Gangguan kompulsif – pemikiran mencederakan orang lain serta lain-lain jenis OCD

Gangguan kompulsif – pemikiran mencederakan orang lain serta lain-lain jenis OCD

Anda pernah mempunyai pemikiran di mana anda benar-benar menyakiti orang lain atau diri sendiri?

Adakah anda takut bahawa satu hari nanti anda akan berakhir di penjara kerana anda menyakiti atau membunuh orang lain kerana OCD anda?

jangan risau. Anda tidak bersendirian dalam ketakutan ini. Berjuta-juta orang yang mengalami OCD menghadapi ketakutan ini setiap hari. Ini juga bererti orang-orang yang tahu mereka tidak akan melakukan apa-apa seperti ini. Mereka hanya mengalami dengan fikiran-fikiran tentang hal itu.

Perkara pertama yang anda perlu tahu adalah bahawa ini akan mengganggu fikiran dan bahawa otak kita kadang-kadang berfikir tentang perkara-perkara yang kita tidak mahu untuk berfikir tentang. Ia adalah hampir seperti pertempuran dalam fikiran anda.

Anda mungkin berfikir, “mesti ada sebab mengapa saya berfikir seperti ini, mungkin saya pembunuh bersiri atau sesuatu.” Kagak, tidak benar sekali.

Otak kita akan tertarik dengan perkara-perkara yang kadang-kadang kita tidak mahu mereka pasti teruja tentang. Semua sepanjang sejarah, anda boleh melihat orang-orang yang menonton keganasan dan walaupun dalam tv hari ini, ianya begitu popular. Ada sesuatu yang menarik kepada otak kita tentang hal itu.

Terdapat perbezaan yang besar antara keganasan yang menonton di tv dan menikmati ia, seperti menonton Rambo ™ atau sesuatu, dan benar-benar membunuh seseorang. Ini adalah dua alam semesta yang berbeza.

Jika anda merasa bahawa anda benar-benar akan memudaratkan seseorang, anda perlu mendapatkan kaunseling serta-merta dan mungkin sesetengah ubat-ubatan.

Jika anda hanya mempunyai pemikiran yang mengganggu, hanya tahu bahawa mereka hanya itu, mengganggu fikiran. Anda tidak perlu bimbang lagi kerana anda tidak akan menganggu orang lain. Melihat fakta bahawa anda adalah begitu bimbang tentang hal itu sebagai bukti kepada fakta bahawa anda akan benar-benar tidak pernah melakukannya.

Tindakan: Jika kebetulan anda benar-benar berfikir bahawa anda akan akhirnya membahayakan seseorang, anda perlu mencari ahli terapi dan mungkin sesetengah ubat daripada mereka.

Jika anda boleh mengenali pemikiran ini yang hanya mengganggu fikiran, apabila anda bimbang tentang sesuatu, yang biasanya bermaksud bahawa tidak ada cara di dunia bahawa anda akan melakukan apa yang anda akan takut anda akan lakukan. Jadi berehat mudah, mengetahui ianya mengganggu berfikir. Hanya berfikir tentang perkara-perkara yang anda suka, mungkin ia boleh bercuti atau bahkan rainbows atau wang atau apa-apa. Teruja diri sendiri tentang sesuatu, apabila anda teruja dengan sesuatu, ia memberikan anda masa yang kurang perlu bimbang.

Apabila anda boleh menjadi baik menyedari apabila anda mengalami OCD untuk berfikir, maka anda akan menyedari bahawa anda benar-benar tidak perlu bimbang tentang hal itu. Jika anda merasa seperti anda harus melakukan ritual, fizikal atau mental, maka itulah OCD untuk berfikir. Anda boleh benar-benar menyedari bahawa ia adalah hanya OCD untuk berfikir dan bukan anda yang bersedia untuk melakukan pemikiran. Percaya atau tidak, ini adalah separuh daripada pertempuran.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *