Giloy faedah, kegunaan perubatan dan penawar pelbagai penyakit dengan

Giloy faedah, kegunaan perubatan dan penawar pelbagai penyakit dengan

Giloy telah menjadi tenang popular apabila ia dikatakan bahawa ia boleh menyembuhkan selesema babi.Dalam kesusasteraan Ayurveda ia dinyatakan sebagai Amrita kerana sifat-sifat ubat-ubatan yang tidak terkira banyaknya.Kami mempunyai dua kilang giloy di rumah kami dan bapa saya yang merupakan pesakit artritis yang mempunyai manfaat yang banyak daripadanya.Giloy anti-arthrtic, anti –periodic, anti pyretic, pencernaan, anti radang, pembersih darah dan mempunyai beberapa kegunaan.

Pelbagai nama giloy di India

Nama Hindi

Giloya, Guduchi (Hindi)

Nama Benggali

Gulancha/Palo(Bengali),

Telugu nama

Tippaatigo (Telugu)

Nama Tamil

Shindilakodi (Tamil)

Marathi nama:

Gulavel (Marathi)

Ia boleh digunakan dalam demam kronik gouts, muntah-muntah, melegakan jantung, penyakit kulit, anemia, batuk, demam kuning, kelemahan rintis, gila babi.

Ia dimiliki oleh keluarga Menispermaceae dan memanjat bersungguh-sungguh. Nama Bahasa Inggeris adalah Gulancha Tinospora. Terdapat kira-kira 40 spesies Giloy yang terdapat di seluruh dunia, terdiri daripada bahagian-bahagian Afrika, Asia Timur Selatan dan Amerika Syarikat. Daripada 40 spesies hanya 4 spesies telah dijumpai di India.

Pada masa kini adalah penuh dengan tablet giloy juga. Jika anda tidak menjumpai kilang tersebut yang saya fikir anda boleh jika anda tinggal di tempat yang mempunyai iklim panas dan kerana popularitinya TASKA yang banyak juga memilikinya sekarang.

Sedikit penggunaan ubat-ubatan yang
1. Jika anda mengalami apa-apa jenis penyakit kulit jika giloy jus yang diambil dengan neem dan amla ianya sangat berkesan. Anda boleh melihat hasilnya dalam masa lima belas hari.

2. Dalam bertimbun dengan jus dengan mentega susu adalah sangat berguna.

3. Jus yang dianggap amat berkesan dalam membuang toksin luaran dan dalaman.Ia juga membersihkan keluar toksin otak yang mengganggu fungsi mental.

4. Ayah adalah seorang pesakit Asthama dan beliau mula mengunyah akar dan kulit setiap hari.Ini telah membantu dia banyak.Giloy adalah berkesan dalam masalah pernafasan terutamanya dalam asthama. Bapa saya mengambilnya setiap hari cuaca yang dia mempunyai masalah atau tidak.

5. Dalam penyakit kencing manis ia jus diambil dalam kuantiti yang tinggi sentiasa.

6. Yang stim, daun dan akar boleh digunakan pendarahan berlebihan ketika haid atau jika seseorang mempunyai pendarahan selepas pengguguran atau penghantaran. 5grams daun-daun yang telah dihancurkan bersama-sama dan jus yang telah diekstrak. Jus yang diambil dalam 2 hingga 3ml dalam setengah cawan air dan diberikan kepada pesakit sehingga meningkatkan kepada keadaan.

7. Digunakan dalam malaria dan demam lain juga yang diambil dengan madu.(Batang loji dengan pipli(piper longum) diambil).

8. Semasa senak jus diambil atau pes daun diberikan dengan mentega susu.

Dos Giloy
• Serbuk gm. 1-2 sehingga maksimum 5 gm.
• Rebusan 50-100 ml
• Cabutan 1-2 ml

Rasa jus bukan yang besar tetapi jenis hasil dan manfaat yang ia boleh memberi badan kita adalah luar biasa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *