H1b Visa – pekerja-pekerja yang profesional

H1b Visa – pekerja-pekerja yang profesional

Untuk Visa H1B (pekerjaan khusus) adalah visa bukan imigran kerja yang disediakan kepada warganegara asing yang telah ditawarkan pekerjaan oleh Amerika Syarikat dengan syarikat perkhidmatan untuk persembahan visa H1B AS yang disediakan untuk pekerja khusus atau pekerjaan yang profesional. Ia membolehkan anda untuk tinggal dan bekerja di Amerika Syarikat untuk tempoh tiga tahun yang awal, tetapi tidak boleh melebihi enam tahun. Pemegang-pemegang H1B Visa boleh melancong di dalam dan di luar Amerika Syarikat, apabila ia telah diberi oleh Konsulat Amerika Syarikat yang. Pasangan dan anak yang belum berkahwin di bawah umur 21 tahun boleh menerima Visa juga. Pemegang visa H1B juga mempunyai pilihan untuk memohon kad hijau mereka di Amerika Syarikat

Pekerjaan khusus adalah salah satu yang memerlukan aplikasi teori dan praktikal yang badan pengetahuan yang amat khusus dan yang s Ijazah Sarjana Muda atau ijazah yang lebih tinggi (atau setaraf) keistimewaan tertentu. Sebagai contoh, seni bina, Kejuruteraan, matematik, Sains fizikal, sains sosial, perubatan dan Kesihatan, pendidikan, kepakaran Perniagaan, perakaunan, undang-undang, teologi dan seni akan pekerjaan khusus. Di bawah undang-undang semasa, Terdapat satu had Tahunan visa H1B 65,000 (kurang 6.800 yang diketepikan bagi Singapura dan Chile, jadi jumlah Visa untuk negara-negara lain adalah benar-benar 58,200). Ada Visa H-1B 20,000 untuk tambahan bagi program-program graduan Ijazah Sarjana Amerika Syarikat (atau lebih tinggi). Terdapat beberapa jenis pekerjaan yang dikecualikan daripada topi H1B dan ini akan dibincangkan di bawah.

Di bawah undang-undang semasa, seseorang individu boleh berada dalam status H-1B untuk tempoh maksimum enam tahun pada satu masa. Selepas masa itu, seseorang individu mesti berada di luar Amerika Syarikat untuk satu tahun sebelum petisyen H-1B lain boleh diluluskan. Pemegang H1B tertentu mungkin layak untuk memanjangkan status H1B mereka melebihi had enam tahun di bawah Garis Panduan AC21. Hubungi pejabat kami untuk melihat bagaimana anda mungkin layak untuk yang ke-7 atau lebih 10 tahun H1B lanjutan.

Pemegang visa H-1B untuk memiliki kelebihan kerana dapat mempunyai niat imigran yang bermakna bahawa jika mereka adalah pewaris bagi petisyen visa untuk pendatang, mereka boleh memohon pelarasan taraf, atau mengambil langkah-langkah yang perlu untuk mendapatkan kad hijau mereka tanpa menjejaskan status H1B beliau. Ini dikenali sebagai “dwi niat” dan telah diiktiraf dalam undang-undang Imigresen sejak kelulusan Akta Imigresen tahun 1990. Semasa permohonan untuk LPR status yang belum selesai, seseorang individu mungkin perjalanan atau visa H-1B dan bukannya mendapatkan pendahuluan parol atau meminta kebenaran terlebih dahulu lain dari USCIS kembali ke Amerika Syarikat

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *