Gaya kepimpinan Demokratik

Gaya kepimpinan Demokratik

Kepimpinan amatlah penting dalam hampir setiap ruang kehidupan. Daripada belenggu persekolahan, kepada sebuah syarikat yang menetapkan, bahawa hospital, dan walaupun dalam isi rumah, borang jenis kepimpinan yang lazim mentakrifkan pelan tindakan ahli-ahli organisasi. Bila cekap, model kepimpinan ini membantu pembangunan, kemajuan dan kejayaan. Terdapat enam mencatat keluar pengurusan jenis, yang, kita akan membincangkan keberkesanan, execs, dan keburukan gaya pengurusan yang demokratik.

Apakah pengurusan yang demokratik?

Dalam suasana yang membenarkan kepimpinan Demokratik, proses membuat pilihan dan keseluruhan tanggungjawab antara ahli kumpulan yang banyak dikongsi. Tiada pilihan akan dibuat dengan sesi dari ahli-ahli kumpulan oleh pemimpin, supaya hasil yang muktamad yang hasilnya daripada usaha Kumpulan, dan pilihan orang tidak tertentu. Tugas-tugas diwakilkan kepada kakitangan bawahan berjaya, tempat pelaksanaan tugas yang sepenuhnya di tangan mereka. Cadangan adalah pada setiap masa selamat datang dan setiap ahli adalah digalakkan untuk membuat sebagai pemimpin apabila ia datang untuk membuat pilihan dan pelaksanaan keputusan.

Jenis kepimpinan Demokratik yang boleh digunakan dalam pelbagai bidang yang melibatkan Perkhidmatan mengingatkan kejururawatan dan penjagaan kesihatan, bidang kreatif “percambahan fikiran” tempat adalah penting untuk keputusan bekalan yang cekap, dan medan yang mengandungi perundingan yang berbeza-beza faktor bantuan paparan pada pilihan yang terbaik. Walaupun dalam disiplin yang menghasilkan atau beberapa organisasi lain bagi perkara itu, jenis ini memudahkan proses tiba opsyen untuk mengatakan kos-menghiris, peningkatan dalam kualiti produk yang tinggi, atau peningkatan dalam kualiti perkhidmatan pelanggan. Model pengurusan ini juga boleh relevan dalam bidang pendidikan dalam beberapa kes.

Profesional dalam gaya pengurusan yang demokratik

Model pengurusan yang demokratik menguatkuasakan persekitaran kerja di mana semua orang dibenarkan untuk menyumbang kepada proses membuat keputusan. Ini bukan sahaja menawarkan jumlah tertentu daripada kepentingan dan kuasa kepada ahli kumpulan tersebut, tetapi juga menjadikan mereka lebih bertanggungjawab kerana beban melaksanakan alternatif yang mereka telah membuat terletak pada bahu mereka sendiri. Melibatkan lebih ramai ahli dalam tempoh membuat pilihan membenarkan Kumpulan untuk berjaya dalam penyelesaian yang terbaik yang boleh didapati. Kepelbagaian pandangan ini membenarkan Kumpulan untuk menangani setiap masalah selepas menganalisis setiap perspektif, dan menyediakan penyelesaian dengan cara yang serupa. Dengan membenarkan semua orang untuk menjadi sebahagian daripada proses, cara pengurusan ini membenarkan kreativiti dan pemikiran kreatif. Kerana bercakap tentang lebih awal, dengan sejumlah besar otak yang terlibat atas sesiapa sahaja cabaran tertentu, gaya pengurusan yang demokratik cabaran kreativiti masing-masing, seterusnya menjadikan mereka luar biasa untuk memberikan anda penyelesaian yang progresif. Kreativiti tersebut adalah diperlukan dan dihargai dalam apa-apa jenis persekitaran. Akhir sekali, dalam persekitaran sedemikian, pekerja atau ahli-ahli kumpulan belajar untuk menghormati antara satu sama lain pandangan, termasuk daripada pemimpin dan sebaliknya. Oleh kerana semua orang seolah-olah diberi alternatif yang sama, pertempuran yang menarik adalah lebih kurang mungkin Bilakah gaya kepimpinan ini dilaksanakan.

Kontra Model pengurusan yang demokratik

Salah satu kelemahan terbesar yang banyak jenis kepimpinan Demokratik seperti menunjukkan ramai adalah jumlah masa yang anda selesai membuat resolusi proses mengambil masa. Kerana tanda hijau ditunggu dari setiap ahli kumpulan, ia boleh menjadi proses ditarik berlarutan sebelum apa-apa persetujuan tiba di. Selanjutnya, terdapat semua masa kemungkinan bahawa penyelia atau Ketua Kumpulan mungkin hanya menggalakkan penyertaan Kumpulan dan meminta beliau atau pendapat beliau mengenai perlu isu-isu, tetapi akhirnya dapat melakukan tepat apa yang kecelaruan berfikir yang sesuai. Ini menunjukkan pihak pengurusan Demokratik taip hanya perlindungan sehingga kepimpinan autokrasi yang tepat. Semasa pertempuran kepentingan mungkin lebih kurang doubtless, ia tidak boleh dikuasai keluar sama sekali. Apabila terdapat begitu banyak minda di tempat kerja, ia adalah tulen untuk menentang faktor untuk diletakkan atas meja. Pada satu masa seperti ini, ia adalah Ketua di tugas untuk memastikan bahawa senario tidak keluar daripada tangan. Ketua perlu mengambil pendirian mengenai perspektif mana atau konsep adalah tambahan boleh diterima.

Gaya kepimpinan penyertaan ini adalah pada ketika yang terbaik ia dengan berhati-hati dilaksanakan. Dalam keadaan sedemikian, ia mungkin mungkin benar-benar menggalakkan pertumbuhan organisasi selain daripada pekerja. Secara ringkasnya, kerana Kumpulan berkembang, jadi Adakah pekerja-pekerja yang berusaha ke arah matlamat ini. Pada Kursus ini, penyelia atau Ketua belajar belajar bagaimana untuk mengambil keputusan yang tepat pada masa yang tepat, namun perlu pastikan bahawa sebab siding dengan keputusan tertentu adalah jelas. Terdapat tiada perkara itu sebagai satu kemestian sebagaimana pandangan hasil daripada situ adalah suatu sebab yang sah bagi penyelia mengambil pendirian. Cara terbaik untuk membuat ini jenis pengurusan yang bekerja adalah untuk penginapan ditengahkan pada subjek dialog dan tidak membolehkannya melencong ke zon yang tidak selesa atau peribadi kerana ia boleh kadang-kadang. Sebagai seorang pemimpin yang mengikut gaya tersebut, anda akan belajar untuk memahami seni berbuat demikian dari semasa ke semasa. Terdapat banyak pengkritik fesyen pengurusan Demokratik, tetapi kritikan ini boleh disahkan salah jika model yang dilaksanakan bijak dan bertanggungjawab.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *