Gejala-gejala kanser lidah

Gejala-gejala kanser lidah

Artikel ini akan membantu anda untuk memahami kanser lidah dan mengenali gejala-gejala kanser lidah. Kanser lidah dan bibir adalah jenis paling biasa kanser mulut. Terdapat lain-lain jenis kanser lidah, tetapi mereka adalah statistik yang luar biasa. Faktor-faktor risiko yang kuat untuk penyakit ini dipercayai boleh merokok dan penyalahgunaan alkohol.

Lidah
Lidah merupakan organ otot yang berserabut, alih iaitu organ utama yang rasa. Ia membantu kita mengunyah, menelan makanan, dan bercakap. Dipisahkan dua bidang Anatomi, lidah lisan dan pangkal lidah. Lidah lisan adalah bahagian yang anda boleh “melekat keluar.” Ia memanjang ke belakang kepada Kumpulan ketulan di belakang lidah yang sebenarnya khusus citarasa yang berbentuk V. Di sebalik ini ialah pangkal lidah yang ketiga memberi satu lidah.

Jenis paling biasa kanser lidah ialah squamous Karsinoma sel yang bermula di lapisan permukaan lidah. Gejala-gejala kanser lidah termasuk kudis atau ketulan pada lidah, diubah, dan rasa kesukaran menelan atau bercakap. Kanser yang telah merebak boleh menyebabkan bengkak nod limfa di leher, dan gejala-gejala lain.

Squamous Karsinoma sel lisan dan pangkal lidah
Squamous Karsinoma sel daripada lidah lisan biasanya terletak di sebelah, atau sempadan sisian, yang biasanya agak ulcerated dan grayish pink ke merah warna. Ia adalah kawasan yang akan sering berdarah dengan mudah jika digigit atau menyentuh. Pangkal lidah atau memberi satu pertiga daripada lidah juga boleh menanam beberapa jenis kanser. Diagnosis jenis ini sering datang agak lewat, kerana pada peringkat awal, gejala-gejala mungkin tidak boleh dilihat. Jika terdapat gejala-gejala, biasanya terdapat sedikit sahaja. Sebilangan besar pesakit dengan penyakit ini akan ada metastasis leher, seperti kanser merebak melalui nod limfa di leher. Pangkal lidah kanser boleh sakit, mewujudkan rasa kenyang, tukar bunyi suara, dan mungkin juga menyebabkan beberapa menghadapi kesukaran untuk menelan.

Gejala-gejala kanser lidah yang biasa termasuk:
• Berubah deria rasa.
• Pendarahan di dalam mulut.
• Keretakan di kawasan lidah.
• Kesukaran makan atau menelan.
• Kesukaran bercakap.
• Sekaligus pada lidah.
• Bebas-penyembuhan sakit pada lidah, yang putih, pucat, merah, hitam atau sebaliknya dikotorkan.
• Bengkak nod limfa di leher.
• Penebalan kawasan lidah.
• Lidah sakit.
• Tidak dapat dijelaskan kehilangan berat badan.

Di antara gejala-gejala ini juga boleh nyata dalam masalah-masalah kesihatan yang lain. Ingin mendapatkan segera rawatan perubatan adalah kunci untuk mengelakkan komplikasi. Gejala-gejala kanser lidah yang serius seperti pendarahan yang berat dan labored bernafas, memerlukan rawatan perubatan segera dengan serta-merta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *