Gejala-gejala, risiko dan rawatan hati khusus

Gejala-gejala, risiko dan rawatan hati khusus

Penyakit ini telah menjadi agak biasa di kalangan aktif seks lelaki dan wanita. Anda boleh kontrak satu penyakit jangkitan seks atau jangkitan melalui hubungan seks yang tidak dilindungi atau dengan berkongsi mainan seks dengan pasangan yang dijangkiti. Hati bebas khusus diketahui memberi kesan terutamanya kepada manusia, tetapi juga boleh menjejaskan wanita. Jangkitan ini biasanya diagihkan oleh STD lain seperti chlamydia, atau melalui kerosakan uretra yang mungkin disebabkan oleh hubungan seks yang bersungguh-sungguh. Jangkitan ini dinamakan “bebas khusus”, tiada sebab langsung untuk jangkitan ini dikenali lagi. Anda akan mengalami komplikasi kesihatan yang lain Jika jangkitan ini tidak dirawat pada masa yang ditetapkan.

Anda akan lebih cenderung kontrak ini jangkitan seksual dihantar jika anda mempunyai unprotected hubungan seks faraj, mulut atau dubur dengan seseorang yang telah dijangkiti dengan jangkitan seksual dihantar. Anda akan cenderung untuk mengalami tanda-tanda hati khusus seperti sakit, kemerahan, bengkak dan swelling dalam urethra. Selain daripada bakteria yang menyebabkan chlamydia yang boleh menyebabkan hati khusus, organisma lain yang boleh menyebabkan jangkitan ini termasuk virus papilloma manusia (HPV) yang menyebabkan Ketuat genital, virus herpes simplex (HSV) yang menyebabkan genital herpes dan trichomonas vaginalis protozoan yang menyebabkan trichomonas.

Apakah tanda-tanda hati khusus?

Kebanyakan orang-orang yang telah mengidap jangkitan ini hampir tidak pernah mengalami apa-apa gejala. Orang-orang yang mengalami gejala-gejala yang begitu ringan dalam alam semula jadi bahawa mereka sering diabaikan oleh orang yang dijangkiti. Gejala-gejala yang biasa dialami oleh lelaki termasuk penampilan yang merah, mentah atau sakit keluar mendung zakar, putih dari zakar dan ingin membuang air kecil yang kerap. Wanita biasanya mengalami gejala-gejala hanya apabila jangkitan benar-benar mencapai uretra mereka, Rahim dan tiub fallopio. Wanita akan mengalami gejala-gejala seperti rasa sakit dan ketidakselesaan dalam perut dan faraj. Kebanyakan masa jangkitan ini menjadi sukar untuk mendiagnosis supaya ia dinasihatkan bahawa anda mengambil satu untuk menyemak NSU.

Apakah risiko-risiko seperti jangkitan ini?

Jika jangkitan ini tidak dirawat, ia boleh menyebabkan penyakit inflammatory pelvik yang serius di kalangan wanita. Wanita juga boleh mengalami komplikasi teruk kesihatan yang lain seperti keputihan yang tidak teratur, sakit perut, muntah-muntah, pendarahan faraj antara tempoh dan gejala-gejala demam. Sesetengah wanita akan cenderung mengalami penipisan, yang tersumbat kekal tiub fallopio dan, dalam kes-kes yang jarang berlaku, untuk kandungan kehamilan. NSU boleh membawa kepada jangkitan-jangkitan betina dalam lelaki dan serviks di kalangan wanita. Jika anda meninggalkan gejala-gejala tidak dirawat, lelaki dan wanita boleh mengalami risiko kerosakan kepada tahap kesuburan mereka.

Bagaimana hati khusus boleh dilayan?

Jika keputusan ujian STD skrin yang penuh untuk hati khusus adalah positif, maka ia menunjukkan bahawa anda dikehendaki untuk merawat jangkitan. Hati bebas khusus, jangkitan bakteria, yang boleh sembuh sepenuhnya dengan bantuan ubat-ubatan antibiotik seperti Azithromycin dan Doxycycline. Anda boleh memilih untuk satu dos tunggal Azithromycin untuk merawat jangkitan ini. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mampu untuk bertolak ansur tinggi dos antibiotik, anda boleh mengambil dos yang lebih rendah. Anda boleh mengambil Doxycycline, yang anda perlu ambil untuk jangka masa tujuh hari. Kedua-dua ubat yang sama berkesan, tetapi anda akan lebih cenderung untuk mengalami kesan sampingan jika anda mengambil dos tinggi antibiotik yang tunggal.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *