Gelang magnetik dan artritis

Gelang magnetik dan artritis

Satu kaedah yang berkesan dalam melegakan kesakitan artritis menggunakan gelang magnet. Gelang tersebut dicipta untuk meningkatkan aliran darah serta meningkatkan tahap oksigen di kawasan-kawasan yang terlibat untuk mengurangkan keradangan.

Pada asasnya, artritis menghalang darah mengalir dengan bebas dalam kawasan yang terjejas, sekali gus menghalang peredaran dan seterusnya mengurangkan tahap-tahap oksigen dalam dan sekitar bahagian-bahagian yang terlibat.

Gelang magnet ini, yang negatif magnet, meningkatkan peredaran darah di kawasan-kawasan yang terjejas yang seterusnya mempunyai kekutuban positif. Akibatnya, meningkatkan peredaran membolehkan tahap oksigen yang lebih tinggi untuk memasuki kawasan yang terjejas dan berjaya mengurangkan keradangan. Hasilnya ialah kesakitan yang berkaitan dengan artritis dikurangkan dengan banyaknya.

Gelang magnetik dan terapi magnet telah telah wujud untuk masa yang lama, tetapi hanya baru-baru diiktiraf oleh Sains Barat sebagai satu terapi pengurusan kesakitan yang berkesan.

Pengajian Bahasa Inggeris Tempahan diperiksa kecekapan gelang dengan medan magnet yang berbeza; beberapa diberi gelang dengan medan magnet yang kuat, Kumpulan lain diberi plasebo gelang tanpa mana-mana medan magnet atau gelang dengan lemah medan magnet, manakala Kumpulan lain diminta untuk menggunakan ‘bodoh’. Selepas tempoh dua belas minggu, ia didedahkan bahawa Kumpulan yang digunakan medan magnet yang kuat mendapat manfaat daripada pengurangan kesakitan artritis yang besar, manakala yang lemah dan plasebo Kumpulan mempunyai hanya sedikit atau tiada peningkatan. Keputusan tersebut menunjukkan bahawa gelang magnet pasti boleh mengurangkan kesakitan bagi pesakit artritis, dengan syarat bahawa gelang yang digunakan mempunyai medan magnet yang kuat (Tesla 170-200).

Walaupun tidak cukup bukti, gelang magnet semakin diterima di Amerika serta negara-negara Barat yang lain seperti Australia dan UK. Pada lewat tahun 90-an, jualan global gelang magnet mencapai sebanyak 5 juta ringgit. Ini adalah satu angka yang agak berpatutan, memandangkan bahawa terdapat lebih satu juta pesakit artritis di UK sahaja. Baru-baru juga telah menghasilkan kenaikan besar dalam penggunaan kaedah alternatif semulajadi dalam rawatan kesakitan dan lain-lain keadaan kesihatan yang pelbagai.

Dalam membuat keputusan untuk menggunakan gelang magnet, Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk melawat doktor anda sebelum melakukan apa-apa. Perlu diingat bahawa anda perlu berhenti menggunakan sebarang ubat-ubatan atau lain-lain rawatan artritis dan menggantikan mereka benar-benar dengan gelang magnet, kecuali doktor menasihatkan anda berbuat demikian. Terapi magnet mestilah juga dielakkan sepenuhnya jika anda tidak mengandung, memakai perentak jantung atau elektronik implan, atau sedang menggunakan selimut elektrik atau Pemanas tuala wanita.

Ambil perhatian juga bahawa terdapat teknik-teknik rawatan yang berbeza untuk menguruskan sakit artritis, dan tiada harus dikurangkan sama sekali. Sesetengah terapi boleh terus membantu dalam mengurangkan gejala walaupun semasa anda menggunakan gelang magnet.

Manfaat utama daripada menggunakan gelang magnet adalah hakikat bahawa mereka adalah berpatutan. Di samping itu, gelang tersebut-mengganggu dan mempunyai kesan sampingan tidak seperti ubat-ubat kimia yang lain. Tidak ada benar-benar hilang dalam cuba gelang ini pengurusan artritis. Tidak perlu dikatakan, anda $30-$ 100 untuk 1 gelang akan juga dibelanjakan.

Gelang magnet yang masih pilihan yang popular, yang lebih banyak dan lebih banyak pesakit akan memuji kebolehpercayaan mereka. Selain itu, data perubatan telah menunjukkan bukti nyata bahawa terapi magnetik berfungsi melegakan kesakitan artritis. Jadi, jika anda sudah menghidapi sakit artritis yang kronik untuk masa yang sangat lama, gelang magnet mungkin jawapan yang anda telah mencari.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *