Geran bebas menulis mitos

Geran bebas menulis mitos

Ramai orang berfikir geran adalah satu usaha yang misteri, tetapi untuk orang-orang kita yang telah berjaya dalam kerjaya ia adalah ganjaran, kerja yang menarik. Ia mungkin kelihatan bingung memikirkan kerana pembuat setiap geran mempunyai visi unik dan proses permohonan, tetapi dengan dedikasi, anda boleh mencapai kejayaan sebagai seorang penulis lepas geran.

Nombor mitos 1:

Geran adalah keras

Geran yang menulis bukanlah sukar, melainkan jika anda benci untuk membaca dan menulis, dan kemudian ia boleh menjadi beban sengsara. Benar-benar ianya bukan sains roket. Ia adalah lebih seperti meletakkan sebuah kapal terbang model bersama-sama. Terdapat banyak keping dan anda perlu ikut arahan dengan betul agar ia kelihatan seperti kapal terbang apabila anda sudah selesai. Untuk orang-orang yang terperinci berorientasikan dan menikmati satu cabaran, ia boleh menjadi menyeronokkan!

Utama adalah untuk membaca dan kembali membaca permohonan geran. Mengenal pasti arahan (membuat Nota) dan mengikuti mereka. Kebanyakan kerja-kerja yang tidak penulis geran tidak bertulis — ia adalah menyelidik, membaca, bercakap kepada pelanggan dan membantu mereka merumuskan projek mereka. Langkah terakhir dalam proses adalah penulisan. Sama seperti pesawat model itu — anda meletakkan bahagian-bahagian, perlawanan mereka sehingga arahan dan recheck segala-galanya sebelum anda membuka botol itu gam.

Nombor mitos 2:

Geran penulis akan penulis-penulis kreatif

Salah lagi. Geran yang menulis bukanlah penulisan kreatif. Anda memerlukan arahan dalam Bahasa Inggeris (jika anda menulis bagi geran AS) dan anda perlu kemahiran tatabahasa asas, tetapi agensi pembiayaan menentukan apa yang anda tulis. Hampir semua daripada mereka memberitahu anda dengan tepat apa maklumat yang mereka mahu dan di mana mereka mahu anda untuk meletakkan permohonan. Ia perlu menjadi sebuah cerita yang menarik projek pelanggan anda, tetapi ini boleh dicapai tanpa didahulukan kemahiran menulis.

Malah, banyak memberikan pengulas tahu apa-apa tentang projek-projek yang mereka sedang mengkaji semula, jadi masa lebih pendek ayat-ayat dan lebih mudah cerita adalah mengikut, lebih baik. Sebagai contoh, saya sedang menulis geran untuk industri penjagaan kesihatan dan satu Persekutuan yang membenarkan agensi memberitahu kami bahawa mereka mempunyai pengulas sukarelawan seluruh negara, yang tahu apa-apa tentang penjagaan kesihatan. Ini bermakna saya perlu tulis dengan jelas tentang kepentingan ‘telekesihatan penjagaan rumah untuk pesakit luar bandar’ dan menjelaskan setiap titik dalam bahasa yang orang biasa boleh faham. Ini adalah tidak kreatif. Ia bukanlah walaupun hebat menulis.

Nombor Mitos 3:

Hanya pertubuhan bukan bermotifkan keuntungan yang sangat memerlukan bantuan boleh mendapatkan geran

Kagak. Saya telah bekerja dengan beberapa organisasi berjuta-juta dolar yang menerima geran yang sangat besar. Funder setiap mempunyai misi. Terdapat masalah sosial yang besar yang mereka mahu membantu menyelesaikan. Organisasi yang datang hampir dengan mencadangkan penyelesaian yang realistik adalah satu yang menang.

Geran pembuat cenderung menjadi lebih berminat untuk cadangan remedi klien anda daripada masalah berterusan mereka. (Anda perlu menjelaskan kedua-duanya dalam permohonan geran itu, tetapi tumpuan harus diberikan pada projek mereka yang Apakah penyelesaian yang terbaik dan mengapa ia akan berjaya.)

Nombor mitos 4:

Geran adalah wang percuma

Ini adalah kegemaran masa saya semua. Orang-orang yang tidak pernah ditulis geran sebenarnya percaya ini! Malah, geran adalah pelaburan dalam masyarakat oleh kerajaan, korporat atau peribadi asas untuk kesan masalah sosial. Badan-badan penaja ini mahu melihat pulangan pelaburan mereka dalam bentuk kehidupan yang berubah, penyelidikan dimulakan, komuniti yang terjejas, dan sebagainya. Mereka biasanya sanggup untuk memberikan wang benih — sebahagian daripada kos projek untuk membantu mendapatkannya dari tanah, tetapi saya telah melihat sedikit memberikan pembuat bersedia membayar 100% kos projek. Kadang-kadang sebuah agensi Persekutuan atau Yayasan yang besar akan mengumumkan geran yang mendakwa tiada dana padanan yang dikehendaki, tetapi mereka juga akan memberitahu anda bahawa untuk berdaya saing anda perlu meletakkan beberapa dana sendiri atau mempunyai rakan-rakan lain pembiayaan.

Ia adalah di luar skop artikel ini untuk pergi ke butiran geran bertulis, tetapi memadai untuk mengatakan bahawa penulisan lepas geran adalah mencabar dan memberi ganjaran. Ada apa-apa seperti mencari wang untuk Kumpulan yang mengubah kehidupan rakyat. Ianya benar-benar bernilai mengejar jika anda sedang mencari pekerjaan yang bermakna dan menikmati teka-teki atau model kapal terbang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *