Gigi palsu: baik, buruk dan yang jelek

Gigi palsu: baik, buruk dan yang jelek

Jika anda telah hilang gigi, atau gigi yang perlu dikeluarkan kerana terusan akar atau gingivitis, anda mungkin telah mengalami insecurities yang datang dengan masalah dengan senyuman anda. Walau bagaimanapun, ini ada pilihan, jika anda mahu mengelakkan gigi mahal dan pembedahan implan gigi-palsu.

Gigi palsu adalah palsu peranti yang dibina untuk menggantikan gigi yang hilang, dan yang disokong oleh sekitar tisu-tisu lembut dan keras dalam rongga mulut. Gigi palsu konvensional boleh alih keluar, Walau bagaimanapun terdapat banyak gigi palsu yang berbeza bentuk, beberapa bergantung kepada ikatan atau clasping ke gigi atau implan gigi.

Terdapat dua kategori utama gigi palsu, bergantung kepada sama ada mereka akan digunakan untuk menggantikan gigi yang hilang gerbang mandibular atau gerbang maxillary. Kedua-dua jenis gigi palsu yang boleh tanggal gigi palsu separa, dan gigi palsu yang lengkap.

Gigi palsu separa akan bagi pesakit-pesakit yang hilang di antara gigi mereka di gerbang yang tertentu. Tetap gigi palsu separa, juga dikenali sebagai “crown and bridge,” dibuat dari Mahkota yang akan dilengkapi pada gigi lain untuk bertindak sebagai abutments dan pontics yang dibuat daripada bahan-bahan untuk menyerupai gigi hilang.

Tetap jambatan yang lebih mahal daripada barangan boleh alih keluar, tetapi yang lebih stabil. Sebaliknya, gigi palsu yang lengkap atau gigi palsu penuh dipakai oleh pesakit-pesakit yang hilang semua gigi mereka di gerbang tunggal, contohnya maxillary (atas) atau gerbang mandibular (rendah).

Sejarah pendakap gigi ini pergi jalan kembali, lebih 700 SM, percaya atau tidak. Orang-orang di utara Itali telah membuat gigi palsu daripada gigi manusia dan haiwan untuk menggantikan jurang mereka telah, disebabkan oleh kekurangan pengetahuan tentang kebersihan dan penjagaan gigi.

Set lengkap gigi palsu muncul di Jepun, dan telah dibentuk dari kayu sehingga zaman Meiji sejarah mereka. Gigi palsu porselin yang pertama telah digunakan sekitar 1770, oleh Alexis Duchateau–dua puluh tahun kemudian, mereka mula untuk membangunkan di London.

Kerana masa telah berubah, kinks yang akan perlahan-lahan sedang bekerja keluar. Di mana gigi palsu pada asalnya tidak selesa dan mentah, mereka kini cukup selesa dan walaupun kelihatan sangat semula jadi.

Walau bagaimanapun, mereka masih datang dengan satu set masalah-masalah yang boleh mengganggu pesakit. Masalah dengan gigi palsu termasuk fakta bahawa pesakit tidak digunakan untuk mendapat sesuatu dalam mulut mereka yang bukan makanan.

Otak perkakas ini sebagai “makanan” deria dan menghantar mesej kepada kelenjar air liur untuk menghasilkan lebih banyak air liur dan merembes pada kadar yang lebih tinggi. Ini akan hanya berlaku di dua belas hingga dua puluh empat jam itu yang pertama selepas itu, kelenjar air liur kembali ke keluaran biasa.

Gigi palsu yang baru juga boleh menjadi punca tempat-tempat yang sakit kerana ia Mampat lambung tisu-tisu lembut (sekeping tisu lembut gigi palsu). Beberapa pelarasan gigi palsu untuk hari yang seterusnya memasukkan gigi palsu yang boleh menjaga isu ini.

Gagging adalah satu lagi masalah yang dihadapi oleh sebilangan kecil pesakit. Pada masa-masa, ini mungkin disebabkan oleh satu gigi palsu yang terlalu longgar, terlalu tebal atau dilanjutkan terlalu jauh posteriorly ke lelangit lembut.

Pada masa-masa, gagging juga boleh dikaitkan dengan psikologi penolakan gigi palsu. Gagging psikologi adalah yang paling sukar untuk mengubati kerana ia adalah di luar kawalan dengan doktor gigi.

Dalam kes-kes tersebut, satu gigi palsu implan yang disokong lelangit-kurang mungkin perlu dibina atau hypnotist yang mungkin perlu dirujuk. Kadang-kadang boleh gingivitis di bawah gigi palsu-penuh, yang disebabkan oleh pengumpulan Plak gigi.

Salah satu masalah yang paling biasa untuk pemakai gigi palsu penuh atas baru adalah kehilangan rasa. Ini boleh menjadi sangat mengecewakan bagi pemakai, dan menjadi salah satu faktor yang tidak membuat gigi palsu wearing berbaloi.

Satu lagi masalah yang boleh datang adalah dengan kestabilan. Mereka kadang-kadang keluar pop pada times yang tidak diingini, dan boleh menjadi longgar, menyebabkan pesakit tidak mahu bercakap di khalayak ramai.

Lebih banyak pangkalan gigi palsu berjalan dalam hubungan yang lancar dan berterusan dengan perkhemahan edentulous (Bukit mana gigi yang digunakan untuk tinggal, tetapi kini terdiri daripada hanya sisa tulang gusi dengan overlying mukosa), lebih baik kestabilan. Kursus, lebih tinggi dan lebih luas punggung, lebih baik kestabilan akan, tetapi ini biasanya adalah hanya hasil daripada Anatomi pesakit, sekatan pembedahan.

Gigi palsu boleh menjadi satu penyelesaian yang bagus bagi sesetengah orang, atau sakit yang rumit bagi orang lain. Pastikan anda berbincang dengan doktor gigi anda tentang semua kemungkinan, dan apa akan bekerja sesuai dengan keperluan anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *