Gambaran tentang jangkitan kulat kuku jari kaki – punca, gejala dan rawatan yang boleh diperolehi

Gambaran tentang jangkitan kulat kuku jari kaki – punca, gejala dan rawatan yang boleh diperolehi

Mengikut angka terbaru, onychomycosis yang kerap dirujuk sebagai jangkitan kulat kuku jari kaki menjejaskan separuh daripada orang Amerika, berumur 70 tahun dan seterusnya. Ini adalah penyakit yang disebabkan oleh Kumpulan kulat yang dipanggil dermatophytes. Kulat ini berkembang dan mereka memakan keratin yang membentuk permukaan kuku jari kaki itu. Keadaan ini agak jarang berlaku dalam golongan muda terutamanya kanak-kanak. Kemudian lagi, prevalens penyakit ini meningkat kerana orang perkembangan umur. Jangkitan kulat berlaku apabila microscopic kulat mula masukkan trauma kecil di kuku, kemudian membesar dan merebak di kawasan yang panas dan lembap di dalam stoking atau kasut orang.

Apa yang menyebabkan jangkitan kulat kuku jari kaki?

Kulat pertambahan kawasan soggy dan orang boleh mendapat jangkitan dari pancuran mandian, komuniti jimnasium dan kolam renang. Ini boleh dilakukan dikalangan ahli keluarga dan rakan-rakan melalui hubungan secara langsung atau tidak langsung.

Unluckily, keadaan ini boleh berjangkit dari jari kaki yang satu kepada yang lain atau pun untuk bahagian lain badan. Individu yang dinamik dalam bidang sukan dan mahu memakai Kasut ketat dilengkapi atau jarang Cucian kaki mereka adalah pada risiko yang lebih tinggi untuk membangunkan keadaan ini.

Bagaimana anda tahu jika anda mempunyai jangkitan kulat kuku jari kaki?

Simptom paling biasa jangkitan kulat kuku jari kaki yang busuk sampah di bawah kuku jari kaki, pengerasan kuku jari kaki yang dijangkiti, perubahan warna kuku jari kaki, jatuh daripada kuku jari kaki, dan tempat-tempat yang dapat dilihat di dalam toenails yang terlibat.

Terdapat perbezaan yang besar antara jangkitan pada kuku dan toenails kerana ia lebih rumit untuk merawat toenails dijangkiti. Toenails yang besar dan kecil akan lebih predisposed untuk jangkitan kulat ini walaupun dalam toenails yang lain boleh juga dijangkiti.

Di samping itu, faktor risiko lain yang berbeza dengan keadaan ini adalah: tidak pengeringan off kaki dengan berhati-hati, tidak normal paras PH kulit, dan sistem imun yang rendah orang yang telah terdedah kepada kulat. Orang-orang yang menderita akibat penyakit kencing manis mempunyai risiko yang tinggi mempunyai kuku jari kaki kulat memandangkan sistem imun mereka adalah lemah. Oleh yang demikian, kebanyakan pesakit kencing manis perlu mengambil kesempatan daripada Perkhidmatan seorang podiatrist kerana mereka mempunyai toenails yang sensitif.

Bagaimana untuk merawat kulat kuku jari kaki?

Sebaik sahaja bermula jangkitan kulat, ia adalah penting untuk dinilai oleh profesional. Penyakit adalah disembuh. Walau bagaimanapun, proses rawatan agak perlahan. Terdapat dua jenis utama rawatan jangkitan kulat. Yang pertama adalah rawatan topikal yang biasanya digunakan pada permukaan paku. Kedua adalah ubat-ubatan yang diambil melalui mulut orang.

Kajian penyelidikan membuktikan bahawa rawatan topikal bagi kulat kuku berfungsi dalam tempoh awal jangkitan ringan. Juga, profesional penjagaan kesihatan mungkin ditetapkan ciclopirox yang merupakan seorang anti-kulat kuku yang digunakan pada kuku yang dijangkiti dan kulit sekitarnya. Anda juga boleh mencari rawatan menukarkan kulat lain, walaupun berbeza-beza keberkesanannya.

Lebih sering daripada tidak, individu-individu yang terlibat dengan keadaan lebih suka untuk mengambil ubat-ubatan oral kerana mereka lebih mudah. Di samping itu, remedi rumah atau ‘semulajadi’ masih digunakan oleh sesetengah. Ubat-ubatan ini berbeza dari apple cider cuka dan minyak pokok teh balsem dan Cecair kumur. Walau bagaimanapun, tiada seorang pun daripada mereka disahkan secara saintifik.

Adakah keadaan yang boleh dicegah? Kerana merawat jangkitan kuku jari kaki boleh menjadi sangat kompleks, adalah lebih baik untuk cuba untuk mengelakkan berlakunya penyakit. Ingat kepentingan memakai pelindung Kasut atau selipar apabila menggunakan mandian awam, Kolam Renang dan gimnasium. Dengan berbuat demikian, anda akan melindungi kaki anda daripada dijangkiti kulat dan bakteria yang ghaib. Juga, sebanyak mungkin tidak meminjam stoking atau kasut orang lain terutama jika dia mempunyai tanda-tanda kulat kuku jari kaki yang dikenali. Mengurangkan periksa dan basuh kaki anda dengan kerap. Anda perlu Cucian mereka menyeluruh terutamanya selepas mengambil pancuran mandian. Ingat bahawa pengesanan awal penting untuk pelan rawatan. Jadi jika anda mengesyaki apa-apa gejala, hubungi pembekal penjagaan kesihatan masing-masing untuk diberi prognosis yang sesuai dan rawatan untuk keadaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *