Garam Kristal lampu – Adakah mereka bekerja?

Garam Kristal lampu – Adakah mereka bekerja?

Lampu Kristal garam Himalaya terkenal mempunyai manfaat kesihatan yang menyeluruh, tetapi Adakah mereka bekerja?

SAINS

Daripada perspektif saintifik, ini adalah bagaimana garam Kristal yang lampu berfungsi.

Struktur atom garam Kristal terikat elektrik, bukan molekul, dan ini membolehkan Kristal garam untuk menukar dan balik dari sebuah Kristal kepada keadaan cecair.

Haba dari mentol pada lampu garam Kristal mewujudkan suhu permukaan yang lebih tinggi daripada udara persekitaran di dalam bilik. Hal ini menarik molekul air dalam udara sekeliling sejuk, mengakibatkan pemeluwapan pada permukaan daripada Kristal rock. Proses ini membolehkan mineral elektrik terikat natrium klorida berpecah kepada bebas natrium (positif) dan ion-ion klorida (negatif).

Sebaik sahaja molekul air evaporate, ion-ion natrium dan klorida kembali kepada bentuk mineral Kristal mereka. Proses pengionan yang semula jadi ini berlaku berulang-ulang kali, dapat dilihat dengan mata, dan tidak menjejaskan kualiti Kristal garam.

Apabila dinyalakan oleh bulb lampu kecil 15 watt atau kurang, lampu garam Kristal rock mengeluarkan dengan caj elektrik yang melepaskan ion-ion negatif sihat ke udara. Ion-ion negatif ini membunuh bakteria, acuan, mildews dan spora, bau, gas kimia, asap rokok, bau haiwan peliharaan, pollens, habuk dan debu kutu daun, hama, bulu haiwan, virus, elektrik statik, karbon monoksida, dan banyak lagi.

ION-ION NEGATIF

Dalam alam semula jadi, ion negatif dicipta melalui Angkatan ribut hujan, air terjun, pemutihan, cahaya matahari, gelombang lautan dan angin. Dalam udara segar negara, kita dapati sehingga 4,000 ion-ion negatif setiap sentimeter padu (saiz gula kiub).Sehingga 10,000 ion-ion negatif boleh ditemui berhampiran surf berat, atau berhampiran dengan air terjun. Itulah sebabnya mengapa kita berasa begitu segar dan bertenaga apabila kami berada berhampiran persekitaran ini.

Sebaliknya, bilangan ion-ion negatif di kawasan metropolitan biasanya tidak sampai pun ke 100!

Selalunya, rumah kita adalah punca pelbagai risiko kesihatan. Sebagai contoh, banyak bahan cemar yang ditemui di udara tinggal melampirkan diri mereka kepada zarah-zarah habuk terapung. Dalam ujian yang dijalankan oleh Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, mereka mendapati 53% kurang habuk, dan 95% kurang bakteria dalam udara dengan mengion dalam bilik.

Majalah Housekeeping yang baik, dalam bulan Mac 1999, telah dengan Jurutera menguji ionizer yang menggunakan ujian asap, dan mendapati bahawa ia dibersihkan asap di dalam tangki.

MANFAAT KESIHATAN

Pengamal kesihatan di Eropah, Amerika Utara, Australia dan Jepun telah menggunakan lampu garam Kristal secara meluas dalam rawatan mereka untuk penyakit seperti berdengkur, alahan, masalah resdung, mengurangkan serangan asma, masalah pernafasan dan meningkatkan sistem imun.

Rumah kami dipenuhi organik meruap yang boleh memberi kesan yang serius kepada kesihatan kita. Sebagai contoh, satu kajian 15 tahun membuat kesimpulan bahawa wanita yang bekerja di rumah mempunyai sebuah 54% lebih tinggi kadar kematian akibat kanser daripada orang-orang yang bekerja dari rumah. Ini secara langsung hasil daripada peningkatan pendedahan kepada bahan kimia toksik, yang terdapat produk-produk isi rumah yang sama. Ion-ion negatif boleh membantu mengurangkan sebatian organik yang tidak menentu ini.

Agensi perlindungan persekitaran di Amerika Syarikat mengekalkan bahawa pencemaran udara dalaman adalah salah satu daripada lima ancaman utama kepada kesihatan awam. Ia sepatutnya tidak mengejutkan kemudian bahawa banyak Hospital di Eropah membuat pengionan mandatori.

Tanpa ragu-ragu, lampu Kristal garam Himalaya melakukan kerja. Mereka adalah satu ciri yang sangat menarik di mana-mana rumah, selamat, dan boleh digunakan dalam setiap bilik di rumah anda. Untuk hasil yang optimum, lampu garam Kristal anda harus ditinggalkan seberapa banyak yang mungkin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *