Gluten percuma hanya Nyonya fakta-fakta

Gluten percuma hanya Nyonya fakta-fakta

Gluten percuma

Ini adalah satu istilah yang popular hari ini. Apa maknanya? Mengapa ianya begitu popular? Diet gluten percuma digunakan untuk merawat penyakit celiac (untuk autoimun penyakit dicetuskan oleh gluten), bersama-sama dengan alahan gandum, dan sensitiviti celiac bebas gluten. Apakah gluten, anda boleh bertanya? Apakah maknanya untuk menjadi gluten percuma?

Saya bukan seorang doktor, mahupun seorang pakar penyakit celiac atau sikap tidak bertoleransi gluten lain, yang sangat baru dan memahami konsep. Saya tidak gluten tidak toleran, walaupun saya tahu orang-orang yang mempunyai penyakit ini, dan saya telah diminta untuk menyediakan beberapa makanan yang mengandungi gluten, untuk majlis-majlis tempatan yang tertentu. Aku tidak di-kurangnya konsep apa yang ini benar-benar bermakna. Saya tahu gluten didapati dalam gandum. Saya Bakar roti sepanjang masa, jadi tentu saja, saya tahu bahawa. Saya tidak mempunyai idea gluten juga ditemui dalam barli dan Rai dan berbagai perkara-perkara lain. Bahagian ini dimaksudkan sebagai seorang pemula asas tentang subjek, walaupun saya kini faham betapa pentingnya ia adalah juga untuk satu tanpa sikap tidak bertoleransi gluten yang benar-benar memahami apa yang ia bermakna dan bagaimana ia boleh memberi kesan kepada yang tersayang.

Apakah Gluten?

Gluten adalah gabungan protein ditemui dalam gandum dan lain-lain butir berkaitan spesies seperti spelt, kamut dan triticale, dan termasuk barli dan Rai. Ini bermakna ia adalah juga di mana-mana makanan yang diproses dari bijirin ini, atau berhampiran bijirin ini. Perkataan “gluten” berasal dari bahasa Latin yang gam. Gluten memberi keanjalan kepada doh, membantu ia untuk meningkat dan mengekalkan bentuk, dan boleh memberikan produk akhir tekstur yang gorengan tidak bagus. Kerana ia digunakan sebagai sebuah thickener, gluten boleh ditemui dalam sup dan kaldu gravies, sos salad, mayones. Ia ditambah ke tempat-tempat paling pelik dan seolah-olah tidak mungkin. Ia ditambah ke banyak yogurts, kerana ia menjadikan ia satu tambahan, lebih berkrim dan dipanggil makanan yang lebih sedap. Gluten juga sering dijumpai dalam bahan yang digunakan untuk meterai sampul surat, kerana ia bertindak sebagai penstabil yang. Gluten digunakan untuk mencipta suplemen protein dan pengganti daging (seperti seitan), bagi orang-orang (seperti vegetarian atau orang vegan) yang tidak mendapat cukup protein dalam diet.

Apakah sikap tidak bertoleransi Gluten?

Penyakit celiac adalah satu penyakit autoimun yang dicetuskan oleh gluten. Sikap tidak bertoleransi gluten adalah istilah yang digunakan untuk menerangkan tiga keadaan: Alergi gandum, sensitiviti celiac bebas gluten dan penyakit celiac. Semua syarat-syarat yang tiga adalah sukar untuk mendiagnosis, begitu ramai yang tidak menyedari bahawa sikap tidak bertoleransi ini merupakan punca isu-isu kesihatan yang lain.

Bentuk-bentuk sikap tidak bertoleransi gluten menyebabkan badan untuk menghasilkan tindak balas imun yang luar biasa kehadiran gandum atau protein yang. Untuk Alergi kepada gandum boleh menghasilkan gejala-gejala seperti gatal, masalah pernafasan dan masalah penghadaman. Dalam kes-kes yang benar-benar serius, seorang yang mempunyai Alergi ini boleh mengalami anaphylaxis. Dengan penyakit celiac, yang menyebabkan kerosakan dan keradangan dalam usus kecil, orang mungkin mengalami kembung, berat badan, keletihan dan sakit kepala, kerana badan tidak dapat menerima semua nutrien yang diperlukan daripada makanan. Sensitiviti celiac bebas gluten lebih walaupun sukar untuk mendiagnosis, jadi kebanyakan sering orang-orang ini akan lumped ke dalam kategori celiac.

Penyakit celiac dipanggil untuk penyakit autoimun, bahawa apabila seorang yang mempunyai penyakit celiac menggunakan gluten, sistem imun akan menyerang badan sendiri. Ia menyebabkan keradangan dan kerosakan dalam lapisan dalam usus kecil. Oleh kerana kebanyakan nutrien kami diserap di dalam usus kecil, mempunyai penyakit celiac adalah kurang mampu untuk menyerap nutrien dari makanan. Selain itu, kerosakan usus kecil ini juga boleh menyebabkan Sindrom usus bocor, dan cebisan-cebisan protein dan toksin yang perlu kekal dalam usus kecil, kini melalui dinding usus ke dalam aliran darah.

Apakah maknanya bebas Gluten?

Menghapuskan semua sumber gluten daripada diet boleh menjadi prospek yang benar-benar menakutkan. Seorang hanya didiagnosis sebagai gluten tidak toleran, ia mungkin kelihatan seperti penghujung dunia kerana siapa yang tahu ia. Memberi pizza, roti, biskut, bir Adakah masih hidup selepas itu?

Bermula pada diet gluten yang bebas, salah satu mesti pastikan untuk mencapai cukup serat, asid folik, besi, niacin, riboflavin, selenium dan tiamin; sering kekurangan diet gluten percuma. Di samping itu, ia adalah penting untuk tidak mengisi pada terlalu banyak karbohidrat ringkas. Terlalu banyak tepung halus seperti tepung putih tidak akan menjadi satu permulaan yang sihat.

Membaca label makanan

Membaca label makanan adalah mutlak perlu, tetapi walaupun membaca label dengan berhati-hati yang penuh akan sentiasa memberi jawapan yang perlu. Label yang mengelirukan. Negara-negara yang berbeza Labelkan berbeza. FDA Amerika Syarikat membolehkan 4 kali diterima Jumlah gluten dianggap “gluten percuma” sebagai Australia; perbezaan yang besar. Dan kemudian, gluten atau gandum satu tidak sangka produk yang begitu banyak. Siapa yang tahu bahawa menjilat sampul surat mungkin mencetuskan serangan.

Makanan untuk mengelakkan

Ia adalah mudah untuk faham bahawa gandum mesti dihapuskan dari diet, tetapi gandum yang tersembunyi di sebalik banyak tajuk-tajuk lain, seperti bulgur, tepung durum, farina, graham tepung, kamut, semolina dan spelt. Baik yang pemurah.

Perkara-perkara untuk mengelakkan melainkan mereka khusus dilabel “Gluten percuma”, atau dibuat dengan jagung, beras, kacang soya atau lain-lain gluten percuma bijirin: bir (biasanya dibuat dengan gandum atau barli), roti, kuih-muih & Pai, gula-gula, bijirin, biskut & keropok, croutons kentang goreng Perancis (perdagangan), gravies, daging tiruan atau makanan laut, matzo, pasta, diproses Majlis Makan tengahari daging, sos salad, sos (kicap termasuk), campuran nasi empuk berperisa, makanan snek yang berpengalaman (seperti kerepek ubi dan kerepek awal), diri basting ayam, sup dan sup asas, sayur-sayuran dalam sos.

Oat adalah kontroversi. Oat selalunya ditanam dalam bidang seterusnya bidang yang ditanam dengan gandum. Terdapat cukup pencemaran tiada menyebabkan reaksi yang teruk pada sesetengah orang. Juga oat dan gandum sering diproses dalam kemudahan-kemudahan yang sama. Kebanyakan doktor tidak menggalakkan mengelakkan oat sepenuhnya, kecuali mereka akan dilabel khusus “gluten percuma.”

Cross pencemaran

Pencemaran silang berlaku apabila makanan gluten percuma bersentuhan dengan makanan yang mengandungi gluten. Ini boleh berlaku begitu mudah dan unthought-of cara hanya di rumah. Memotong kayu papan atau peralatan yang telah digunakan dengan makanan yang mengandungi gluten tidak boleh digunakan apabila menyediakan sesuatu gluten percuma. Menggunakan pembakar roti yang telah digunakan bagi roti gandum adalah merupakan punca pencemaran yang utama. Mana-mana peralatan kayu bebas mesti dibersihkan dengan teliti sebelum menggunakan untuk menyediakan makanan yang gluten. Jika seseorang menggunakan tepung gandum dalam resipi, ia boleh mengambil sehingga 24 jam untuk gandum zarah-zarah habuk di udara untuk benar-benar menyelesaikan. Atau, menggunakan mentega yang orang lain telah dileret untuk sepotong roti gandum, meninggalkan jejak roti itu.

Pencemaran silang berlaku dalam pemprosesan kemudahan apabila makanan gluten percuma bersentuhan dengan makanan yang mengandungi gluten, seperti apabila menggunakan peralatan yang sama untuk membuat pelbagai jenis produk. Sesetengah makanan akan dilabel “mungkin” tetapi memahami bahawa pelabelan ini adalah secara sukarela. Semak senarai bahan. Jika anda tidak pasti sama ada makanan yang mengandungi gluten, sama ada tidak membelinya, atau hubungi pengilang untuk meminta apa yang ia mengandungi.

Gluten percuma sekarang apa?

Diisi pada mulanya menghilangkan semua gluten produk diet, seseorang boleh mengalami sederhana kepada gejala yang teruk. Protein kompleks gluten yang mencetuskan badan untuk mengeluarkan bahan-bahan kimia yang menyerupai Endorfin, melahirkan perasaan yang tenang dan santai. Sama seperti apabila penggunaan candu untuk dihentikan, seseorang boleh mengalami Ijazah pengeluaran daripada gluten. Pengeluaran ini boleh menyebabkan keresahan dan keinginan yang kuat. Di samping itu, sebagai badan menyembuhkan dalam minggu pertama atau jadi gluten percuma akan kesan sampingan lain yang mungkin boleh menjadi perkara-perkara seperti gatal, ruam ringan atau sakit kepala. Ini adalah kerana badan, dan terutamanya dalam hati, kerana ia adalah di dalam process detox, boleh tiba-tiba lebih baik proses dan menghapuskan toksin. Memahami ini adalah satu proses, dan akan lulus.

Beralih kepada diet gluten percuma adalah perubahan besar, dan sebagai dengan apa-apa yang baru ia memerlukan semakin digunakan untuk semua konsep-konsep tersebut yang baru. Manakala satu pada mulanya mungkin merasa dilucutkan oleh semua halangan, ia mungkin datang sebagai satu kejutan yang menyenangkan untuk mencari berapa banyak gluten produk percuma disediakan. Banyak kedai-kedai runcit atau kedai istimewa hari ini mempunyai bahagian yang gluten produk percuma, seperti roti, pasta dan keropok. Jika mereka tidak disediakan di kawasan anda, semak dengan Kumpulan sokongan celiac atau pergi ke dalam talian.

Lebih-lebih lagi, kekal positif.

Terima kasih kerana meluangkan masa untuk membaca artikel saya. Saya berharap ini berinformasi dan membantu anda di sepanjang perjalanan anda sendiri masakan. Anda akan menemui lebih banyak resipi dan tips yang berguna di laman web saya. Saya di Facebook pada keharmonian A perisa dan berkongsi resipi atau Petua setiap hari kepada peminat yang telah suka laman saya. Saya berharap untuk jumpa anda di sana tidak lama lagi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *