Ginekolog isu-isu yang dihadapi oleh wanita seperti Kondilomi dan peranan Ultrazvuk Trudnoca.

Ginekolog isu-isu yang dihadapi oleh wanita seperti Kondilomi dan peranan Ultrazvuk Trudnoca.

Ginekolog adalah cabang perubatan yang berkaitan dengan penjagaan kesihatan wanita, terutamanya diagnosis dan rawatan yang melibatkan gangguan organ-organ reproduktif. Meningkatkan kemajuan dalam bidang perubatan, ginekolog hari ini merujuk kepada masalah-masalah kesihatan wanita gangguan berkaitan dengan haid, penyakit-penyakit berjangkit seperti kondilomi, maldevelopment organ reproduktif, gangguan pada hormon seks, pembentukan tumor yang tidak berbahaya atau dalam sesetengah kes malignan, menopaus dan penggunaan alat kontraseptif. Cawangan kecil ginekolog berurusan dengan kemandulan. Ini dipanggil perubatan reproduktif, mempergunakan permanian beradas. Telur manusia yang dituai fertilized (gabungan dengan sperma) dalam tiub ujian dan kemudian diimplan ke dalam rahim. Tamadun Melayu beberapa amalan obsterics juga.

Bidang ini adalah kepakaran pembedahan yang berkaitan dengan penjagaan kesihatan wanita dan anak-anak mereka semasa trudnoca, kelahiran anak dan pueperism itu. Dengan bermulanya trudnoca selepas perwatakan, Negeri ginekolog seorang wanita berubah serta-merta. Badan mula secreting hormon di dalam air kencing yang dikenali sebagai hCG yang berdiri untuk manusia Chorionic Gonadotropin. Selepas pengesahan trudnoca, perempuan hamil memilih pakar ginekolog dan merujuk kepada beliau incase apa-apa masalah yang berkaitan dengan tempoh bunting 37 42 minggu ini. Pada bulan-bulan kemudian, doktor menasihatkan trudnoci u ultrazvuk untuk menyimpan cek pada Kesihatan bayi. Tarikh bunyi ultra yang berkala telah diset untuk mengukur kedudukan bayi, kesihatan dan berat badan sebagai kemajuan minggu dan duit kepalanya. Banyak ujian yang lain akan juga dijalankan pada trudnoca, untuk menyemak apa-apa keabnormalan janin.

Ujian ini termasuklah ujian amniosentesis yang dijalankan dengan mendapatkan sampel sel-sel kulit bayi melalui cecair amniotic sekitar bayi encased dalam beg bayi. Dengan kemajuan di ultrazvuk u trudnoci, yang tiga dimensi gambar dari janin di dalam juga boleh diperolehi. Malah, teknik ultrasound berwarna semasa mengandung juga kini boleh didapati. Teknik ini adalah lebih baik dapat menunjukkan keadaan bayi dalam supaya doktor boleh mengambil langkah-langkah yang perlu jika berlaku sebarang masalah. Isu-isu ginekolog lain yang dihadapi oleh wanita termasuk penyakit-penyakit jangkitan seks. Salah satu daripada penyakit-penyakit itu ialah kondilomi, yang adalah Ketuat condyloma juga dikenali sebagai. STD itu disampaikan semasa hubungan seks.

Ini adalah salah satu penyakit jangkitan seks paling biasa di dunia ini adalah kerana gejala-gejala kondilomi mungkin tidak akan muncul selama beberapa tahun pada mangsa. Apabila simptom muncul, ia adalah dalam bentuk luka-luka kecil, warna pink dan muncul dalam genetalia, kawasan dubur dan dalaman di atas faraj. Manusia Papillomavirus(HPV) diketahui menyebabkan Ketuat. Ia telah mendapati bahawa kanser kemaluan mempunyai beberapa pautan dengan HPV oleh itu ia sentiasa dinasihatkan untuk amalan seks selamat kerana keterukan penyakit-penyakit yang disebabkan oleh jangkitan. Miskin orang, pendidikan kesihatan yang minimum dan amalan tentang akan kesemua punca utama penyakit-penyakit tersebut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *