Gadis-gadis yang Memperkasa melalui pendidikan

Gadis-gadis yang Memperkasa melalui pendidikan

Statistik Kerajaan India 2001 memegang Literasi negara untuk berada di sekitar 64.84%.Statistik kerajaan 2001 juga memegang bahawa kadar peningkatan celik huruf adalah lebih banyak di kawasan luar bandar berbanding di kawasan bandar. Literasi perempuan adalah pada purata kebangsaan 53.63% manakala Literasi lelaki adalah 75.26%. Dalam negeri-negeri India, Kerala telah menunjukkan kadar celik huruf yang tertinggi sebanyak 90.02% manakala Bihar purata lebih rendah daripada 50% celik huruf, India dalam yang paling rendah. 2001 Statistik juga menunjukkan bahawa jumlah ‘mutlak bebas literates’ dalam negara adalah 304 juta

India ialah negara demokrasi terbesar di mana berbilion orang hidup dan hampir separuh daripadanya adalah wanita. Jadi bagaimana pembangunan wanita kesan India?
Jika anak-anak gadis tidak berpelajaran, keluarga mengalami terlalu. Ibu-ibu yang berpendidikan menggunakan pengetahuan mereka untuk meningkatkan tahap kesihatan anak-anak dan ahli keluarga yang lain. Mereka immunize anak-anak mereka terhadap penyakit utama. Mereka menyediakan pemakanan yang lebih baik. Pengetahuan mereka mengenai risiko kesihatan melindungi keluarga mereka terhadap penyakit. Kadar kematian kanak-kanak adalah lebih tinggi di mana ibu kekurangan pendidikan daripada keluarga di mana ibu-ibu akan dididik.

Pendidikan kanak-kanak perempuan telah muncul sebagai salah satu keutamaan masyarakat India “mendidik kanak-kanak perempuan bukanlah pilihan ia adalah satu keperluan”, kita semua ingin menghapuskan jurang jantina dalam pendidikan. Banyak kemajuan telah dibuat dalam beberapa dekad. Bilangan kanak-kanak perempuan yang belajar di sekolah ini bertambah tetapi di sesetengah bahagian India bilangan gadis-gadis yang masih menerima sedikit atau tiada pendidikan. Bahkan hari ini terdapat ramai gadis-gadis yang walaupun tidak mempunyai akses kepada pendidikan rendah. Di sesetengah kawasan Literasi perempuan adalah lebih kurang separuh daripada lelaki.

Mendidik kanak-kanak perempuan membawa banyak manfaat kepada masyarakat. Ibu berpendidikan memberi kepentingan kepada pendidikan dan mereka melabur lebih dalam persekolahan anak-anak mereka dan ini meningkatkan prospek pembangunan masyarakat. Mereka amat percaya dan mengamalkan perancangan keluarga. Mereka memberikan kepentingan sama dengan pendidikan, kesihatan dan meningkatkan produktiviti kepada generasi akan datang. Dan jika mereka tidak berpelajaran maka produktiviti dan keupayaan generasi akan datang akan menjadi rendah.
Kita perlu memastikan perkara ini dalam fikiran jika kita akan melabur sekarang pendidikan kanak-kanak perempuan maka kita perlu membayar harga pada masa akan datang dalam bentuk pertumbuhan yang perlahan dan kurang pendapatan.

Terdapat banyak budaya dan ekonomi sebab gadis buta huruf seperti penderaan fizikal dan lisan, kekurangan kebersihan, jarak yang jauh antara rumah dan sekolah berbahaya pengalaman yang menghalang ibu bapa daripada menghantar anak-anak perempuan mereka ke sekolah. Satu lagi halangan untuk pendidikan di India adalah kekurangan kemudahan sekolah mencukupi. Banyak negeri-negeri hanya tidak mempunyai bilik darjah mencukupi untuk menampung kesemua sekolah-umur kanak-kanak. Selain itu, bilik darjah yang sering kekurangan keperluan asas seperti kemudahan sanitari atau air. Di Uttar Pradesh, sebuah kaji selidik mendapati bahawa 54 peratus sekolah tidak mempunyai bekalan air dan 80 peratus tidak mempunyai tandas (Bank dunia, 1997b). Kekurangan tandas memudaratkan terutamanya gadis sekolah kehadiran. Sikap negatif ibu bapa ke arah mendidik anak-anak juga boleh menjadi penghalang kepada pendidikan seorang gadis. Ramai ibu bapa melihat anak-anak mendidik sebagai pelaburan kerana anak-anak akan bertanggungjawab untuk menjaga ibu bapa penuaan. Sebaliknya, ibu bapa boleh melihat pendidikan anak-anak perempuan membazirkan wang kerana gadis-gadis tidak dijangka akan memberikan sumbangan ekonomi keluarga. Bilik-bilik ini dijangka untuk menjaga keluarga dan menjalankan kerja-kerja rumah. Menggalakkan kanak-kanak perempuan yang pendidikan itu melibatkan perubahan sikap di seluruh masyarakat yang hanya menghabiskan wang pendidikan kanak-kanak perempuan tidak akan menyelesaikan masalah ini.

Memberi pendidikan yang baik tidak memerlukan bangunan, pakaian seragam dan juga buku tetapi ia memerlukan guru yang baik. Guru perempuan bermain dan peranan yang penting dalam memberi pendidikan kepada kanak-kanak perempuan, kerana mereka adalah adat-istiadat yang bertimbang rasa tentang keperluan gadis itu. Lebih-lebih lagi keluarga akan lebih selesa kira-kira menghantar anak-anak perempuan mereka ke sekolah.

Saya menghargai Kerajaan India juga sedang membuat usaha-usaha yang baik untuk mempromosikan pendidikan kanak-kanak perempuan seperti mereka telah melancarkan “Saakshar Bharat misi bagi wanita celik” misi ini bertujuan untuk menjatuhkan wanita buta huruf oleh separuh daripada tahap sekarang.

Menurut Pusat Penyelidikan wanita antarabangsa, pendidikan yang menerima seorang gadis yang predicator kuat zaman yang dia akan berkahwin dan ia yang akan menjadi faktor penting dalam mengurangkan kekerapan perkahwinan kanak-kanak. Saya berfikir kemiskinan adalah halangan terbesar keseluruhannya semata-mata untuk akses kepada pendidikan, jadi pemansuhan yuran sekolah benar-benar perlu. Lebih-lebih lagi sekolah yang berhampiran dengan kawasan (setinggan) atau di luar bandar harus mempunyai waktu fleksibel supaya keluarga yang anak perempuan mereka daripada pergi ke sekolah hanya kerana kanak-kanak perempuan perlu membantu ibu mereka dalam kerja-kerja rumah harian melucutkan berasa selesa menghantar mereka ke sekolah.

Oleh itu pendidikan wanita harus dianggap sebagai isu yang serius dan langkah-langkah yang perlu diambil untuk memberi kesedaran tentang kepentingan pendidikan di kalangan setiap wanita kedua-dua kawasan bandar dan luar bandar. Dengan cara ini banyak masalah sosial seperti kemiskinan, mengemis, buruh kanak-kanak, kanak-kanak perkahwinan dan kematian kanak-kanak akan dikawal sehingga sedikit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *