Goldenseal – kegunaan ubat-ubatan, interaksi, kesan sampingan, dos

Goldenseal – kegunaan ubat-ubatan, interaksi, kesan sampingan, dos

Goldenseal
Goldenseal, juga dikenali sebagai yellowroot atau eyeroot, ahli keluarga buttercup dan berasal dari Amerika Utara. Ia menghasilkan pewarna kuning keemasan. Goldenseal yang popular pada 1990-an membawa kepada teruk over-harvesting, telah menyebabkan kebimbangan bahawa ia menjadi satu spesis yang terancam di Amerika Syarikat ini telah merangsang peningkatan penanaman.
Kegunaan dan faedah:
Goldenseal dipasarkan sebagai tonik dan antibiotik yang semulajadi, dan ia sering digabungkan dengan Ekinasea untuk membantu “menguatkan sistem imun.” Sebagai ubat rakyat Amerika popular, goldenseal telah digunakan sebagai antiseptik, kesemak, atau hemostatic untuk merawat pelbagai jenis kulit, mata, dan membran mukus keadaan keradangan dan berjangkit. Oleh itu, ia telah bekerja sebagai mouthwash, bagi canker kudis, dan sebagai agen topikal bagi dermatologic gangguan. Dalam bentuk tonik, ia telah telah ditelan sebagai sebuah “pahit” membantu penghadaman dan merawat dispepsia. Beberapa herbalists juga melihat goldenseal sebagai membran mukus “alterative”-meningkatkan dan mengurangkan rembesan mukus bergantung kepada keperluan badan.
Farmakologi:
Goldenseal mengandungi beberapa aktif isoquinoline dlkaloids seperti berberine (0.5-6%), hydrastine (1.5-4%), dan canadine. Berberine menyediakan rasa yang agak pahit dan kuning warna herba, dan kebanyakan penjelasan saintifik untuk goldenseal di 115e telah disebabkan oleh kesan berberine dan berkaitan. Berberine sangat buruk diserap secara lisan (mungkin. 1%), walaupun tahap darah boleh diukur selepas dos yang besar.
Ekstrak herba mentah, dan berberine khususnya, mempunyai aktiviti antimikrobial in vitro yang luas terhadap grampositive dan gramnegative bakteria, kulat, dan protozoa dan parasit lain kepada aktiviti Immunologic, dipertingkatkan macrophage, cytokintt dan tindakbalas antibodi, telah membuktikan dalam kajian vitro dan rodensia. Di sebaliknya, kesan-kesan pressive anti-radang dan immunos juga telah telah menunjukkan, berberine lisan dos tinggi mengurangkan keradangan Pencampur daripada kolitis ubat-inducod dalam tikus. Berberine di gunakan sebagai agen antidiarrheal boleh dijelaskan sebahagiannya oleh kesan ion pengangkutan secretory aktiviti sel-sel epitelium usus.
Berberine Diet yang mengandungi alkaloid berkaitan menjejaskan aktiviti cardiovasculilf in vivo dan menyebabkan pengecutan atau kelonggaran otot-otot smooll1 terpencil; keputusan yang berbeza-beza mengikut alkaloid yang dan model animnl yang dikaji. Pada manusia, sangat besar intravenous dos 01 berberine (0.2 mg/kg/min selama 30 minit) untuk pesakit dengan teruk conge.stive kegagalan jantung disebabkan perubahan hemodynamic yang penting konsisten dengan rintangan vaskular yang menurun dan meningkat output jantung, serta tachycardia ventrikular dalam sesetengah pesakit.
Ujian klinikal:
Terdapat tiada ujian klinikal dalam Kesusasteraan perubatan atau herba yang menggunakan goldenseal atau ekstrak herba mentah. Penyelidikan klinikal sahaja telah berberine yang tulen, selalunya diasingkan dari lain-lain tumbuhan yang mengandungi berberine seperti Berberis aristata. Berberine telah belajar di negara-negara seperti India untuk cirit-birit yang akut pada kanak-kanak atau dewasa, dan trachoma. Ia muncul untuk mempunyai aktiviti antimikrobial dan klinikal yang serupa dengan antibiotik lain dalam perbicaraan un­blinded, dikawal untuk cirit-birit enterotoxigenic Escherichia coli dan giardia, dengan sedikit manfaat yang ditemui untuk taun. Satu perbicaraan Keratan, double-buta, terkawal plasebo mendapati kesan anti-secretory atau anti-bakteria yang hanya minimum untuk cirit-birit taun dan noncholera. Berberine dos lisan biasanya adalah dari 100 mg/hari untuk kanak-kanak hingga 400 mg/hari untuk orang dewasa. Bagi trachoma, eyedrop berberine 0.2% yang didapati sama dalam keberkesanan antibiotik ophthalmic lain standard pengajian lama ini telah telah replika.
Dalam kesusasteraan Rusia, dos yang sangat kecil daripada berberine telah dilaporkan bermanfaat dalam rawatan cholecystitis atau hepa­titis (10-60 mg/hari), dan ubatan (15 mg/hari). Walau bagaimanapun, ia diragui bahawa berberine cukup diserap pada dos ini mempunyai kesan besar sistemik. Dalam pengajian Cina yang tidak terkawal, dos besar berberine lisan telah didapati ben­eficial pesakit dengan teruk CHF (1200 mg/sehari) dan kencing manis (900-1500 mg/hari).
Kesan buruk:
Herba muncul selamat dan juga disenangi berdasarkan penggunaan tradisional dan biasa; Terdapat tiada kesan buruk yang telah didokumenkan dengan dos biasa. Beberapa reaksi yang serius telah diterangkan sebelum ini (contohnya, gastrousus, ketoksikan, Nefritis, ulcerations, Sawan, kematian dari keruntuhan kardiovaskular), namun ini nampaknya tidak sepatutnya menjadi extrapolated dari laporan kajian toxicologic berberine yang diberikan kepada haiwan, atau dari Sastera abad ke-19 pada homeopati “provings.”
Kesan-kesan sampingan dan interaksi:
Goldenseal boleh menghalang hepatik cytochrome P450-3A4 dadah-metabolis sistem in vitro, tetapi ini tidak disahkan di vivo atau klinikal.Goldenseal tersilap belived oleh penagih dadah untuk bertindak sebagai bahan semulajadi untuk menyembunyikan pengesanan dadah haram dalam ujian air kencing, mitos ini pada asalnya adalah berdasarkan tindakbalas kimia kuno yang diterangkan dalam sebuah novel oleh herba John Lloyd, diterbitkan pada tahun 1900.
Peringatan:
Tumbuh-tumbuhan yang mengandungi berberine telah digunakan sebagai bahan-bahan dalam produk abortifacient dan harus dielakkan semasa hamil. Begitu juga, penggunaan telah dikaitkan dengan kes-kes kernicterus dalam bayi yang baru lahir itu dan harus dielakkan semasa penyusuan susu ibu muda. Kerana goldenseal adalah berisiko untuk menjadi spesies yang terancam, beberapa herbalists seorang peguam penggunaan tumbuh-tumbuhan berberine mengandungi alternatif di situ (contohnya, barberry, goldthread anggur Oregon, Cina dan Amerika).
Dos & persediaan:
Dos lisan yang biasa daripada goldenseal adalah kira-kira 250-500 mg ekstrak pepejal atau 500-1000 mg dan kering akar, rhizome, biasanya diberi t.i.d. tinctures pelbagai dan ekstrak cecair juga disediakan. Memberi 400 mg berberine (dos orang dewasa digunakan dalam banyak kajian klinikal), salah satu perlu inges kira-kira 20-30 kapsul mengandungi 500 mg goldenseal, satu jumlah yang besar tidak wajar.
Ringkasan penilaian
Ujian klinikal telah dilakukan dengan goldenseal, dan tidak terdapat bukti bahawa herba ini adalah berkesan untuk mana-mana indica­tion klinikal. Nampaknya ada alasan untuk meraih combina­tion dengan dengan Ekinasea. Walaupun berberine terpencil alkaloid pharmacologically aktif, jumlah kecil yang terkandung dalam dos biasa lisan goldenseal dijangka akan diserap kepada Ijazah yang mencukupi untuk memberi kesan sistemik. Ekstrak herba yang mempunyai an­timicrobial dan lain-lain aktiviti yang pharmacologic; sifat-sifat ini mungkin menyokong beberapa kegunaan tradisional herba ini apabila disapu kepada kulit dan membran mukus, atau apabila digunakan secara tempatan di dalam saluran gastrousus. Tanda-tanda ini, Walau bagaimanapun, belum lagi dinilai secara klinikal.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *