Gambaran ringkas tahan otot semulajadi

Gambaran ringkas tahan otot semulajadi

Sebelum pembangunan tahan otot berasaskan dadah, orang telah menggunakan ubat semula jadi untuk mengurangkan kekejangan otot dan melegakan sendi yang sengit. Tahan otot yang semulajadi ini akan sering herba dan tumbuh-tumbuhan biasa yang memberi kesan yang sama seperti berasaskan dadah tahan tanpa kompromi kesan-kesan sampingan yang mungkin teruk. Sesetengah ubat-ubatan ini popular untuk sendi-sendi kaku dan kekejangan otot boleh ditemui tepat di satu Taman atau di kedai-kedai kesihatan masyarakat.

Biasa ubat semula jadi untuk kekejangan otot

Chamomile

Chamomile adalah ubat pelali semulajadi yang sering digunakan bukan sahaja untuk merawat kekejangan otot, tetapi juga untuk penyakit biasa seperti senggugut, sakit kepala ketegangan dan neuralgia. Sifat-sifat sedative chamomile kerja dengan mengurangkan ketat di dalam otot-otot manakala ciri-ciri anti-radang dan melegakan sendi stiffened.

Valerian

Yang efektif digunakan valerian relaxant, yang dikenali sebagai all-penawar pada waktu zaman pertengahan. Memang begitu sejak ini sifat sedative herba telah digunakan sepanjang zaman untuk mengubati penyakit yang disebabkan oleh kekejangan otot dan ketegangan. Valerian adalah terutamanya berkesan terhadap otot-otot yang dikontrakkan dan ketegangan leher.

Catnip

Terutamanya berkesan untuk mengurangkan ketegangan otot licin, minyak yang diekstrak daripada catnip yang berguna dalam melegakan senggugut dan kolik. Catnip juga mempunyai kualiti anti-radang yang membantu mengurangkan bengkak di sendi dan otot.

Tumbuh-tumbuhan lain yang terkenal dengan sifat-sifat antispasmodic termasuk herba yang biasa seperti basil, bergamot, buah pelaga dan caraway. Walaupun mengambil semula jadi otot-santai ejen telah tiada atau kesan sampingan yang minimum, ia masih penting untuk berjumpa doktor sebelum mengambil apa-apa.

Tips mengambil tahan otot herba

Walaupun saudara Keselamatan dan keberkesanan relaxant otot jadi mana-mana, perhatian harus dilakukan dalam mengambil mereka. Berikut adalah beberapa tips yang boleh membantu memaksimumkan faedah-faedah ini tahan otot:

1. Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. Ia adalah penting untuk mendapatkan gambaran mengenai kesihatan profesional sebelum mengambil mana-mana relaxant alternatif otot. Herba boleh menafikan kesan apa-apa ubat yang anda sedang.

2. Mengkaji betul penggunaan herba yang anda bercadang untuk mengambil. Dimaklumkan dos yang betul dan penyediaan herba untuk memaksimumkan kesan-kesannya. Sebagai contoh, hanya akar tumbuhan valerian digunakan manakala dos catnip yang terlalu tinggi boleh menyebabkan rasa loya.

3. Mendapatkan bekalan herba dari sumber yang dipercayai. Ubat-ubatan herba bagi kekejangan otot boleh ditanam di satu Taman. Tetapi, jika tidak mungkin, memastikan bahawa herba yang anda akan gunakan untuk melegakan otot kekejangan yang disediakan dengan teliti. Chamomile boleh dibeli barangan runcit atau makanan kesihatan Kedai-kedai sementara akar valerian disediakan dalam bentuk kapsul. Ambil perhatian nama-nama jenama dan melakukan beberapa kajian untuk memastikan keselamatan anda.

Mengambil ubat semula jadi untuk kekejangan otot adalah satu cara yang mudah dan sihat untuk meringankan ketidakselesaan otot-otot yang dikontrakkan. Dengan maklumat yang betul dan sepatutnya berunding dengan profesional kesihatan, sesiapa sahaja boleh mendapat manfaat daripada ini relievers semulajadi daripada kekejangan otot.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *