akan menjadi asas untuk kesihatan gigi yang baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *