Fungsi hati yang baik memberi manfaat seluruh badan anda

Fungsi hati yang baik memberi manfaat seluruh badan anda

Hati adalah organ menarik yang memainkan peranan penting untuk fungsi-fungsi badan yang betul. Semua organ glandular, hati adalah salah satu yang terbesar. Dalam perubatan Ayurveda, ia dianggap kerusi ‘Pitta’, salah satu daripada tiga doshas.

Fungsi hati yang penting

Hati plasma yang bertukar menjadi darah, Kedai-kedai tenaga untuk badan, dan melepaskan tenaga yang dalam bentuk glukosa mengimbangi tahap gula dalam darah, apabila mereka tidak berada di tahap yang sepatutnya. Hati juga memainkan peranan utama dalam fungsi-fungsi metabolik yang berkaitan dengan gula, lemak dan protein. Hati juga mengenal pasti dan membuang toksin daripada badan sebelum mereka membuat ke aliran darah. Orang-orang yang ingin membantu mereka menjalankan fungsi yang penting hati boleh mengambil remedi semulajadi detox dan makanan tambahan.

Jika hati menjadi dipenuhi dengan toksin, ia tidak dapat mengenalpasti toksin yang baru atau menghilangkan daripada mereka. Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan toksik sarat, seperti diet yang kaya dengan lemak putih tepung, gula, logam berat, makanan diproses, dan lebihan alkohol. Jika makanan akan dirawat dengan racun serangga atau racun kulat, mereka juga boleh menjejaskan fungsi hati. Sistem penghadaman boleh terbeban oleh makanan yang mengandungi bahan pengawet dan monosodium glutamat adalah penyebabnya, dan ini juga boleh menjejaskan hati.

Hati mesti dapat melindungi badan daripada toksin yang menghadapi setiap hari dan proses mereka. Toksin datang dari pelbagai sumber. Mereka boleh datang dari makanan, barangan kulit dan badan, udara dan alam sekitar. Alkohol adalah salah satu punca utama kerosakan hati, tetapi penggunaan berlebihan preskripsi atau over-the-counter ubat juga negatif boleh menjejaskan hati.

Hati mempunyai peranan yang penting dalam pemprosesan sisa toksik badan menghasilkan sisa selular. Satu contoh adalah sintesis urea, iaitu sisa produk yang datang dari metabolis protein. Hati menghantar produk sisa ini ke dalam aliran darah di mana ia mencapai buah pinggang untuk penghapusan. Hati juga bertanggungjawab untuk merobohkan sel-sel darah merah lama dan kitar semula bahan sampingan daripada kemusnahan. Apa-apa yang tidak dikitar semula adalah dihapuskan.

Kesihatan hati

Hati ditadbir oleh Pitta dosha. Unsur yang utama adalah kebakaran. Jika seseorang mempunyai satu Bala yang disebabkan oleh dosha Pitta itulah keseimbangan, mereka berkemungkinan besar akan mengalami kerengsaan kulit, jangkitan, keradangan, membakar atau keasidan berlebihan. Perubatan barat mengatakan bahawa tanggungjawab utama dalam hati adalah untuk memproses makanan yang terhadam ke dalam bentuk yang boleh digunakan oleh badan. Ayurveda berkata, banyak perkara yang sama. Ia berkata bahawa hati memegang enzim di digest yang lima elemen yang hadir dalam makanan. Lima elemen ini memakan organ-organ deria: mata, telinga, hidung, mulut, dan kulit.

Unsur-unsur yang menyebabkan kerosakan hati boleh dikenal pasti oleh unsur-unsur berbahaya mereka dan sifat Pemanas mereka. Alkohol adalah terkenal kerana menyebabkan kerosakan hati kerana ia memanaskan badan. Ayurveda berkata yang berminyak, diproses, makanan ringan memanaskan badan, seterusnya memanaskan hati. Kesan ini adalah sama seperti kesan alkohol.

Hanya kira-kira semua orang boleh mendapat manfaat dari pemulihan kesihatan hati. Ia juga adalah idea yang baik untuk memastikan anda dosha Pitta yang seimbang oleh Kurangkan pada makanan yang memburukkan Pitta itu. Individu-individu yang telah menguasai Pitta mesti bekerja keras untuk memastikan mereka dosha Pitta yang seimbang. Mereka cenderung untuk menjadi lebih panas berbanding jenis dosha lain. Jika Vata atau Kappa perlu meningkatkan Pitta, sumber-sumber sihat Pitta api harus diperkenalkan kepada tubuh. Antara sumber-sumber ini sihat ialah buah pelaga, kayu manis, lada hitam, jintan putih atau teh herba yang panas. Anda juga boleh mencari suplemen untuk kesihatan hati. Bantuan ini terus api Pitta pada keamatan betul.

Ayurveda menggalakkan ubat detox dengan setiap perubahan musim. Masa terbaik untuk detox adalah pada permulaan musim bunga kerana detox ini membolehkan anda untuk Singkir toksin yang dibina sepanjang musim sejuk. Hati juga boleh membersihkan sendiri semasa kitaran pembersihan bumi. Satu lagi masa yang baik untuk detox semulajadi adalah di antara penghujung musim panas dan awal musim gugur. Kadang-kadang ada yang terlampau toksik semasa bulan musim panas panas.

Hati adalah tempat semua emosi yang diperintah oleh Pitta. Jika anda mempunyai satu ketidakseimbangan Pitta, anda mungkin mengalami perubahan mood, bantahan marah, cita-cita yang melampau, cemburu, tidak sabar dan cepat marah am. Yang seimbang Pitta dosha menyebabkan orang ramai berasa keberanian, cita-cita yang sihat, yakin dan kuat akan kuasa.

Jika anda botol sehingga anda sedih, takut, marah atau cemburu, anda boleh merosakkan hati anda hanya sebagai berkesan seolah-olah anda minum terlalu banyak alkohol. Mencari sebuah kedai yang sihat untuk emosi ini untuk memberi manfaat kepada kesihatan anda.

Makanan tambahan dan herba untuk kesihatan hati

Terdapat banyak herba dan ubat-ubat detox yang disyorkan oleh Ayurveda untuk mengekalkan baki Pitta. Sesetengah herba dan makanan tambahan sasaran hati terus. Mereka mungkin baki Pitta, menggalakkan pengeluaran hempedu, detox dan membersihkan hati.

Bhumyamalaki adalah sebuah hati yang standard yang menyokong herba. Itu bukan herba sahaja yang menyokong hati, Walau bagaimanapun. Lain-lain herba yang baik akan sharapunkha, punarnava, chiretta, India barberry dan aloe vera.

Keseimbangan hati adalah produk Maharishi Ayurveda baru yang boleh mengimbangi hati. Ia meningkatkan sistem penghadaman, membersihkan clogs dan merangsang pembersihan hati. Elim-Tox-O juga membersihkan badan dan menyokong hati. Ini tambahan yang baik untuk digunakan dalam jangkamasa yang panjang.

Setidaknya, cuba pembersihan yang pantas untuk menyokong hati anda sekali setiap tahun. Hati adalah organ penting dan membantu ia melakukan yang terbaik akan membuat anda berasa lebih baik daripada sebelumnya. Ia adalah penting untuk Kesihatan, kecergasan dan panjang umur.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *