Fungsi lemak dalam kehidupan kita

Fungsi lemak dalam kehidupan kita

Lemak bersama-sama dengan protein dan karbohidrat, adalah salah satu nutrien tiga yang digunakan sebagai sumber tenaga oleh badan. Tenaga yang dihasilkan oleh lemak adalah 9 kalori per gram. Protein dan karbohidrat, masing-masing menyediakan 4 kalori per gram. Jumlah lemak; Jumlah tepu, monounsaturated dan lemak politaktepu. Pengambilan monounsaturated dan lemak politaktepu boleh membantu mengurangkan kolesterol darah apabila digantikan dengan lemak tepu dalam diet. Istilah slanga untuk gemuk atau tisu adipos. Dalam kimia, sebatian yang terbentuk daripada bahan-bahan kimia yang dipanggil asid lemak. Lemak ini adalah bahan-bahan berminyak, pepejal yang dijumpai dalam tisu-tisu haiwan dan lemak adalah komponen utama bahan flabby sebuah badan yang dikenali sebagai blubber.

Sebagai pelik kerana ia berbunyi, Makan lemak sebenarnya boleh membantu anda menurunkan berat badan. Bukan itu sahaja, sistem imun anda dan memori anda akan mendapat manfaat daripada makan lemak. Ia adalah satu idea yang sangat buruk untuk menghapuskan lemak sepenuhnya daripada diet anda. Lemak yang “Baik” adalah benar-benar penting. Lemak yang baik ini datang dari benda-benda seperti minyak Enova, minyak canola, minyak zaitun extra virgin, benih flaks, badam, walnut dan ikan air sejuk. Makan jenis lemak yang betul dan menghilangkan apa yang salah adalah apa yang diperlukan.

Fungsi-fungsi utama lemak

Kita perlu beberapa lemak – ia membentuk sebahagian daripada otak kita, ia melindungi di antara sendi kami dan ia menyediakan rizab untuk apabila kita sakit – tetapi ia penyata turun jadi mudah, ia adalah mudah untuk overindulge.

* Lemak membekalkan tenaga yang diperlukan. Ia adalah sukar untuk makan dalam jumlah yang besar makanan dalam diet lemak yang sangat rendah untuk mendapatkan semua tenaga yang anda perlukan.
* Lemak diperlukan supaya badan anda boleh menyerap lemak larut vitamin A, S, E, K, dan mencegah kekurangan vitamin ini.
* Membekalkan tenaga sandaran jika bekalan gula dalam darah yang kehabisan (selepas 4-6 jam tanpa makanan).
* Menyediakan penebat di bawah kulit daripada sejuk dan panas.
* Melindungi organ-organ dan tulang daripada kejutan dan menyediakan sokongan untuk organ-organ.
* Lemak mengelilingi dan insulates gentian saraf untuk membantu transmit impuls saraf.
* Lemak adalah sebahagian daripada setiap membran sel di dalam badan. Ia membantu pengangkutan nutrien dan metabolites merentasi membran sel.
* Badan menggunakan lemak untuk membuat pelbagai jenis blok-blok bangunan yang lain diperlukan untuk segala-galanya dari hormon untuk fungsi imun.

Apa yang akan terjadi sekiranya kita tidak mempunyai cukup lemak?

* Cucian, scaly kulit
* Rambut Gugur
* Berat badan rendah
* Sejuk sikap tidak bertoleransi
* Lebam
* Pertumbuhan miskin
* Rendah ketahanan terhadap jangkitan
* Penyembuhan luka miskin
* Kehilangan haid

Sumber-sumber makanan lemak

Tinggi pengambilan lemak menyumbang kepada menjadi berat badan berlebihan; berat badan yang berlebihan meningkatkan peluang membangunkan beberapa penyakit seperti kencing manis, penyakit jantung dan tekanan darah tinggi.

Bukan sahaja kita perlu mengehadkan jumlah lemak, tetapi kita juga perlu mempertimbangkan apa jenis lemak yang terhad, kerana jenis lemak mempunyai kesan yang berbeza pada tahap kolesterol darah dan kesihatan jantung.

Makanan mengandungi campuran tiga jenis lemak; asid polyunsaturated, monounsaturated dan lemak tepu. Satu jenis lemak biasanya menguasai dalam makanan contohnya, mentega terutamanya lemak tepu dan minyak zaitun terutamanya monounsaturated. Semua lemak mengandungi kira-kira jumlah sama kilojoules atau tenaga dan jika dimakan dalam jumlah yang besar akan membawa berat mendapat.

* Kerana lemak – mengurangkan kolesterol darah dan menggalakkan kesihatan jantung – sumber makanan yang baik adalah; Minyak sayuran seperti safflower, kacang soya, sunflower, jagung, gandum CLS, wholegrain bijirin dan roti, kerana margarines, minyak ikan, secara semulajadi hadir dalam ikan, benih dan kebanyakan kacang.
* Omega-3 lemak adalah jenis lemak politaktepu yang terdapat dalam ikan berminyak (eg ikan salmon, mackerel, sardin, herrings), minyak canola, minyak flaxseed (minyak biji Rami) dan minyak walnut. Lemak ini membantu untuk mengurangkan darah kaunseling, tahap lemak darah dan tekanan darah.
* Lemak Monounsaturated – tidak menaikkan kolesterol darah dan menggalakkan kesihatan jantung – sumber makanan yang baik adalah; Avocados, kacang tanah, minyak kacang tanah dan mentega kacang, minyak zaitun, bersarapan pagi dan margarines berasaskan minyak zaitun, minyak Canola dan monounsaturated Jadual spread, Almond dan hazelnuts.
* Lemak tepu – kolesterol darah meningkatkan dan menggalakkan penyakit jantung – ini adalah orang-orang untuk mengurangkan atau mengelakkan makanan yang utama adalah sumber-sumber; Menjelaskan tenusu lemak seperti mentega, mentega, mentega kultur campuran mentega/marjerin, susu homogenised atau penuh krim keju keras keju krim, krim masam, ais krim dan krim, lemak daging seperti lard, titisan, suet, lemak daging lembu dan chefade, putih lemak yang kelihatan pada daging lembu, daging kambing, kambing, babi, ayam, daging diproses, misalnya Majlis Makan Tengahari, salami, kebanyakan sosej, tinned konbif, pai daging kisar yang berlemak dan patesMinyak tropika seperti santan dan krim kelapa/kelapa sawit/kremelta.
* Trans lemak adalah jenis lain yang boleh meningkatkan tahap kolesterol anda seperti lemak tepu lemak – lemak Trans boleh dibentuk apabila lemak sayur-sayuran akan diproses dengan cara yang tertentu. Sesetengah lemak politaktepu ditukarkan kepada trans lemak apabila minyak sayuran kimia Mengeras supaya ia mudah disapu seperti marjerin. Proses ini dipanggil ‘hidrogen di mana’. Lemak ini boleh didapati disenaraikan dalam bahan-bahan makanan pada makanan Berbungkus sebagai lemak sayur-sayuran, penaik marjerin dan sayur-sayuran yang memendekkan. Makanan yang mengandungi lemak ini termasuk pastri, biskut, keropok, muesli Bar, komersial kek dan mufin.

Harian penggunaan lemak

Kita semua perlu beberapa lemak dalam diet kita. Malah, ia adalah hampir mustahil untuk mempunyai diet tanpa lemak kerana kebanyakan makanan, bahkan buah-buahan dan sayur-sayuran, memberikan jumlah lemak yang kecil. Serta menyediakan badan dengan sumber tenaga yang pekat, komponen-komponen tertentu lemak merupakan bahagian penting daripada sel-sel badan kita dan akan diperlukan untuk membuat hormon. Lemak juga membantu untuk melindungi tubuh dan jumlah yang kecil sekitar organ-organ utama mempunyai kesan perlindungan. Beberapa vitamin (vitamin A, D, E dan K) juga fat-soluble dan cenderung merupakan antara keselesaan tambahan yang anda akan dapati dalam makanan dengan kandungan lemak yang tinggi. Pengambilan lemak yang sangat rendah bermakna bahawa pengambilan vitamin ini, seterusnya, sering sangat rendah, terlalu.

Jabatan Kesihatan mengesyorkan bahawa tidak lebih daripada satu pertiga daripada kalori yang datang daripada nutrien ini, manakala kebanyakan berat rancangan jarang mengesyorkan kurang daripada 20% kalori datang daripada lemak.

Keselamatan pemakanan

Sesetengah orang tidak baik jika diet mereka adalah terlalu tinggi dalam lemak, tidak kira jenis apa. Mereka akan membangunkan metabolisme perlahan, sembelit, lesu dan tahap kolesterol yang skewed jika mereka makan terlalu banyak lemak. Orang-orang melakukan yang terbaik dengan diet yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan gandum.

Sangat sedikit lemak adalah buruk dalam dan daripada diri mereka sendiri. Lemak Trans adalah minyak yang telah dimanipulasi kimia menjadi lebih kukuh. Ia telah didapati boleh merosakkan terutamanya arteri yang dan tidak disyorkan pada mana-mana tahap dalam diet. Yang lebih rendah lebih baik satu ini!

Biasanya ia merupakan peratusan lemak yang masalahnya. Tempahan ia telah mendapati bahawa diet yang terlalu banyak lemak omega-6 dan tidak cukup lemak omega-3 yang membawa kepada keradangan dan penindasan sistem imun. Supaya mengimbangi lemak ini adalah sangat penting.

Terlalu banyak lemak dalam diet anda menempatkan anda pada risiko obesiti, penyakit arteri koronari, kolesterol tinggi, Myocardial Infarction dan hipertensi.

Saya artikel seterusnya yang bertajuk “The fungsi Vitamin A dalam kami kehidupan” akan meneliti peranan Vitamin A dalam pemakanan yang baik.

Lihat anda di pantai-pantai di dunia,

Kevin McNabb

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *