Gejala Kayap: Ukuran berjaga-jaga

Gejala Kayap: Ukuran berjaga-jaga

Bagaimana untuk saya menghalang wabak Kayap?
Pastikan untuk makan diet yang menyihatkan, mendapat rehat yang cukup, bersenam & mencari jalan untuk menghilangkan tekanan. Jika anda mengalami wabak yang kerap atau teruk, pergi dan lihat penyedia jagaan kesihatan anda tentang kemungkinan menjalankan rawatan untuk mencegah atau merawat mereka seawal yang mungkin.

Bolehkah saya menghalang penghantaran Kayap?
Jika anda mempunyai gejala-gejala Kayap, anda tidak perlu mempunyai hubungan seks sehingga luka-luka semua sembuh, scabs yang telah jatuh & kulit kembali seperti biasa. Kondom digunakan apabila anda mengalami kudis atau membuka luka, tidak menghalang pemindahan penyakit seperti kondom boleh melindungi luka badan semua. Selain itu, virus boleh merebak walaupun dari kulit ke tempat-tempat yang kondom tidak melindungi. Mempunyai hubungan secara langsung dengan kudis boleh merebak Kayap ke bahagian lain tubuh atau badan pasangan anda. Jika kulit adalah kembali kepada normal & anda tidak mempunyai gejala-gejala Kayap, anda boleh melakukan hubungan seks sekali lagi, tetapi anda masih boleh menyebarkan virus ini walaupun tidak menunjukkan sebarang gejala yang hadir (walaupun risiko adalah rendah). Disarankan untuk sentiasa menggunakan kondom yang ketika bersetubuh lisan, faraj atau dubur.

Jika anda alami, atau mula melihat beberapa tanda amaran biasa yang boleh mencadangkan satu letupan – kesemutan, pembakaran & gatal-gatal kudis di mana mereka telah sebelum – anda patut terhenti mempunyai hubungan seks dengan serta-merta. Isyarat ini boleh mula beberapa jam atau hari sebelum kebangkitan telah. Penghidap ulser tidak mempunyai sebarang hubungan seksual sehingga kudis semua telah sembuh & semua scabs telah jatuh selain. Berbincang dengan doktor anda untuk mengetahui sama ada anda perlu mengambil ubat-ubatan untuk mengurangkan kemungkinan memindahkan Kayap kepada pasangan anda.

Peraturan-peraturan am untuk melihat jika anda sedang bergelut dengan wabak Kayap adalah:
• Jangan sentuh kudis tersebut. Jika anda berbuat demikian, basuh tangan anda handsomely dengan sabun dan air untuk menghapuskan virus.
• Selepas menggunakan tandas, basuh tangan anda
• Tidak menyentuh atau menggosok mata anda melainkan anda telah dibasuh tangan anda.
• Basuh tangan anda sebelum menyentuh kanta kenalan.
• Tidak basah kanta kenalan dengan air liur.
• Jika anda mengalami kudis sejuk, tidak datang untuk menutup kepada sesiapa, terutamanya bayi, kanak-kanak atau wanita hamil.
• Jika anda mempunyai kemaluan kudis, tidak melakukan hubungan seks, tidak menggunakan kondom yang.

Beberapa tips yang sihat:

Apabila mengalami wabak ia adalah penting untuk memastikan luka di & di kawasan sekitar mereka bersih & kering seberapa banyak yang mungkin. Ini akan membantu quicken proses penyembuhan semulajadi. Sesetengah doktor menyarankan pancuran mandian air panas pada kawasan yang dijangkiti untuk memastikan ia bersih. Selepas itu, perlahan-lahan kering dengan tuala atau di televisyen pada haba yang rendah atau seting yang sejuk. Untuk mengelakkan scab, Jangan gunakan Seluar dalam ketat. Kebanyakan krim & losyen tidak membantu. Agak bertentangan, sesetengah daripada mereka mungkin lagi mengganggu kawasan tersebut.

Asid amino lysine & arginine telah ditunjukkan untuk memainkan peranan dalam wabak Kayap. Mengikut beberapa kajian yang baru, lysine membantu mengawal Kayap wabak. Di sisi lain, arginine worsens wabak itu. Oleh itu, makanan yang kaya dengan lysine & rendah kandungan arginine membantu mengawal kedua-dua herpes, kemaluan & lisan. Berikut adalah senarai makanan yang kaya dengan lysine dan kaya dengan arginine. Ikan, ayam, daging lembu, kambing, keju, susu, kacang, bir dan yis, mung Taugeh & kebanyakan buah-buahan & sayur-sayuran mempunyai lysine yang lebih banyak daripada arginine, kecuali kacang pea yang. Gelatin, coklat, carob, kelapa, oat, tepung putih & bran, kacang tanah, Taugeh & CLS gandum telah arginine yang lebih banyak daripada lysine.

Herpes yang boleh menyebabkan kanser pangkal rahim?
tidak! Kanser pangkal rahim tidak disebabkan oleh Kayap.

Adakah terdapat apa-apa berkaitan antara Kayap & AIDS?
Orang-orang yang menghidap Kayap & lain penyakit (PCB) yang menyebabkan luka-luka kemaluan, adalah pada risiko yang lebih besar menjadi dijangkiti oleh HIV. Kecederaan adalah satu cara yang HIV boleh memasuki badan & mula merebak. Jika seseorang dengan HIV kontrak genital herpes, ia adalah agak berkemungkinan bahawa jangkitan akan menjadi lebih teruk daripada ini untuk orang HIV yang percuma.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *