Gatal-gatal, mengelupas kulit zakar – PCB atau kerengsaan yang biasa?

Gatal-gatal, mengelupas kulit zakar – PCB atau kerengsaan yang biasa?

Pada tanda pertama mengelupas kulit zakar, ia adalah perkara biasa bagi lelaki untuk melompat kepada kesimpulan mengenai pasangan mereka yang terakhir dan tertanya-tanya Apakah jenis penyakit yang mereka mungkin telah berjaya mengambil. Aduan biasa didengar oleh profesional kesihatan banyak lelaki adalah dari lelaki zakar yang gatal-gatal atau mempunyai penampilan yang merah, scaly. Mujurlah, dalam kebanyakan kes, masalah ini boleh chalked sehingga kerengsaan biasa atau tidak cukup lube semasa seks. Dengan penggunaan vitamin zakar dan pelembab, kulit perlu cepat kembali seperti biasa.

Beberapa syarat kulit zakar yang biasa adalah seperti yang dinyatakan di sini untuk mendapatkan maklumat; lelaki yang mempunyai sakit yang terbuka pada zakar mereka atau dalam keadaan kronik yang tidak akan sembuh dengan kebersihan yang betul dan lebih remedi kaunter perlu berjumpa doktor untuk firma diagnosis dan rawatan.

1. Yis Jangkitan – salah satu punca yang terumum kulit kering, gatal zakar adalah tidak lebih daripada satu jangkitan yis biasa – juga dikenali sebagai seriawan. Walaupun ia lebih sering dikenali sebagai masalah wanita, overgrowth yis boleh menjejaskan semua orang, bahkan sebelum mereka menjadi aktif seks. Organisma yang menyebabkan jangkitan yis – kulat dikenali sebagai Candida albicans sentiasa hadir pada kulit, tetapi di bawah keadaan tertentu, ia boleh pergi ke fasa pertumbuhan pesat dan menyebabkan kulit gejala-gejala seperti kekeringan, gatal-gatal, kelemumur atau mengelupas, kemerahan dan merupakan pelepasan whitish.

Jangkitan yis tidak berbahaya, tetapi mereka sangat mudah berjangkit dan boleh dipindahkan antara pasangan. Merawat mereka secara amnya terdiri daripada memohon over-the-counter ubat antikulat seperti yang digunakan untuk jangkitan yis yang feminin. Cara terbaik untuk mengawal yis dan mengelakkan jangkitan ialah memastikan kulit zakar, bersih, kering dan well-moisturized untuk menghalang Yis yang mengambil pegangan. Vitamin zakar yang mensasarkan kesihatan kulit, vitamin A, C dan D, juga boleh menghalang pertumbuhan yis pada kulit zakar.

2. Gatal Jock – lain jangkitan kulat biasa yang sering memberi kesan kepada kawasan zakar dan pangkal paha yang sering dirujuk sebagai jock gatal. Jika zakar gatal-gatal dan merah, menyebarkan ruam yang bergerak keluar dari titik yang kecil, berpusat, membangunkan atlet gatal boleh menjadi masalah. Keadaan ini boleh menyebabkan gatal-gatal yang teruk dan membakar, serta penampilan yang scaly di tepi luar ruam, dan ianya sangat mudah berjangkit. Berkongsi tuala, pakaian atau lain-lain barangan peribadi adalah cara utama untuk menyebarkan kulat.

Perhatian kepada kebersihan dan mengelakkan perkongsian barangan peribadi dan pakaian akan membantu untuk mencegah pemindahan jock gatal. Menghilangkan yang gatal, ruam scaly umumnya memerlukan satu ubat antikulat; menenangkan crèmes vitamin dengan pelembab semulajadi juga boleh membantu untuk mengurangkan gatal-gatal dan ketidakselesaan.

3. Psoriasis – lelaki yang mempunyai psoriasis di bahagian lain pada badan mereka juga boleh melihat tanda-tanda ia pada zakar. Mengelupas kulit zakar, penampilan yang scaly, merah dan ruam yang mempunyai perwatakan yang tidak stabil boleh terdapat tanda-tanda psoriasis. Selain daripada rawatan dengan Kortikosteroid, dermatologi banyak mengesyorkan vitamin A atau retinol, sebagai rawatan yang berkesan. Walaupun keadaan ini tidak berjangkit, ia boleh membawa dan menarik. Mengurangkan gejala-gejala dengan produk penjagaan kulit semula jadi boleh membantu untuk meningkatkan nada dan tekstur kulit.

Menjaga zakar sihat dan lembut
Menjaga zakar sihat mungkin berbunyi rumit, tetapi sepatutnya penjagaan kulit adalah lebih mudah daripada nampaknya. Langkah pertama untuk zakar yang sihat adalah untuk memastikan ia bersih – lelaki yang berukur perlu membuat tempat yang khas untuk membasuh di bawah kulup tersebut. Formula vitamin semulajadi zakar yang (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1) mengandungi bahan-bahan seperti vitamin A, C dan D bagi licin, supple, kulit responsif dan pelembab semulajadi untuk penampilan yang sihat, malah dapat meningkatkan keseluruhan rupa dan rasa zakar dan meningkatkan ketahanan kepada masalah kulit yang kecil.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *