Glukosa darah berterusan pemantauan untuk kencing manis

Glukosa darah berterusan pemantauan untuk kencing manis

Pemantauan glukosa darah yang berterusan adalah suatu proses penting yang diambil dalam kehidupan pesakit diabetes. Paras kepekatan glukosa mengetahui dengan tepat adalah tujuan utama di sebalik memantau glukosa darah yang berterusan. Bagi rawatan yang tepat, pesakit kencing manis harus melakukan ujian darah sekurang-kurangnya sekali sehari. Tetapi dalam proses memantau glukosa darah berterusan, tahap glukos akan terus dipantau satu oleh peranti eletronik. Dengan mengiktiraf jumlah glukosa darah secara berterusan, pesakit kencing manis boleh merancang diet beliau dengan sewajarnya.

Sekarang kita akan sampai kepada proses ujian yang lebih tua dan asas untuk memantau glukosa. Ujian ini biasanya dilakukan oleh prinking hujung jari pesakit dan mengambil penurunan darah satu jalur ujian kimia aktif yang boleh guna. Jalur ujian kemudian dimasukkan ke glucometer yang yang kita tidak akan tahu nilai tahap gula dalam darah. Tetapi penyelidikan berkata bahawa kaedah ini menentukan tahap gula dalam darah akan tidak tepat kerana terdapat aliran darah badan bebas seragam. Sekiranya ujian dilakukan di tempat-tempat seperti lengan dan kaki, keputusan ujian tidak tepat. Ketepatan juga akan bergantung kepada parameter seperti jenis jalur ujian, kualiti monitor gula yang digunakan dan mata penglihatan pesakit. Datang dengan kelebihan dan kepentingan menggunakan memantau glukosa darah yang berterusan.

Sebuah monitor glukosa darah yang berterusan menunjukkan kebangkitan dan kejatuhan tahap glukos secara berterusan. Pengesan elektronik, pautan ke sensor dan monitor adalah bahagian-bahagian penting tiga monitor gula yang berterusan. Mari kita lihat kerja memantau glukosa yang berterusan. Sensor dengan tampalan melekit, melekat pada badan pesakit akan mengesan paras glukosa dan menghantar data ke monitor. Akan dibawa sama ada dalam beg atau akan dilampirkan ke badan pesakit. Memantau kemudian akan memaparkan keputusan ujian glukosa yang terbaru yang akan berterusan pada setiap beberapa minit.

Memantau berterusan gula atau CGM perlu juga diuji dan ditentukur bagi ketepatannya dengan membandingkan keputusan ujian dengan keputusan ujian glukosa darah jari jalur. Senzime dan FreeStyle Navigator adalah contoh gula berterusan pemantauan produk. Glukosa darah berterusan yang monitor mengenal pasti tahap glukosa di dalam cecair ruang-antara nilai glukosa yang akan menjadi lebih rendah daripada paras glukosa darah. Bergantung kepada data yang diterima daripada sensor, pam insulin injects dalam perkadaran yang benar insulin ke badan pesakit.

Dengan menganalisis tahap glukosa yang diperolehi oleh hasil ujian, pesakit kencing manis boleh merancang dan susun semula cara hidup beliau. Kekerapan ujian bergantung kepada banyak faktor seperti jenis kencing manis, rawatan dan sebagainya. Glukos berterusan pemantauan membantu dalam menentukan dos insulin yang betul dan pemakanan. Sepatutnya rearrangements boleh dilakukan pada dos insulin, diet dan senaman berdasarkan keputusan ujian ini. Ia juga menunjukkan tindak balas badan terhadap ubat-ubatan ini. Beberapa monitor gula yang berterusan diberi penggera untuk memberi isyarat kepada pesakit dalam keadaan dan hipoglisemia, hiperglisemia. Arahan penggera ini membantu pesakit kencing manis dalam mengambil langkah-langkah yang perlu untuk mengekalkan paras glukosa. Pesakit boleh dengan mudah diri menguruskan paras glukosa dengan merujuk monitor gula. Oleh itu berterusan glukosa darah pemantauan membantu dalam menyediakan kawalan Kesihatan tiada yang penuh dengan menghalang kemungkinan risiko kerana paras glukosa risen dan jatuh.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *