Gambaran mengenai sista ovari

Gambaran mengenai sista ovari

Untuk sista ovari adalah satu guni berisi cecair yang membentuk dalam ovari. Banyak kali perkara ini berlaku tanpa sebarang masalah. Jenis sista yang kebanyakan berlaku adalah sista tersebut berfungsi. Terdapat dua jenis fungsi sista. Ini adalah sista folikel dan sista lutem corpus. Lain, kurang kompleks sejagat, jenis yang dermoid endometriomas, cystadenomas, dan Ovary sista. Tanda-tanda sista ovari tersebut seperti berikut: tekanan, bengkak atau kesakitan pada abdomen, kesakitan pelvik, tegang sentiasa sakit di bahagian belakang yang lebih rendah dan Dry, masalah membuang air kencing, peningkatan berat badan, pendarahan, kesakitan dan kehilangan darah yang sangat pelik, bulanan penyakit dalam kesakitan abdomen, muntah-muntah dan payudara. Simptom sista ovari yang berlaku adalah orang-orang yang akan membawa tanggapan yang sakit dengan demam dan termuntah, cepat dan teruk sakit perut, kehilangan kesedaran, sensasi dan berpusing atau jatuh, keletihan, Seluar yang pesat.

Sista ovari kompleks luar biasa tetapi boleh membawa banyak masalah. Satu contoh adalah dermiod sista. Borang ini sista menetapkan sehingga tisu-tisu jenis misalnya kulit atau gigi. Juga, ini mungkin menyebabkan ovari untuk curl, membina kesakitan yang teruk. Kompleks kedua jenis sista adalah klasifikasi endometriomas. Ini datang dari endometriosis. Apabila sel-sel rahim mula membesarkan melepasi rahim, mereka akan mampu melampirkan diri mereka untuk ovari. Cystadenomas berlaku apabila sista yang penuh dengan mukus atau cecair dan mereka dikenali dapat membengkak dengan saiz yang besar. Mereka mempunyai keupayaan untuk membengkak besar dua belas inci. Di sini kesakitan dari sista ovari boleh menjadi sangat akut.

Akibat yang besar untuk menghubungi seorang doktor apabila menghadapi apa-apa di atas disenaraikan tanda-tanda amaran, sejak jika sista yang pergi tanpa bantuan perubatan, ia boleh di pecah akhir. Bukan sahaja ini boleh sangat menyakitkan tetapi, meninggalkannya bersendirian boleh membawa kebimbangan kesihatan yang teruk. Sebahagian daripada ini termasuk kehilangan darah serta keradangan. Tanda-tanda biasa Tempahan pecah sista ovari akan tidak hanya kesakitan yang stabil, tetapi terdapat tanda-tanda tambahan untuk berhati: kesakitan semasa keintiman, sakit sakit secara tiba-tiba, kesakitan ketika melalui pergerakan usus, kesakitan apabila meningkatkan perkara-perkara, selain kesakitan semasa aktiviti fizikal. Ditambah masalah boleh berlaku semasa pendarahan bulanan wanita dan thay mungkin tempoh tidak senonoh atau mengenali atau amenorrhea.

Mungkin ada pelbagai alasan sista ovari seperti berasal. Sista yang dikenali sebagai kompleks sista ovari boleh dijana oleh satu ketidakstabilan hormon dalam badan semasa fungsi sista yang dicetuskan oleh komplikasi sepanjang tempoh. Apabila ovulasi, badan membina pembentukan yang diketahui akan menyerupai sista yang dikenali sebagai folikel ini. Folikel matang retak apabila telur dilepaskan semasa period. Folikel yang dianggap hilang jika pembajaan tidak timbul tetapi kini dan sekali lagi ini tidak terlaksana oleh yang demikian, menyebabkan sista yang berfungsi.

Sista ovari boleh berurusan dengan walaupun mereka biasanya hilang sendiri. Walaupun, jika terdapat tiada komplikasi pelbagai keputusan perlu dibuat untuk wanita yang akan menyokong badan mereka menjaga dirinya serta menghilangkan bengkak itu sendiri. Biasanya terdapat ultrabunyi preformed yang akan membuat keputusan mengenai rawatan sista ovari yang diperlukan untuk menjaga bahawa jenis sista. Pil kawalan kelahiran yang kerap digunakan untuk sista yang kompleks kerana cara ia baki hormon dalam badan. Tetapi, jika sista tersebut besar atau ia merupakan tisu pepejal, pakar bedah pembedahan mungkin menghapuskan ia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *