H1b Visa Pindahan – syarat-syarat dan prosedur

H1b Visa Pindahan – syarat-syarat dan prosedur

Salah satu antara Visa imigran adalah visa H1B yang digunakan oleh warga asing ini untuk kerja-kerja khususnya dalam pekerjaan khusus. Dalam kes pemecatan oleh majikan, luar negara-negara yang berada dalam H1B status boleh memohon pertukaran status ke lain bukan imigran atau mencari majikan lain atau meninggalkan negara.

Pekerjaan dalam pekerjaan khusus merujuk kepada penggunaan praktikal badan dalam bidang Kejuruteraan, seni bina, Sains Fizik, matematik, sains sosial, perubatan, bioteknologi dan Kesihatan, pendidikan, perakaunan, undang-undang, teologi, kepakaran perniagaan dan seni dan Pemohon perlu mempunyai sekurang-kurangnya ijazah Sarjana Muda. Untuk layak untuk H1B visa, warganegara asing memerlukan penaja yang majikan AS. Majikan fail petisyen dengan USCIS untuk menaja pekerja. Mendapat kelulusan petisyen, US Embassy setem yang H1B visa dan selepas visa negara asing dibenarkan tinggal di Amerika Syarikat selama tiga tahun dan lanjutan kelulusan diberi, jika perlu.

Warganegara asing yang H1B Visa pekerjaan boleh menukar atau memindahkan ke pekerjaan H1B lain. Pemindahan H1B ini bukanlah visa, tetapi ia hanya pemindahan visa sedia ada atau dalam erti kata lain mengubah kerja sedia ada. Untuk menukar H1B visa, majikan baru harus lagi memfailkan petisyen dengan USCIS bagi pekerja mengenai pekerjaan mereka.

H1B visa pemindahan boleh difailkan oleh pemegang visa H1B yang sah taraf pada masa memfailkan petisyen dan belum apa-apa pekerjaan yang tidak dibenarkan selepas kemasukan yang sah. Sebelum kelulusan pemindahan H1B, pemegang visa H1B boleh mula bekerja dengan majikan baru. H1B pemindahan boleh digunakan lebih daripada sekali dan bukan sahaja ini, pada masa yang sama, anda boleh memohon untuk pemindahan H1B bagi lebih daripada satu syarikat. Untuk memindahkan H1B visa borang saya 129, petisyen untuk pekerja imigran yang bebas harus difailkan oleh majikan baru. Pencari kerja perlu menunggu kelulusan petisyen.

H1B visa pemindahan adalah sama seperti proses visa H1B. Pada mulanya calon harus mencari pekerjaan dalam Amerika Syarikat. Penaja yang majikan mempunyai fail pemindahan H1B visa dengan Biro Imigresen, permintaan pemindahan H1B yang telah diluluskan dan kemudian dia boleh bekerja untuk majikan baru.

Dokumen-dokumen yang diperlukan untuk pemindahan H1B:

Terdapat beberapa dokumen yang diperlukan apabila individu fail pemindahan H1B,
salinan kelulusan visa H1B yang sedia ada
salinan yang sah visa
salinan pasport yang sah
salinan kad keselamatan sosial
salinan sijil ijazah/diploma
salinan rekod ketibaan/pelepasan atau borang I-94
slip gaji tempahan daripada syarikat terdahulu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *